Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Πουλάνε ακριβά τον εξευτελισμό τους τα ΜΜΕ...

της Ματίνας Παπαχριστούδη


Χρειάστηκαν περί τους έξι μήνες για να πατσίσουν media και τρόικα, Μέσα και εκδότες με τα λευκά κολάρα των διεθνών οικονομικών συμφερόντων. Όταν το αίτημα τέθηκε, να κουρευτούν οι δανειακές υποχρεώσεις των μεγάλων, κυρίαρχων ΜΜΕ της χώρας, οι περισσότεροι έβαζαν στοίχημα πως αυτό θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να το πετύχουν. Λίγο πριν εκπνεύσει το 2013 και αφού οι ιδιοκτήτες των media έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν και ακόμη περισσότερα -στα όρια του πλήρους εξευτελισμού τους δηλαδή ως μέσα ενημέρωσης προς όφελος των συμφερό-ντων των δανειστών-, η πολυπόθητη συμφωνία φαίνεται να επιτυγχάνεται.
Τα στελέχη της τρόικα συναινούν στο αίτημα των τραπεζών, οι οποίες προώθησαν και υποστηρίζουν το αίτημα των μιντιαρχών. Να κουρευτούν τα δάνεια τους για να μπορέσουν και πάλι να δανειοδοτηθούν. Αυτή τη φορά, λέει, θα υπάρχουν σαφείς όροι. Η τήρηση των... σκληρών μνημονίων στα media, μαζικές απολύσεις που ούτως ή άλλως τις κάνουν και με το παραπάνω, η αποδοχή τοποτηρητή από την πλευρά των τραπεζών στις εταιρίες ΜΜΕ και η συμμετοχή των ιδιοκτητών στις απαραίτητες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (χωρίς δηλαδή να ξαναπάρουν δάνειο για αυτές).
Η πληροφορία ότι επίκειται κούρεμα των δανειακών υποχρεώσεων των ομίλων ΜΜΕ, τα χρέη των οποίων ξεπερνάνε το ένα δισεκατομμύριο ευρώ χωρίς σε αυτά να λογαριάζονται τα «εξαφανισμένα» όσων έχουν φουντάρει τις επιχειρήσεις τους και έσωσαν προς ίδιον όφελος τα τιμαλφή, δεν θα ανακοινωθεί δημόσια. Προφανώς. Δεν μπορούμε να φανταστούμε τους performers της τηλεόρασης να επιδίδονται σε μοναδικές ζογκλερικές πιρουέτες για να πείσουν το κοινό τους πως πρέπει οι τράπεζες να πάρουν τα σπίτια των δανειοληπτών επειδή δεν πληρώνουν τη δόση τους, όταν τα δάνεια των αφεντικών τους στα ΜΜΕ θα έχουν κουρευτεί για το καλό της προπαγάνδας.

Η διαδικασία προς την επίτευξη αυτής της ακριβής συμφωνίας με την τρόικα δεν ήταν εύκολη. Τα media-κά διαπλεκομενα χρειάστηκε να ξεπουλήσουν, εκτός από την αξιοπιστία και εγκυρότητα των Μέσων τους, εκτός από τις ανθρωποθυσίες, ορισμένα από τα δικά τους συμφέροντα. Να παραχωρήσουν προμήθειες σε ξένα οικονομικά συμφέροντα, να δώσουν ένα κομμάτι της δικής τους πίτας.

ΟΥΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ...

...δεν κρατάνε εκεί στη ΔΤ και το υπουργείο Καψή. Τα κριτήρια στις περίφημες προσλήψεις συμβασιούχων 2 μηνών που έγιναν συμβασιούχοι δέκα μηνών, καταργώντας τον νόμο Ραγκούση, κατάντησαν κουρέλι. Σύζυγοι προσλήφθηκαν αμφότεροι στη ΔΤ, ένας παρουσιαστής, η σύζυγος ρεπόρτερ, ο πρώην διευθυντής της Ραδιοτηλεόρασης επειδή είχε μετακομίσει στις Βρυξέλλες πριν το λουκέτο της ΕΡΤ προσλήφθηκε ως ανταποκριτής. Και επειδή δεν θα τα κατάφερνε (!) μόνος του, προσλήφθηκε και δεύτερος ανταποκριτής. Η ΔΤ προσέλαβε ανταποκρίτρια στη Νέα Υόρκη και όχι στην Ουάσιγκτον, την έδρα της κυβέρνησης, επειδή η εκλεκτή ζει εδώ και χρόνια εκεί.


από το "Hot Doc" μέσω του "Βαθύ Κόκκινο"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου