Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

Ποιος αποφάσισε την ανάκληση Φρυγανά από τη Μόσχα


Σημ. Το παρακάτω άρθρο γράφτηκε πριν γίνει γνωστή η απελευθέρωση από τον Ερντογάν των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Για το θέμα αυτό δες Ερντογάν: “Πόλεμος” με Αμερική, Κλάδος Ελαίας προς Ελλάδα!
Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και όχι ο υπουργός Εξωτερικών (όπως ανακοινώθηκε για ευνόητους λόγους) αποφάσισε τελικά και επέβαλε την ανάκληση του Πρέσβεως της Ελλάδας στη Μόσχα Ανδρέα Φρυγανά, προσωπικής επιλογής του Νίκου Κοτζιά για τη θέση αυτή, σε μια προσπάθεια κατευνασμού της ρωσικής οργής προς την Αθήνα και αποφυγής μιας πολύ χειρότερης κρίσης με τη Μόσχα.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν, κατά κανόνα πολύ αξιόπιστες, διπλωματικές και πολιτικές πηγές στην Αθήνα. Κι αυτό ακριβώς εξηγεί, προσθέτουν, τις οργισμένες ανακοινώσεις – «κηρύξεις πολέμου» κατά της Ρωσίας και τα εξίσου οργισμένα τουίτ που «εξέπεμψε», μετά τη λήψη της σχετικής απόφασης, ο κ. Κοτζιάς, «φωτογραφίζοντας» όσους «συμβούλευσαν» τον πρωθυπουργό, αν όχι και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα! (*)
Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι ο Πρωθυπουργός έκρινε ότι, στις συγκεκριμένες συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί, το τελευταίο που χρειαζόταν η χώρα και η κυβέρνηση, θα ήταν μια περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία. (**)
Είναι προφανές εξάλλου, ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι, ότι η διατήρηση ανοιχτής γραμμής της Αθήνας με τους ηγέτες και της Ρωσίας και της Τουρκίας, της δυνατότητας δηλαδή ειλικρινούς επαφής και διακρίβωσης αμοιβαίως προθέσεων, σε συνθήκες ασφαλώς αμοιβαίου σεβασμού, είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες προστασίας της ελληνικής εθνικής ασφάλειας, ιδίως στις σημερινές συνθήκες. ‘Όταν λέμε ανοιχτή γραμμή δεν εννοούμε φυσικά συμφωνία της Αθήνας με τη Μόσχα ή την ‘Αγκυρα. Εννοούμε αυτό που είπαμε: ειλικρινή προσωπική σχέση και σχέση αξιοπιστίας.
Γιατί αν η Ελλάδα εμπιστεύεται, καταλαβαίνει, σχηματίζει εικόνα, επικοινωνεί με την Τουρκία και με τη Ρωσία μέσω των Ηνωμένων Πολιτειών, του ΝΑΤΟ, του Ισραήλ, των διπλωματών και των υπηρεσιών τους, είναι εξαιρετικά πιθανή μια εθνική καταστροφή.
Το «γυαλί», είναι αλήθεια ότι έχει ραγίσει μεταξύ του κ. Τσίπρα και των κ.κ. Πούτιν και Ερντογάν, για διάφορους λόγους. Αλλά δεν έχει ίσως ακόμα σπάσει, όπως επιδιώκουν μετάμανίας Αμερικανοί και Ισραηλινοί, για λόγους που έχουμε εξηγήσει επανειλημμένως. Ιδίως γιατί, δεδομένης της κρίσης με την Τουρκία επιθυμούν να δημιουργήσουν τις τεχνικές και πολιτικές προϋποθέσεις, ώστε να μπορούν, αν τους χρειαστεί, μέσω μιας προβοκάτσιας, να μας εμπλέξουν ενδεχομένως, για δικούς τους σκοπούς και συμφέροντα, σε μια καταστρεπτική και για τις δύο χώρες σύγκρουση με την Τουρκία.
Θυμίζουμε άλλωστε ότι το κλίμα ενός επικείμενου ελληνοτουρκικού πολέμου, που θα ήταν απολύτως παράλογος από την σκοπιά του Ερντογάν και της Τουρκίας αυτή την περίοδο, αναπτύχθηκε συστηματικά όλο το πρώτο εξάμηνο του 2018, με το «εναρκτήριο λάκτισμα» να το δίνει ο ίδιος ο Αμερικανός Πρέσβης Πάιατ, με τη συνέντευξή του στην Σία Κοσιώνη του Σκάι, στα τέλη Ιανουαρίου.
Η διαρροή στο Νόβοστι
Της απόφασης Τσίπρα για ανάκληση Φρυγανά προηγήθηκε δήλωση «ελληνικής κυβερνητικής πηγής» προς το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι (***), σύμφωνα με την οποία η Αθήνα δεν επεδίωκε την κρίση, η οποία προκλήθηκε όχι από την απέλαση αυτή καθ’ εαυτή των Ρώσων διπλωματών, αλλά από τη διαρροή της είδησης στην εφημερίδα Καθημερινή, πιθανώς από την αμερικανική Πρεσβεία! Εικάζουμε ότι η δήλωση αυτή είναι αυθεντική, αφού δεν διαψεύστηκε από την κυβέρνηση. Ερωτηθείσα, η Πρεσβεία αρνήθηκε να σχολιάσει το τηλεγράφημα. Σημειωτέον ότι, την ίδια μέρα που η «ελληνική κυβερνητική πηγή» τα έλεγε αυτά στους Ρώσους, το υπουργείο Εξωτερικών έλεγε τα ακριβώς αντίθετα προς τους Έλληνες.
Βεβαίως, τα πράγματα δεν μπορούν να έγιναν ακριβώς όπως περιγράφονται στη δήλωση της «κυβερνητικής πηγής». Γιατί ακόμα κι αν είχαν δώσει οι Αμερικανοί την είδηση στην Καθημερινή, είναι μάλλον απίθανο η εφημερίδα να την δημοσίευσε προτού της την επιβεβαιώσουν ελληνικές κυβερνητικές και κρατικές πηγές. Ούτε ολόκληρο το κακόγουστο ψυχροπολεμικό θρίλερ που ακολούθησε, με τα υπαρκτά ή κατασκευασμένα (ακόμα κανείς δεν έχει δει τίποτα) στοιχεία, μπορούσε να στηθεί μόνο από τους Αμερικανούς και τους Άγγλους. Προϋπέθετε τη συνεργασία Ελλήνων κυβερνητικών και κρατικών αξιωματούχων…
Ο εχθρός εντός των πυλών
Oπως έχουμε επανειλημμένα υπογραμμίσει η κύρια, μακράν σοβαρότερη απειλή για την ασφάλεια του ελληνικού λαού, δεν προέρχεται από το εξωτερικό αλλά από το εσωτερικό.
Προέρχεται από την ποιότητα, τη διαφθορά και τη «διαθεσιμότητα» του ελληνικού πολιτικού και κρατικού προσωπικού και της ελληνικής άρχουσας τάξης, να εξυπηρετήσουν ξένες δυνάμεις, όπως και από την έλλειψη στεγανών μεταξύ του ελληνικού κράτους και αυτών.
Αν τώρα το πρόβλημα του κ. Τσίπρα και της Ελλάδας ήταν ένας ή δύο ή τρεις άνθρωποι, θα μπορούσε να λυθεί σχετικά εύκολα. Δυστυχώς είναι πολύ βαθύτερο και φοβόμαστε ότι δεν θα είναι τόσο εύκολο να λυθεί.
Ο σημερινός Πρωθυπουργός έκανε παραδοχές, επιλογές στρατηγικών κατευθύνσεων και προσώπων αρκετά χρόνια πριν, που επέτρεψαν στον «συμμαχικό παράγοντα» και διαφόρους άλλους να τον «δέσουν» με κάθε δυνατό τρόπο, οδηγώντας τον επιδέξια πρώτα στο Τρίτο και τώρα στο Γεωπολιτικό Μνημόνιο. Εκτιμούμε ότι δεν είχε, πλήρη τουλάχιστον, συνείδηση των συνεπειών αυτών των επιλογών, αλλά αυτό δεν τις έκανε λιγότερο, τις έκανε περισσότερο επικίνδυνες και επέτρεπε στον ίδιο να είναι πιο αποτελεσματικός σε αυτό που εν τέλει κατέληξε να κάνει.
Τον εγκλώβισαν σε δρόμους και τροχιές από τις οποίες, εμείς του το ευχόμαστε ασφαλώς, αλλά θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεφύγει, ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι το θέλει. Γιατί σε αυτό το δίχτυ που έμπλεξε, και μαζί του η χώρα, «αν στα βρόχια του πιαστείς, κανείς δεν θα μπορέσει να σε βγάλει».  Κινδυνεύει, χωρίς να είναι Ηρακλής, να δει τη Λερναία Ύδρα να χάνει ένα κεφάλι, για να επανεμφανιστεί μετά με άλλα δέκα! Τουλάχιστον όμως, ας ελπίσουμε ότι θα αποφύγει, κι εμείς μαζί του, τις πιο επικίνδυνες από τις καταστροφές που ετοιμάζουν στον ίδιο και την Ελλάδα.
Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας είδε το τυρί της εξουσίας, αλλά όχι τη φάκα και μπήκε μόνος του σε ένα λάκκο με πολλά φίδια, νομίζοντας ότι είναι φίλοι του…
Αν και βέβαια, δεν είναι ο μόνος υπεύθυνος για αυτά. Όλο το ανώτερο πολιτικό προσωπικό της δήθεν, από καιρό όμως εκφυλισμένης, όπως απεδείχθη, «αριστεράς», περιλαμβανομένων των εσωκομματικών αντιπάλων του Τσίπρα, ιδίως το προερχόμενο από το ΚΚΕ τμήμα τους, όφειλε να τον προειδοποιήσει για πολλά πράγματα που δεν ήξερε, ελάχιστα προετοιμασμένος ων, εκ των πραγμάτων, για τον ρόλο που εκλήθη να παίξει. Προτίμησαν όμως την «αιμομικτική συνενοχή», για να μη διακινδυνεύσουν, μιλώντας ο ένας για τον άλλο, να κάνουν και τους άλλους να μιλήσουν γι’ αυτούς, ή για να μην πέσουν στη δυσμένεια του αρχηγού, ή για να μη διαταράξουν τις άλλες στοχεύσεις και τα σχέδιά τους, ή γιατί εν τέλει δεν είχαν αντίρρηση για την ταύτιση του κόμματος τους με διάφορα μάλλον παράδοξα για «Αριστερούς» διεθνή κέντρα.
Όσο για τη Νέα Δημοκρατία, καλό θα ήταν να μην επιχαίρει και αυτή, γελώντας κάτω από τα μουστάκια της, γιατί οι δήθεν «αριστεροί», κάνοντας όλες τις βρωμοδουλειές που τους ζητάνε Αμερικάνοι και ΣΙΑ, νομίζει ίσως ότι τους απαλλάσσει από δυσκολίες που θα έβρισκαν στον δρόμο τους. Όπως απέδειξε περίτρανα η ελληνική Ιστορία, στον λάκκο που σκάβουν οι ξένοι για τους Έλληνες υπάρχει χώρος για όλες τις παρατάξεις, δεν κάνουν διακρίσεις αυτοί (εθνικόφρων δεξιά το 1974 ή οι κυβερνήσεις Μητσοτάκη, Καραμανλή, Σαμαρά).
Αν η χώρα δεν αλλάξει ριζικά πορεία κανείς δεν θα ωφεληθεί και κανείς δεν θα σωθεί από αυτά που γίνονται. Χωρίς ένα μεγάλο εθνικό και κοινωνικό μέτωπο, όλοι θα θαφτούμε κάτω από τα ερείπια της Ελλάδας στο τέλος… 
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
(*) Όπως έχουμε ξαναγράψει και ο Τσίπρας και ο Κοτζιάς έχουν κατ’ αρχήν συμφωνήσει να κάνουν αυτά που θέλει ο Τραμπ, αλλά δεν κατάλαβαν με τον ίδιο τρόπο τη συμφωνία. Ο κ. Τσίπρας (τελείως αβασίμως) νομίζει ότι θα τον βοηθήσει αυτό να παραμείνει στην εξουσία, δεν σκέφτηκε ποτέ να αυτοκτονήσει πολιτικά για να κάνει τα χατίρια των Αμερικανών. Ο Υπουργός του δεν ξέρουμε τι ακριβώς μεγαλεπήβολα σχέδια έχει για τον εαυτό του, ούτε πόθεν αντλεί αυτή την επικίνδυνη αίσθηση παντοδυναμίας.
(**) Μεταφέρουμε τις πληροφορίες αυτές με μία αυτονόητη επιφύλαξη, διότι σε υποθέσεις τέτοιας σημασίας, μπορεί πολύ εύκολα να πέσει ένας δημοσιογράφος, αλλά και οι πηγές του, θύμα εσκεμμένης παραπληροφόρησης. Αν το κάνουμε είναι πρώτον, διότι έχουμε δοκιμάσει της πηγές μας στη διάρκεια πολλών χρόνων και, δεύτερο, γιατί η ερμηνεία που δίνουν είναι η πλέον συνεκτική διαθέσιμη.
(***)  https://www.defence-point.gr/news/erotimata-apo-dimosievma-chasma-tsipra-me-kotzia-den-elegchi-tin-kyvernisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου