Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Ουρές στα ψυχιατρεία του Βερολίνου κάνουν οι Έλληνες μετανάστες


ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

Με ψυχολογικά προβλήματα καταλήγουν πολλοί Έλληνες οι οποίοι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών έχουν αναγκαστεί να μεταναστεύσουν στη Γερμανία.
Ειδικότερα όπως αποκαλύπτει στην εφημερίδα «Έθνος» η ψυχολόγος Δέσποινα Παπαδημητράτου
στα Εξωτερικά Ιατρεία Ψυχικής Υγείας της δημοτικής κλινικής Humboldt στη συνοικία Wittenau του Βερολίνου παρακολουθούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα περισσότεροι από 600 Ελληνες ασθενείς.

Σύμφωνα με την ίδια τρεις στους τέσσερις είναι άνθρωποι που..
μετανάστευσαν στη Γερμανία μετά το 2010.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μένουν άνεργοι για καιρό ή υφίστανται άγρια εκμετάλλευση δουλεύοντας αδήλωτοι, με εξευτελιστικές αμοιβές, υπό άθλιες συνθήκες που ενίοτε αγγίζουν τα όρια της σύγχρονης δουλείας. Κάποιοι μέσα από αυτές τις διαδρομές καταλήγουν εξαντλημένοι να αναζητούν τον εαυτό τους στα αντικαταθλιπτικά και στην ψυχανάλυση τονίζεται στο άρθρο.
Οι Ελληνες ασθενείς αποτελούν το 15% όσων επισκέπτονται τα Εξωτερικά Ιατρεία Ψυχικής Υγείας ΙΙ του Humboldt, τα οποία δέχονται σχεδόν τους μισούς ψυχικά ασθενείς ολόκληρου του Βερολίνου αναφέρει η κ. Δέσποινα Παπαδημητράτου, η οποία εργάζεται ως ψυχολόγος στα εξωτερικά ιατρεία του Humboldt.
Σύμφωνα με την ίδια η κλινική εικόνα των Ελλήνων ασθενών είναι η ίδια που παρουσιάζουν πρόσφυγες πολέμου.
«Πάσχουν από μετατραυματικό σύνδρομο το οποίο εκφράζεται με κατάθλιψη, φοβίες, κρίσεις πανικού και νευρώσεις» λέει και προσθέτει: «Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότεροι έχουν υποστεί μια εξαναγκαστική μετανάστευση, το αισθάνονται ως βίαιο ξεριζωμό από την πατρίδα, έρχονται στη Γερμανία με μαύρη καρδιά όχι ως αποτέλεσμα επιλογής. Είναι τόσο σπρωγμένοι από την ανάγκη που πολλοί δεν έχουν καν την ευκαιρία να προετοιμαστούν για τη μετανάστευση. Έρχονται χωρίς να γνωρίζουν τη γλώσσα και αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρατσισμού».

www.olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου