Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Στρατηγική Τσίπρα για «άλωση» ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ με στόχο «αριστερή κυβέρνηση»


Στην αντεπίθεση περνά ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ διαβλέποντας δυσλειτουργίες στην παρούσα κυβέρνηση κι εκτιμώντας ότι πρόκειται για θνησιγενές σχήμα. Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι όπου βρεθεί κι όπου σταθεί ζητά πλέον εκλογές εκτιμώντας ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δε θα καταφέρουν να αντέξουν για πολλούς μήνες εξαιτίας των διαφορών τους.

Μάλιστα, οι πληροφορίες λένε ότι στην Κουμουνδούρου αντιμετώπισαν με ικανοποίηση το «αλληλοφάγωμα» για τον Ανδρέα Παπανδρέου και σκοπεύουν να εντείνουν την πίεσή τους για εκλογές. Στο πρωινό του Mega ο Γιάννης Μηλιός ζήτησε κι αυτός ξεκάθαρα εκλογές ενώ τόσο αυτός όσο κι άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να αντιμετωπίζουν με… προσοχή και συγκατάβαση τους παλιούς συντρόφους τους από τη ΔΗΜΑΡ, σε μια προσπάθεια να τους προσεταιριστούν.

Εκτιμούν ότι μπορούν να κλέψουν ένα μεγάλο κομμάτι της ΔΗΜΑΡ το οποίο μπορεί να μην έχει τεράστια σημασία εκλογικά αλλά πιστεύουν ότι θα κάνει «γκελ» στην κοινωνία. Δηλαδή πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν ένα μεγάλο άνοιγμα στην κεντροαριστερά και να μετακυλήσουν το δίλημμα των εκλογών σε μια αναβίωση του συνθήματος «Δημοκρατική παράταξη εναντίον Δεξιάς». Όπου Δεξιά είναι το προσκλητήριο που έκανε ο Αντώνης Σαμαράς στο Συνέδριο.

Στον ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα θα υπάρξει παρασκηνιακή δραστηριοποίηση των δυνάμεων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή Σακοράφα, Κουρουμπλής, Κοτσακάς κ.λπ. σε μια προσπάθεια να φέρουν όλο και περισσότερους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ προς τα αριστερά. Ποντάρουν στη δυσαρέσκειά τους για τον Βενιζέλο που πήγε με την… επάρατη δεξιά, αλλά και στο κομμάτι εκείνο του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ ή Παπανδρεϊκού, που εκπροσωπεί ο αποχωρήσαν προσφάτως Παναγιωτακόπουλος.

Το άνοιγμα του Τσίπρα προς τα αριστερά, με τη ΔΗΜΑΡ, και προς το κέντρο, με το ΠΑΣΟΚ, θα έχει στόχο να «ξεκολλήσει» δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ και να εμφανιστεί ως η μοναδική δύναμη που μπορεί να πάει κόντρα στο προσκλητήριο ενότητας της Κεντροδεξιάς από τον Αντώνη Σαμαρά.

Σε λίγες ημέρες που θα γίνει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρηθεί να δημιουργηθεί η εντύπωση ενός κι ενιαίου κόμματος, που άφησε πίσω του τις συνιστώσες και τις ιδεολογικές συγκρούσεις που, βεβαίως, πάντα υπάρχουν. Θα κρύψουν δηλαδή τα προβλήματα στη ντουλάπα ώστε να πλησιάσουν περισσότερο στην εξουσία. Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι τις τελευταίες ημέρες εξαφανίστηκε ο Π. Λαφαζάνης ή άλλες συνιστώσες ή και οι ακραίοι του ΣΥΡΙΖΑ που έβαζαν φωτιά στην Κουμουνδούρου. Που είναι ο Διαμαντόπουλος ή ακόμη και ο Σκουρλέτης με τις ακραίες θέσεις τους; Που είναι οι Ρόζες, ΑΚΟΕΣ και ΔΕΑ; Μια επίπλαστη ηρεμία, κατ’ εντολήν Τσίπρα, επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να φανεί ενόψει συνεδρίου η συστράτευση για μια αριστερή διακυβέρνηση της χώρας.

Η έξοδος της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση διευκολύνει τον Τσίπρα στα σχέδιά του καθώς πιστεύει ότι μπορεί να προσεγγίσει διαφορετικά τον κ. Κουβέλη, όσο κι αν αυτός αντιστέκεται, έτσι λέει, στο φλερτ.

Άλλωστε, ο κ. Κουβέλης, απαλλαγμένος από τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δε θα μπορέσει να αντισταθεί σε ένα… αριστερό προσκλητήριο για κατάληψη της εξουσίας. Και φυσικά, μια συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ θα εξασφάλιζε στη ΔΗΜΑΡ και την επιβίωσή της, αν όχι ως κοινοβουλευτικό κόμμα, τουλάχιστον ως… συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλιώς, θα τους φάει το μαύρο σκοτάδι.

Έντονες, λοιπόν, οι διεργασίες στο χώρο της Αριστεράς και δε θα πρέπει να περάσουν απαρατήρητες από κανέναν, ειδικά από τη ΝΔ που είναι ουσιαστικά το μόνο συμπαγές κόμμα αυτή τη στιγμή. Και μπορεί τα μπάνια του λαού να ξεκίνησαν και κανείς να μην ενδιαφέρεται να μάθει το συμβαίνει στα παρασκήνια της πολιτικής, ωστόσο, το καλοκαίρι θα είναι θερμό ενόψει ενός καυτού φθινοπώρου. Κανείς, άλλωστε, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, οπότε όλοι πρέπει να είναι έτοιμοι, και προς τα δεξιά και προς τα αριστερά.
http://www.antinews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου