Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Η αποτυχία των επαναστάσεων



Η Γαλλική επανάσταση του 1789 έγινε για να καταργηθεί η απολυταρχία της μοναρχίας καθώς και το φεουδαρχικό σύστημα, προκειμένου να επικρατήσει η "δημοκρατία" όπου κυρίαρχα στοιχεία της ήταν κατά τους επαναστάτες το τρίπτυχο "liberté, égalité, fraternité" (ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη). Τελικά την "δημοκρατία" και το "όραμα" της επανάστασης ανέτρεψε λίγο αργότερα ο Napoléon Ier Bonaparte, αλλά ακόμα κι αυτό έχει πολύ λίγη σημασία αν δούμε τελικά τι απέμεινε μέχρι τις ημέρες μας από εκείνη την επανάσταση.

Η Γαλλία (και όχι μόνο) σήμερα έχει διώξει τους .."αντιλαϊκούς και σπάταλους" βασιλιάδες και στην θέση τους έχει ... προέδρους, "δημοκρατικά" επιλεγμένους από τον λαό. Τελευταίος πρόεδρος "βουλήσει λαού" έχει εκλεγεί ο επισκέπτης της χώρας μας, François Gérard Georges Nicolas Hollande, που θα παραμείνει για λιγότερο από δύο μέρες σε μία χώρα που μαστίζεται από την ανέχεια και την παρατεταμένη οικονομική ύφεση για περισσότερο από πέντε χρόνια.

Ο "λαϊκός" πρόεδρος δεν μπορεί να αποχωριστεί τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής που του επιβάλλει το "λαϊκό" του καθήκον και έτσι θα διανυκτερεύσει στην Βασιλική (ειρωνεία;) σουίτα του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία, στο κέντρο των Αθηνών.

Η πολυτελής σουίτα των ... 400 τετραγωνικών μέτρων(!!!) έχει πανοραμική θέα ολόκληρης της Αθήνας, που περικλείει την Πλατεία Συντάγματος, την Ακρόπολη, το Κοινοβούλιο καθώς επίσης και τον λόφο του Λυκαβηττού. Είναι επιπλωμένη με κομμάτια των οίκων Christie's και Sotheby's, αλλά και με πρωτότυπα έργα τέχνης, ενώ διαθέτει μαρμάρινο τζάκι και ένα πιάνο αντίκα. Στην πολυτελή ιδιωτική τραπεζαρία της σουίτας μπορούν να παρακαθίσουν άνετα 16 προσκεκλημένοι.

Το κύριο υπνοδωμάτιο είναι το ιδιωτικό με δικό του καθιστικό, μεγάλη γκαρνταρόμπα και boudoir (μικρό σαλόνι με εκλεπτυσμένη διακόσμηση). Το κύριο λουτρό είναι από μάρμαρο και διαθέτει τηλεόραση με επίπεδη οθόνη πλάσματος, ντουζιέρα ατμού με τζάμι και μεγάλη μπανιέρα με υδρομασάζ. Αν όλα αυτά χρειάζονται στον Γάλλο πρόεδρο για να περάσει λιγότερο από 48 ώρες σε μία χώρα, νομίζω πως τελικά δικαιώνεται η Marie Antoinette που δικαίως δεν κατάλαβε τι το παράξενο υπήρχε στον τρόπο ζωής της.

Ανάλογα παραδείγματα μπορεί να δει κανείς σε όλες τις χώρες του κόσμου, μη εξαιρουμένης της πατρίδος μας που άλλαξε το πολίτευμα για να μην πληρώνει ο λαός την βασιλική οικογένεια. Αντ' αυτού σήμερα πληρώνουμε όλους τους εν ζωή προέδρους της δημοκρατίας, καθώς και τις συντάξεις ζώντων και νεκρών.

Πραγματικά η κατάσταση θα οδηγούσε σε απελπισία και απόγνωση, εάν δεν υπήρχε το αντιστάθμισμα του «δια του Σταυρού πολιτεύματος» που μας δίδαξε ο Ιωάννης Α. Καποδίστριας. Ήταν, ίσως, ο μοναδικός κυβερνήτης της ανθρωπότητος που υλοποίησε στην σύγχρονη ιστορία την πολιτική και το ήθος που κυριολεκτικά ενσαρκώνει την ελευθερία, την ισότητα και την αδελφοσύνη. Πρέπει να καταλάβουμε πολύ καλά πως μόνο το μόνο φιλολαϊκό, δίκαιο και ανθρώπινο πολίτευμα δεν προέρχεται από τους ανθρώπους και δεν είναι ανθρώπινο δημιούργημα. Είναι Θείο δώρο, μας δόθηκε και εμείς ως αχάριστοι το πετάξαμε, αντικαθιστώντας το με τις ηλίθιες επινοήσεις μας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου