Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Ο Παπαδημούλης, η Κανέλλη, ο Αλαβάνος, ο Βορίδης, η Χ.Α. και το ‘Συνταγματικό τόξο’


image002 (11)Γράφει ο kokkiniotis
Το στέλεχος του ΔΟΛ Ν. Χασαπόπουλος έγραψε βιβλίο κατά της Χρυσής Αυγής που παρουσιάστηκε την Τρίτη 28/5/2013 στο κτίριο της Παλιάς Βουλής. Στην πρόσκληση αναφερόταν:

Η εκδήλωση θα πραγµατοποιηθεί την Τρίτη 28 Μαΐου, στις 19.00, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Σταδίου 13, Μέγαρο Παλαιάς Βουλής).

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δηµοσιογράφος κ. Βασίλης Χιώτης, Διευθυντής Ραδιοφωνικού Σταθµού «ΒΗΜΑ FM».

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι κ.κ.:vor-xa

Αλέκος Αλαβάνος, εκ µέρους Σχεδίου Β,

Ευάγγελος Βενιζέλος, Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ,

Μάκης Βορίδης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΝΔ,

Λιάνα Κανέλλη, Βουλευτής ΚΚΕ,

Γιάννης Πανούσης, Καθηγητής, Βουλευτής ΔΗΜΑΡ,

Δηµήτρης Παπαδηµούλης, Κοινοβουλευτικός Eκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ.

image002 (17)
Τελικά ο Βενιζέλος δεν παραβρέθηκε και αντ’ αυτού μίλησε η Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Σε (πανομοιότυπα) ρεπορτάζ εφημερίδων (βλ. εκτενέστερα: ΤΟ ΒΗΜΑ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗin.gr) διαβάζουμε:
voridis
Τσεκούρια και “τόξα”
Στο πάνελ των ομιλητών εκπρόσωποι όλων των κομμάτων του«συνταγματικού τόξου», πλην των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Βορίδης τόνισε ότι ο εθνικοσοσιαλιστικός και νεοναζιστικός χαρακτήρας της ΧΑ προκύπτει από τα ίδια της τα κείμενα, που παραθέτει ο συγγραφέας, υπογράμμισε πως «δεν πρόκειται για κόμμα της ριζοσπαστικής δεξιάς ή κάποιας ακροδεξιάς» και ανέφερε ότι το φαινόμενο ανοίγει τη συζήτηση για την πολιτική του αντιμετώπιση.voridis-1
vorides
Ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι πρέπει να επαναδιεκδικήσουμε το ποσοστό των ψηφοφόρων της ΧΑ γιατί δεν πιστεύουμε ότι ασπάστηκαν την ιδεολογία της, τόνισε την ανάγκη μηδενικής ανοχής σε κάθε έκνομη συμπεριφορά και ανέφερε τα μέτρα που λαμβάνονται από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, ενώ παράλληλα υποστήριξε την ανάγκη δημιουργίας ενόςενιαίου μετώπου που θα διαχειριστεί πολιτικά και με προσοχή το φαινόμενο.

Αρνητή της κοινοβουλευτικής ζωής, χαρακτήρισε την Χρυσή Αυγή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη για απομόνωσή της με πολιτικά και ιδεολογικά μέσα και στηλίτευσε τις πρακτικές της που οδήγησαν τον κόσμο σε Ολοκαύτωμα, το οποίο σήμερα αυτοί αρνούνται.

Η δημοκρατία μας πρέπει να γίνει καλύτερη και παράλληλα «χρειάζεται αυστηρότερη νομοθεσία γιατί τα ρατσιστικά εγκλήματα έχουν αυξηθεί», τόνισε.

«Ποιος είναι ο στόχος της Χρυσής Αυγής: οι μετανάστες, οι Ρομά, οι ομοφυλόφιλοι, οι Εβραίοι; Είμαστε όλοι», είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία τάχθηκε υπέρ μιας ειδικότερης νομοθεσίας κατά του ρατσισμού, που δεν θα ποινικοποιεί καμία ιδεολογία, αλλά την προτροπή σε βιαιοπραγίες. Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι τα δημοκρατικά κόμματα μπορούν να συνεργαστούν σε ένα ελάχιστο πλαίσιο για τη θέσπιση αντιρατσιστικής νομοθεσίας.
image002 (18)
Για κοινωνική ασυλία της Χρυσής Αυγής, μίλησε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γ. Πανούσης, σημειώνοντας ότι το κράτος πρέπει να βοηθήσει την κοινωνία να απεγκλωβιστεί και να απαντήσει με νομιμότητα και όχι με ανομία και δογματισμούς. «Πρέπει να πούμε όχι στον φασισμό και όχι μόνον στη Χρυσή Αυγή»,υπογράμμισε.
image002 (16)

Η βουλευτής τουΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη αρνήθηκε κατηγορηματικά το επιχείρημα ότι η κρίση και η φτώχεια εξέθρεψαν το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής και χαρακτήρισε μέρος των ευρωπαϊκών πολιτικών θερμοκήπιο ανάπτυξης τέτοιων φαινομένων.

Αναφέρθηκε στην απρεπή και έκνομη συμπεριφορά που έχουν μέλη της Χρυσής Αυγής, σε δημόσιους χώρους και αναφέρθηκε στο δικό της τηλεοπτικό περιστατικό όσο και σε πιο πρόσφατη απρεπή συμπεριφορά του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χ. Παππά μέσα στο κοινοβούλιο. «Τα αντισώματα σ” αυτά τα φαινόμενα είναι η παιδεία και η ευρύτερη κουλτούρα της κοινωνίας», είπε η κ. Κανέλλη.

«Για την τόλμη του συγγραφέα, να τα βάλει με τα τεθωρακισμένα του συστήματος», μίλησε οΑ. Αλαβάνος, επικεφαλής του πολιτικού σχηματισμού «Σχέδιο Β», ο οποίος είπε ότι η ΧΑ προέρχεται από τις ακραίες δράσεις του συστήματος και τη χαρακτήρισε «παρααστυνομία».
voridhs
Πρόσθεσε ότι «χρειάζεται ειδική νομοθεσία» για την αντιμετώπιση των πρακτικών της και διαφώνησε με την κ. Κανέλλη, τονίζοντας ότι η οικονομική κρίση και η φτώχεια καθώς και η έλλειψη αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος σαφώς συμβάλλουν στην εκτροφή τέτοιων φαινομένων. «Αυτοί που ψήφισαν Χρυσή Αυγή, μπορεί χτες να σήκωναν γαλάζια και πράσινα ακόμη και κόκκινα λάβαρα», είπε ο κ. Αλαβάνος δίνοντας την ερμηνεία ότι οι άνθρωποι αυτοί ταπεινώθηκαν και προδόθηκαν, πιστεύοντας σε ένα ευρωπαϊκό όνειρο το οποίο διαψεύστηκε. «Ναι η κρίση παίζει ρόλο και πάνω σ” αυτή γεννήθηκε η Χρυσή Αυγή», είπε και τόνισε ότι «η ευθύνη βρίσκεται και σ” αυτό το τραπέζι».

Μεταξύ των παρόντων ήταν οι Απ. Κακλαμάνης, Ι. Τραγάκης, Κ. Μπούρας, Γ. Κουτρουμάνης, Π. Τατσόπουλος Αδ. Γεωργιάδης, Ν. Κακλαμάνης, ενώ την παρουσίαση συντόνιζε ο δημοσιογράφος Β. Χιώτης.  
Σε ορισμένα μπλογκ και social media διατυπώθηκαν κριτικές για την κοινή παρουσία με τον Βορίδη βουλευτών και εκπροσώπων της αριστεράς σε μια εκδήλωση υπό την “αιγίδα” του ΔΟΛ.
Απαντώντας στις κριτικές αυτές Το Μέτωπο υπερασπίζεται την παρουσία του Αλ. Αλαβάνου στην εκδήλωση (επιχειρώντας κατά τη γνώμη μας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα) με την παρακάτω ανακοίνωσή του:

Καλόπιστες οι κριτικές, αλλά λάθος και οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις  


image002 (10)Καλόπιστες κριτικές, αλλά βασισμένες σε λάθος πληροφορίες και σε λάθος εκτιμήσεις δημοσιεύθηκαν σε κάποια blog στο διαδίκτυο (galaxyarchis, mao.gr, journalistas). Αφορούσαν στην παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Χασαπόπουλου, δημοσιογραφου του Βήματος, με τίτλο «Χρυσή Αυγή».

Για το βιβλίο μίλησε και ο Αλέκος Αλαβάνος. Έγινε κριτική γιατί συμμετείχε στην ίδια παρέα με τον βουλευτή της ΝΔ Βορίδη, παλιό συναγωνιστή και σύντροφο του Μιχαλολιάκου, αλλά δεν γράφηκε ότι ο Α.Α., παρά το «σαβουάρ βίβρ»,παρά τον σχετικό θόρυβο που έγινε και με πλήρη κατανόηση από το κοινό του νοήματος της κίνησής του,αρνήθηκε να συμμετάσχει στο πάνελ -όπου συμετείχαν και εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ – έμεινε άδεια η καρέκλα του και κάθισε σε πίσω θέσεις μέσα στο ακροατήριο.

Αρνήθηκε επίσης να κάνει τον χαζό, και στο σημείο ακριβώς που αναφέρονταν στις πολιτικές ευθύνες για το ναζιστικό φαινόμενο, υπογράμμισε συγκεκριμένα: πέρα από την Χρυσή Αυγή, «οι ευθύνες βρίσκονται και σε τούτο εδώ το τραπέζι».

Έγινε επίσης κριτική γιατί εμφανίζεται σε μια βιβλιοπαρουσίαση δημοσιογράφου του ΔΟΛ, τη στιγμή που πολλοί ριζοσπάστες αριστεροί – και δεν γίνεται αλλιώς – στελεχώνουν, εργάζονται ή γράφουν σε έντυπα ή ραδιοτηλεοπτικά μέσα του ΔΟΛ, του Μπόμπολα, της Τεγοπούλου. Του ΔΟΛ ή όχι του ΔΟΛ, το βιβλίο αυτό είναι η πιο τεκμηριωμένη μέχρι σήμερα και ανοικτή καταγγελία, με ένα λόγο προσιτό στο κοινό εκείνο που ακολουθεί την Χρυσή Αυγή, για τον ανοικτά ναζιστικό χαρακτήρα αυτής της οργάνωσης.

image002 (12)Εάν πραγματικά μας ενδιαφέρει ο αντιφασιστικός και αντιρατσιστικός αγώνας και αν συναισθανόμαστε το μέγεθος του κινδύνου για τις δημοκρατικές ελευθερίες, τότε δεν χανόμαστε σε  ένα «κουτσομπολιό για δεξιώσεις», αλλά έχουμε συνείδηση ότι τέτοια βιβλία βοηθάν. Και μάλιστα πολύ.
image002 (19)Η άποψή μας είναι ότι δεν έχουν καμιά δουλειά να ‘ξεπλένουν’ με την παρουσία τους τον πατενταρισμένο χουντικό Βορίδη βουλευτές και εκπρόσωποι της αριστεράς.
Μπορεί ο ΔΟΛ για τους δικούς του λόγους να θέλει να ‘συνθέσει’ τοσυνταγματικό τόξο αποτυπώνοντάς το σημειολογικά στις προσκλήσεις, τα ρεπορτάζ και τις φωτογραφίες, στοιχειώδεις όμως για κάθε αριστερό είναι κατά τη γνώμη μας οι παρακάτω σκέψεις:
vor-Πέρα από το ότι ο Βορίδης, που διαδέχτηκε τον Μιχαλολιάκο στην ηγεσία της νεολαίας ΕΠΕΝ, τριγύριζε στις παρόδους της Σόλωνος με τσεκούρι και ηγήθηκε αργότερα του λεπενικού“Ελληνικού Μετώπου’, πέρα από τη θητεία του στο ΛΑΟΣ,αποτελεί σήμερα στυλοβάτη της πολιτικής της τρόικας, του κεφάλαιου και της ΕΕ, που εκτός όλων των άλλων εκτρέφει ακριβώς το φίδι του ναζισμού.
Αντιφασιστική ενότητα με τους φασίστες δεν νοείται. Καθώς μάλιστα, έχοντας την πριμοδότηση του ΔΟΛ, προαλείφεται για μεγάλους ρόλους, δε βλέπουμε το λόγο η αριστερά να συμπράττει στην ‘αναβάπτισή’ του στο ‘συνταγματικό τόξο’.
Σκίτσο του Πάνου Ζάχαρη
Σκίτσο του Πάνου Ζάχαρη
Ένα τόξο τα βέλη του οποίου χτυπάνε κατευθείαν στην καρδιά τον κόσμο της εργασίας, πέρα από το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ –και όχι μόνο- στο πάνελ αναπαρήγαγε τη θεωρία των δύο άκρων που αθωώνει τους ναζιστές και τους φασίστες, εξισώνοντάς τους μάλιστα με τον κόσμο του αγώνα που αντιστέκεται.
Άστοχη λοιπόν κατά τη γνώμη μας η παρουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ αλλά και του Αλ. Αλαβάνου. Τα περί καταπάτησης του ‘σαβουάρ βιβρ’ και άδειας καρέκλας (δεν διακρίνεται στην φωτό) δεν πείθουν.
Δεν συμμεριζόμαστε την εκτίμηση ότι «το βιβλίο αυτό είναι η πιο τεκμηριωμένη μέχρι σήμερα καταγγελία για τον ανοικτά ναζιστικό χαρακτήρα αυτής της οργάνωσης.» Υπάρχουν κατά τη γνώμη μας καλύτερα, αλλά αυτό δεν είναι  το προέχον.
Σε κάθε περίπτωση, όποιος έχει την άποψη ότι το βιβλίο αυτό βοηθάει, δεν είναι υποχρεωμένος να κλείσει τα μάτια στο ότι η βαρύνουσας πολιτικής σημασίας σημειολογική αποτύπωση του ‘συνταγματικού τόξου’ κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση.
Ανεξάρτητα από το αν κάποιος ομιλητής καθίσει στο πάνελ ή κρυφτεί πίσω από τις κουρτίνες, το ‘μήνυμα’ που περνάει στην κοινωνία από τα ΜΜΕ είναι το ίδιο.
Για να μη μιλήσουμε για τους χαριεντισμούς που βλέπουμε στις φωτό με τον Βορίδη…
Άλλο η προβολή κάποιου βιβλίου που θεωρεί κανείς αξιόλογο και χρήσιμο και άλλο η σπουδή της συμμετοχής σε βιβλιοπαρουσιάσεις με αρνητικές σημειολογικά προεκτάσεις, ανεξάρτητες από προθέσεις αλλά και από σωστές επισημάνσεις στο περιεχόμενο των ομιλιών.
Βίντεο με αποσπάσματα από την εκδήλωση εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου