Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Αμερικανοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας

LEW-SOIMPLE01
Στην ραγδαία «αμερικανοποίηση» της ευρωπαϊκής οικονομίας, με την απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων, την μείωση του βασικού μισθού, και την εσωτερική υποτίμηση, στην προσπάθεια ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας, αναφέρεται εκτενές άρθρο του Eduardo Porter στους NEW YORK TIMES με τίτλο «Americanized Labor Policy Is Spreading in Europe».
Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά το 2008, 1,9 εκ. Πορτογάλοι βρίσκονταν υπό την προστασία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, πέρυσι ο αριθμός αυτός μειώθηκε στους 300.000. Η Ισπανία έχει περιορίσει επίσης τα εμπόδια στις ομαδικές απολύσεις και έχει επεκτείνει τα όρια της ημιαπασχόλησης.  Η Ιρλανδία και η Πορτοαγαλία έχουν παγώσει τον κατώτατο μισθό, ενώ η Ελλάδα τον έχει μειώσει κατά το ένα τέταρτο. Πρόκειται για την λεγόμενη εσωτερική υποτίμηση που πραγματοποιείται στην Ευρώπη.
Δεμένες στο ευρώ και χωρίς τη δυνατότητα υποτίμησης του νομίσματός τους για την στήριξη των εξαγωγών, πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως του Νότου, προέβησαν συστηματικά στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας με στόχο την μείωση του εργατικού κόστους. Η στρατηγική αυτή, που εκπροσωπείται κυρίως από την Άγκελα Μέρκελ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και λιγότερο από το ΔΝΤ, κρίνεται ως η μόνη αξιόπιστη για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, την ενίσχυση της απασχόλησης και την ανάκτηση της φερεγγυότητας. Οι εν λόγω πολιτικές κινήσεις μεταβάλλουν ωστόσο ριζικά την φύση της ευρωπαϊκής κοινωνίας.
Διάφοροι οικονομολόγοι αναφέρονται στην κατάρρευση του ευρωπαϊκού μοντέλου, επισημαίνοντας ότι οι πολιτικές απορρύθμισης επεκτείνονται με την μορφή ντόμινο από τη μία χώρα στην άλλη, ενώ σημειώνουν ότι θα είναι δύσκολη μια επαναθέσπιση των συλλογικών συμβάσεων και του κράτους πρόνοιας μετά την κατάργησής τους. Η αμερικανοποίηση ωστόσο της ευρωπαϊκής οικονομίας αντιβαίνει στις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών.

http://www.nytimes.com/2013/12/04/business/economy/the-americanization-of-european-labor-policy.html?_r=0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου