Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Ο Μύθος των Συντάξεων

του Σπύρου Στάλια*

Σήμερα η Επιτροπή Σοφών θα ανακοινώσει μέτρα για το Ασφαλιστικό μας Σύστημα. Τα μέτρα που θα εισηγηθούν, αυτοί οι Σοφοί, θα είναι περικοπές των συντάξεων, ώστε το σύστημα δήθεν να καταστεί βιώσιμο.

Φυσικά κανένα σύστημα ασφαλιστικό και υγείας στον κόσμο δεν είναι βιώσιμο, αν η χώρα δεν εκδίδει το δικό της νόμισμα, και αν η χώρα δεν παράγει πραγματικά αγαθά και υπηρεσίες για αυτούς που αποχώρησαν από την εργασιακή ζωή.

Αυτό που γνωρίζουμε από τις χώρες που έχουν το δικό τους Νόμισμα, μετά από ένα αιώνα λειτουργίας ασφαλιστικών συστημάτων, είναι τα εξής:...

Κάθε κυβέρνηση χώρας επικυρίαρχης, μπορεί κάθε χρόνο να καταβάλει συντάξεις και οποιεσδήποτε άλλες παροχές σε αναξιοπαθούντες, απλά πληκτρολογώντας ποσά στους λογαριασμούς τους.

Αυτό μπορεί να το κάνει, αν και εφ όσον η χώρα παράγει πραγματικά αγαθά και υπηρεσίες, ... πράγμα που σημαίνει δαπάνες.

Άρα η Κυβέρνηση που εκδίδει το δικό της νόμισμα, δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί για τυχόν ελλείμματα στους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Τα αντίθετα είναι λογιστικές μυθιστοριογραφίες.

Τα εκατομμύρια που πηγαίνουν στους Συνταξιοδοτικούς Οργανισμούς, δεν σημαίνει ότι η Κυβέρνηση έχει πρόβλημα να τα βρει φορολογώντας ή κάνοντας περικοπές.

Η Κυβέρνηση μιας χώρας που έχει το δικό της νόμισμα, δεν έχει χρηματοδοτικούς περιορισμούς να δαπανά ή να κάνει συμβιβασμούς στις δαπάνες της. Αυτά δεν έχουν θέση σε μια χώρα που το κράτος είναι ο μοναδικός εκδότης του χρήματος της.

Οι νέοι εργαζόμενοι δεν έχουν λόγο να φοβηθούν, αν οι γονείς τους και οι παππούδες τους συνταξιοδοτούνται σήμερα, και αν θα υπάρχουν χρήματα αύριο για αυτούς να έχουν σύνταξη ή περίθαλψη. Αυτό είναι μύθος.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν οι νέοι και αυτοί που βαδίζουν προς την σύνταξη, είναι η Κυβέρνηση να μην μπορεί να δαπανήσει, όπως και ο ιδιωτικός τομέας, για να δημιουργούνται θέσεις εργασίας και παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών Όπως ακριβώς γίνεται στο τόπο μας σήμερα λόγω ευρώ.

Λόγω της εφαρμογής της λιτότητας, με στόχο το δήθεν νοικοκύρεμα της οικονομίας, οι δαπάνες κατακρεουργούνται, οι φόροι αυξάνονται με αποτέλεσμα την ανεργία και την μείωση του ΑΕΠ και την δημιουργία ενός φαύλου κύκλου ύφεσης που δεν έχει τελειωμό.

Αυτή ακριβώς είναι η αίτια, που δεν μπορεί παρά τις οποιεσδήποτε περικοπές, να σταθεί όποια πρόταση των Σοφών για τις συντάξεις και για την υγεία.

Δεν υπάρχει χρήμα για Δαπάνη. Άρα πως μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, και πως μπορεί ένα σύστημα συντάξεων να είναι εγγυημένο μέσω περικοπών.

Εδώ έχουμε να κάνουμε με πνευματική νωθρότητα.

Απορρίψτε το.

*Ο Σπύρος Στάλιας είναι Οικονομολόγος Ph.D και ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Ε.ΠΑ.Μ. στις τελευταίες εθνικές εκλογές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου