Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Οι «υπόγειες» διαδρομές της Τρόικας με εταιρείες συμβούλων και τα λεφτά των φορολογουμένων

 
Σκάνδαλο αποκαλύπτει το Κοινοτικό έντυπο EU Οbserver σε σχέση με τις εργολαβίες που έχουν δώσει κρυφά και χωρίς διαγωνισμό τα στελέχη της τρόικας ανά κράτος σε μνημόνιο με γνωστές εταιρείες που παρέχουν χρηματοοικονομικές συμβουλές
Σκάνδαλο αποκαλύπτει το Κοινοτικό έντυπο EU Οbserver σε σχέση με τις εργολαβίες που έχουν δώσει κρυφά και χωρίς διαγωνισμό τα στελέχη της τρόικας ανά κράτος σε μνημόνιο με γνωστές εταιρείες που παρέχουν χρηματοοικονομικές συμβουλές, με το δυνητικό κόστος για τους φορολογουμένους να ξεπερνά τα 80 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, εταιρείες όπως η BlackRock, η Αlvarez and Μarsal, η Pimco και η Oliver Wyman, παρείχαν συμβουλές για τη διάσωση των τεσσάρων χωρών που μέχρι χθες ήταν σε καθεστώς μνημονίου, χωρίς καμία εξασφάλιση από τη χρήση διαβαθμισμένων πληροφοριών για ίδιον όφελος και με διαδικασίες στο απόλυτο ...σκοτάδι.

Τα στελέχη της εκάστοτε τρόικας με τις αδιαφανείς σχέσεις με αυτόν τον κύκλο εταιρειών χρηματοοικονομικών συμβούλων, δημιούργησε μία κατάσταση όπου λεφτά φορολογουμένων ενδέχεται να έχουν χρησιμοποιηθεί εναντίον τους, για παράδειγμα, η Alvarez and  Marsal έλαβε 2 εκατ. ευρώ για να δώσει τραπεζικές συμβουλές στην περίπτωση της Ισπανίας και 6,6 εκατ. ευρώ για ένα ραπόρτο που έγραψε για την Κύπρο.

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση της Κύπρου οι Αρχές έχουν ξεκινήσει και διαδικασίες εσωτερικού έλέγχου. Το χειρότερο όμως είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις οι εταιρείες αυτές λαμβάνουν αμοιβές που εξαρτώνται από τις λύσεις που προτείνουν. Οι αμοιβές των εταιρειών που συμβούλευσαν τη λύση για την Κύπρο για παράδειγμα εξαρτώνται από το μέγεθος της εκκαθάρισης των τραπεζών στο Νησί, δημιουργώντας σοβαρά ερωτήματα για τα κίνητρα.

Το δημοσίευμα του ΕU Οbserver, διεξήγαγε συστηματική έρευνα και εντόπισε πάρα πολλές περιπτώσεις λογιστικών λαθών αλλά και μη ηθικής χρήσης των πληροφοριών που έχουν στη διάθεσή τους αυτές οι εταιρείες, με τις περισσότερες να εντοπίζονται στην περίπτωση της Ιρλανδίας. 

Για την Ελλάδα το δημοσίευμα αναφέρει ότι η BlackRock έχει λαμβάνειν 12,3 εκατ. ευρώ από τις ελληνικές Αρχές, έχει δώσει με τη σειρά της υπεργολαβίες σε άλλες παρόμοιες εταιρείες, δρα στην Ελλάδα υπό τον ψευδή εταιρικό τίτλο Solar και απασχολεί 18 οπλισμένους φρουρούς για να υποστηρίξουν το έργο της.

Στο μεγάλο ερώτημα «γιατί το κάνουν τρόικα και εταιρείες» απάντηση δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής. Το βέβαιο είναι, καταλήγει το δημοσίευμα, πως με αυτήν τους την εμπλοκή οι 12 περίπου πολύ μεγαλες εταιρείες συμβούλων έχουν διεισδύσει σχεδόν μονοπωλιακά στην Κοινοτική αγορά κι έχουν αποκτήσει προνομιακή πρόσβαση σε κυβερνητικούς αξιωματούχους και νομοθέτες.

ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή όλες τις σχετικές συμφωνίες»

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του για το θέμα, κάνει λόγο «τεράστιο σκάνδαλο» τονίζοντας ότι το δημοσίευμα «εκθέτει ανεπανόρθωτα την τρόικα, αλλά και τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών», καθώς αποκαλύπτει «αδιαφανείς και εξόχως προβληματικές αναθέσεις μελετών σε εταιρίες για την παροχή συμβουλών σε χώρες υπό καθεστώς μνημονίου. Το γεγονός, μάλιστα, ότι σύμφωνα με το εν λόγω  δημοσίευμα, οι αμοιβές των εταιρειών που συμβούλευσαν τη λύση για την Κύπρο εξαρτώνται από το μέγεθος της εκκαθάρισης των κυπριακών τραπεζών, αποκαλύπτει την «αντικειμενικότητα» των ερευνών και την «ανεξαρτησία» αυτών των εταιριών». 

«Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σχετική ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών αναφορικά με τα ιλιγγιώδη ποσά (1,2 δις) που δαπανήθηκαν ως έξοδα δημοσίου χρέους σε τράπεζες, δικηγορικά γραφεία και χρηματοοικονομικούς συμβούλους. Όπως είχαμε επισημάνει, η δαπάνη αυτή είχε υπερτριπλασιαστεί τα δύο πρώτα έτη των μνημονίων και έχει δεκαπλασιασθεί το 2012 , εγείροντας ποικίλα ερωτήματα τόσο για τις σκοπιμότητες πίσω από αυτήν την αύξηση, όσο και για αυτές καθεαυτές τις διαδικασίες ανάθεσης, τα κριτήρια και τη διαφάνειά τους», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να σιωπά γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα. Πρέπει να φέρει στον έλεγχο της βουλής όλες τις σχετικές συμφωνίες και να εξηγήσει που πάνε τα λεφτά των φορολογούμενων πολιτών και πως το συμφέρον τους διασφαλίζεται από τέτοιου είδους μελέτες, ανατιθέμενες σε εταιρίες που από ότι φαίνεται δεν τηρούν στοιχειώδεις κανόνες διαφάνειας και ανεξαρτησίας», καταλήγει η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου