Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Δικαίωση-ανάσα για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο

Τη συνυπευθυνότητα των τραπεζών όταν έπειθαν τους πελάτες τους να πάρουν δάνειο σε ελβετικό φράγκο δέχθηκε επί της ουσίας το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, δικαιώνοντας την προσφυγή (αγωγή) που κατέθεσαν η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ) και οι ενώσεις καταναλωτών Κρήτης (ΙΝΚΑ) και Αιτωλοακαρνανίας, με την πρόσθετη παρέμβαση του Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥΔΑΝΕΦ).
Πρόκειται για πολύ σοβαρό πρόβλημα που αφορά 65-70.000 δανειολήπτες, που είχαν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο κυρίως το διάστημα 2006-2009. Η αλλαγή της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ, οδήγησε σε...
εκτόξευση του ποσού που όφειλαν στις τράπεζες, με αποτέλεσμα τον σχεδόν διπλασιασμό του οφειλόμενου ποσού και τη δυσανάλογη επιβάρυνση στις δόσεις, με αποτέλεσμα να μη μπορεί κανείς να ανταποκριθεί.
Η απόφαση απαγορεύει στις τράπεζες να προβούν σε καταγγελία των δανειακών συμβάσεων με τους πελάτες τους, εάν οι δανειολήπτες καταβάλλουν στο ισόποσό τους σε ευρώ τις τοκοχρεωλυτικές τους δόσεις σε CHF (ελβετικό φράγκο), βάσει της ισοτιμίας των δύο νομισμάτων «κατά τον χρόνο εκταμίευσης του δανείου και χορήγησης σε ευρώ».
Με απλά λόγια, εάν συνεχίσουν και πληρώνουν το ποσό που πλήρωναν ως δόση στην αρχή της υπογραφής της σύμβασης του δανείου.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου