Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Εθνικοσοσιαλισμός, ΣΥΡΙΖΑ και Joy Division!


Μην αγοράζετε μπλουζάκια συγκροτημάτων, όταν δεν σκαμπάζετε. Μπορεί η ιδεολογία της μπάντας να σας εκθέσει.
Ο Χρήστος Καραγιαννίδης, βουλευτής Δράμας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενεφανίσθη στη Βουλή με σακάκι (κάπως φαρδουλό, του στιλ «ψωμωμένος ο μακαρίτης») και από μέσα μπλουζάκι του συγκροτήματος Joy Division (μεγάλη φωτογραφία). Το όλον του θεάματος παρέπεμπε σε βιντεοκωμωδία με Μιχάλη Μόσιο («ο Ταμτάκος στην ντίσκο» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος) ή σε διαφημιστικό φυλλάδιο ημιυπόγειου στοκατζίδικου στο Ανω Δελχί. Ωστόσο, υπάρχει και μια λεπτομέρεια που ίσως δεν ενθουσιάσει τον βουλευτή, που χάρηκε, αφού ντύθηκε... μοντέρνος την ώρα που θα ψήφιζε «ναι σε όλα» στο υπερμνημόνιο του κόμματός του. Το συγκρότημα είναι τόσο αταίριαστο με εκείνον όσο το ..
μνημόνιο που ψήφισε με τα εθνικά μας συμφέροντα.

Οι Joy Division ήταν μια μεταπάνκ, ρομαντική και... ημιγκόθικ μπάντα, απροκάλυπτα προσηλωμένη στις αρχές και τις αξίες του εθνικοσοσιαλισμού. Το πρώτο τους EP ονομαζόταν «An Ideal for Living - Ενα Ιδανικό για τη Ζωή», είχε στο εξώφυλλό του ένα παιδί της χιτλερικής νεολαίας, φορώντας την ανάλογη στολή, να χτυπά το τύμπανο σε γιορτή του κόμματος (φωτογραφία 2).

Η πιστότητα στη μεταφορά της εικόνας του χιτλερικού νεολαίου αποδίδεται και στη στολή αλλά και στα σχήματα που είναι ζωγραφισμένα στο ταμπούρλο του δίσκου, όπως και σε αυτά που βρίσκονταν στα κομματικά... νταούλια που βαρούσαν τα ναζιστόπουλα (φαίνονται ξεκάθαρα στη φωτογραφία 3).

Μια επιπλέον αξιοσημείωτη λεπτομέρεια από την ιστορία αυτής της μπάντας είναι η έναρξη του τραγουδιού «At a Later Date», με το οποίο συμμετείχαν στη συλλογή «Short Circuit», που κυκλοφόρησε το 1978. Προτού ακόμα ξεκινήσει το τραγούδι, ακούγεται η φράση: «Ξεχάσατε όλοι τον Ρούντολφ Ες!». Ο Ρούντολφ Ες, φυσικά, ήταν ο αναπληρωτής Φύρερ της Γερμανίας, το δεξί χέρι του Χίτλερ, έως το 1941, οπότε συνελήφθη από τους Βρετανούς. Με το καλημέρα, δηλαδή, οι Joy Division έδειχναν τους πολιτικούς προσανατολισμούς τους. Ο κ. Καραγιαννίδης σίγουρα είναι άσχετος με τα μουσικά, αλλά σχετικότατος με το Μνημόνιο που ψήφισε.


Παναγιώτης Λιάκος

 http://www.dimokratianews.gr/content/62558/ethnikososialismos-sti-moysiki#.V0RfM0RXkiY.facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου