Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Χουντής: Ευρω-κουκούλωμα της Siemens!


20130410-142355.jpg

Ευρωπαϊκού μεγέθους – κουκούλωμα της Siemens με εξωδικαστικό συμβιβασμό – παρωδία μεταξύ της εταιρίας Siemens και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αποκαλύπτει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τι έλεγε προεκλογικά η ΕΤΕπ; Ήθελε ρήτρα δραχμής την οποία πήρε πίσω όταν βγήκε ο Σαμαράς;

Στην ερώτησή του, ο Ν. Χουντής αναφέρθηκε στον σκανδαλώδη και αδιαφανή διακανονισμό που ανακοινώθηκε στις 15/3/2013 μεταξύ της εταιρίας Siemens και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα στην ανακοίνωση της Τράπεζας (15/3/2013) «η ΕΤΕπ και η εταιρία Siemens κατέληξαν σε διακανονισμό για «εικαζόμενες παραβιάσεις» της πολιτικής καταπολέμησης απάτης της ΕΤΕπ σε σχέση με έργα που χρηματοδοτήθηκαν από την τράπεζα. Ο διακανονισμός έγινε έπειτα από έρευνα από την ΕΤΕπ και τον OLAF» και είχε ως αποτέλεσμα «Η εταιρία Siemens να συμφωνήσει να παρέχει χρηματοδότηση συνολικού ύψους € 13,5 εκατομμύρια σε διάστημα πέντε ετών σε διεθνείς οργανισμούς, διακυβερνητικές οργανώσεις, μη-κυβερνητικές οργανώσεις και επαγγελματίες ή ακαδημαϊκούς φορείς που υποστηρίζουν σχέδια ή άλλες πρωτοβουλίες για την ενθάρρυνση της χρηστής διακυβέρνησης και την καταπολέμηση της διαφθοράς και δεσμεύτηκε να απέχει από την υποβολή προσφορών για έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΤΕπ … για 18 μήνες».

Ο Ν. Χουντής αφού αναφέρθηκε στον παραπάνω σκανδαλώδη και αδιαφανή διακανονισμό σχολίασε ότι «φαντάζει αστείο και βεβαίως δεν αποτελεί «ισχυρό χτύπημα στη διαφθορά» η «ποινή» 18μηνης αποχής από έργα της ΕΤΕπ και η υποχρέωση παροχής 13,5 εκατομμυρίων ευρώ σε ΜΚΟ, σε σχέση με το μέγεθος της εταιρίας, τον αριθμό των σκανδάλων στα οποία έχει εμπλακεί παγκοσμίως αλλά και τα τεράστια ποσά που έχουν επιδικαστεί από δικαστήρια της Αμερικής για αποζημιώσεις».

Καταλήγοντας, ο έλληνας ευρωβουλευτής ζήτησε από την Επιτροπή «να δώσει ακριβή στοιχεία σχετικά με την έρευνα της ΕΤΕπ και του OLAF,για ποια ακριβώς έργα υπήρξαν παραβιάσεις που οδήγησαν σε αυτό τον διακανονισμό, τι είδους παραβιάσεις ήταν και ποιος το οικονομικός τους αντίκτυπος» και ζήτησε από την Κομισιόν να απαιτήσει την επιστροφή των δημόσιων πόρων που με δωροδοκίες και άλλες αθέμιτες πρακτικές απέσπασε η Siemens».

Με αφορμή τα παραπάνω ο Ν. Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι προκλητική η ανακοίνωση του «συμβιβασμού» μεταξύ ΕΤΕπ και Siemens που κουκουλώνει παρά τιμωρεί ένα γερμανικό κολοσσό παγκόσμιας διαφθοράς. Τη στιγμή που τα θεσμικά όργανα της ΕΕ επιβάλλουν το ουσιαστικό κλείσιμο των ναυπηγιών Σκαραμαγκά κατηγορώντας τα για κρατικές ενισχύσεις, πετώντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζομένους, την ίδια στιγμή, με έναν απαράδεκτο συμβιβασμό, παραδίδουν άσπιλη την Siemens και προωθούν το κουκούλωμα άγνωστου αριθμού παρανομιών για έργα τεραστίου μεγέθους. Δύο μέτρα και δύο σταθμά!! Το χειρότερο είναι η πλήρης αδιαφάνεια των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν μπαίνουν καν στον κόπο να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα των υποτιθεμένων ερευνών τους».

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων υπάρχει στον ακόλουθο σύνδεσμο:

http://www.eib.org/infocentre/press/news/all/eib-and-siemens-settlement-agreement.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου