Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

“ΑΝΑΠΤΥΞΗ” ΜΕ ΣΦΑΓΗ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ!

- Καταργούνται 65 επιδόματα μεταξύ αυτών και το επίδομα γάμου
- Ποια είναι τα 4 επιδόματα που παραμένουν
- Στον αέρα ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι – Λήγει η μετενέργεια των συμβάσεών τους στις 14 Μαΐου
- Κίνδυνος να υπογραφούν νέες συμβάσεις εργασίας με μισθούς 586 ευρώ
- Αναλυτικά σε πίνακες ποια επιδόματα καταργούνται και ποιες συμβάσεις έληξαν
Πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται από τις 15 Μαΐου εξαιτίας μιας σειράς ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν το 2011 και ανατρέπουν το σύστημα αμοιβών που καθόριζαν η εθνική και οι κλαδικές συμβάσιες εργασίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, η ουσιαστική αλλαγή από αυτές τις ρυθμίσεις είναι ότι παύει να είναι υποχρεωτική η καταβολή επιδομάτων που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις. Συνολικά καταργούνται 65 επιδόματα μεταξύ αυτών και το επίδομα γάμου με αποτέλεσμα στο εξής, εργοδότες και επιχειρήσεις να δεσμέυονται μόνο για την καταβολή του βασικού μισθού της κάθε σύμβασης και 4 ακόμη επιδόματα τα οποία είναι: προϋπηρεσίας, τέκνου, πτυχίου και ανθυγιεινής εργασίας.
epidomata-katargisi
Ουσιαστικά, με αυτή την αλλαγή μειώνονται σημαντικά οι αμοιβές ενός μεγάλου αριθμού εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις έληξαν και δεν ανανεώθηκαν. Η αρχή γίνεται από 45 κλαδικές συμβάσεις που έληξαν στις 14/02/2013 και στις 14 Μαΐου λήγει και η τρίμηνη μετενέργεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κλαδική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων, που αν δεν υπογραφεί άλλη μέχρι τις 14 Μαΐου τότε από την επόμενη ημέρα οι τραπεζίτες δεν είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να καταβάλουν όλα τα επιδόματα εκτός από τα 4 παραπάνω.
Με άλλα λόγια, αν δεν υπογραφούν νέες συμβάσεις, τόσο οι τραπεζοϋπάλληλοι όσο και άλλοι μισθωτοί κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με μειώσεις ύψους 30-35%.
Αυτές είναι οι συμβάσεις που έληξαν και λήγει και η μετενέργειά τους στις 14/05/2013.
simvaseis1
Ακόμη όμως και να υπογραφούν νέες συμβάσεις, αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν μισθούς των 586 ευρώ!
simvaseis2
Όπως είναι φυσικό, οι αλλαγές που έρχονται σε περίπου δέκα ημέρες, θα φέρουν τα πάνω-κάτω στην αγορά εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου