Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Καλύτερος… επενδυτής ο χιμπατζής από έναν χρηματιστή

 
 Οι επιλογές μετοχών με τυχαίο τρόπο αποφέρουν καλύτερες αποδόσεις από τους δείκτες με βάση την χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση, πράγμα που να σημαίνει ότι κι ένας… χιμπατζής μπορεί να επενδύει πιο αποτελεσματικά από έναν άνθρωπο.

Το παραπάνω υποστηρίζεται σε μια μελέτη του Cass Business School του Λονδίνου που δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα. «Κάναμε μια προσομοίωση με τη χρήση εργαλείων πληροφορικής που συνίστατο στο να επιλεγεί (από ένα πρόγραμμα υπολογιστή) με τυχαίο τρόπο ένα δείγμα 1.000 μετοχών, κάτι που ισοδυναμεί με μια διαδικασία εκτίμησης των ικανοτήτων ενός χιμπατζή να επενδύει στην αγορά», εξηγεί σε μια ανακοίνωση για την μελέτη αυτή ο Άντριου Κλερ, ένας από τους συντάκτες της.

Στην μελέτη, που βασίστηκε σε δεδομένα που συλλέχθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες από μήνα σε μήνα και αφορούν την περίοδο από το 1968 έως και το 2011, επαναλήφθηκε η τυχαία διαδικασία επιλογής δέκα εκατομμύρια φορές για καθένα από τα 43 αυτά έτη, διευκρίνισε ο κ. Κλερ. Το συμπέρασμα ήταν ότι «σχεδόν όλοι οι 10 εκατομμύρια χιμπατζήδες-διαχειριστές κεφαλαίων είχαν επιδόσεις ποιοτικώς καλύτερες σε σύγκριση με τους σταθμισμένους δείκτες της χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης», που χρησιμοποιούνται από πολλές χρηματιστηριακές εταιρείες, πρόσθεσε ο ίδιος.

ΠΗΓΗ: attikipress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου