Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Η κρυμμένη βόμβα του ασφαλιστικού


Μια βόμβα στην καρδιά της ελληνικής κοινωνίας κρύβεται επιμελώς τα τελευταία χρόνια από την πολιτική ηγεσία. Είναι η βόμβα του ασφαλιστικού, η βόμβα των συντάξεων και κατά πόσο το κράτος θα μπορεί να διασφαλίζει την απρόσκοπτη καταβολή τους.
Θα έχει άραγε το ελληνικό κράτος χρήματα για να πληρώσει τις συντάξεις τα επόμενα χρόνια; Και ποιο θα είναι το ύψος αυτών των συντάξεων; Θα είναι ποσά που θα οδηγήσουν στην φτωχοποίηση ενός μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας και..
μάλιστα εξαιρετικά ευάλωτου λόγου της περασμένης ηλικίας του;
Εν τέλει οι γενιές που εργάζονται σήμερα θα πάρουν ποτέ συντάξεις ανάλογες με τις εισφορές που δίνουν ή θα καταρρεύσει όλο το σύστημα;
Ένα μόνο στοιχείο είναι ενδεικτικό της κατάστασης. Την τελευταία 6ετία έχουν συνταξιοδοτηθεί 600.000 εργαζόμενοι, δηλαδή 100.000 κατά μέσο όρο το χρόνο. Τα προηγούμενα της κρίσης χρόνια ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνούσε τις 40.000 ενώ υπήρχε μεγάλος αριθμός που έμπαινε στην αγορά εργασίας. Ενώ σήμερα με την τεράστια ανεργία η αναλογία εργαζόμενων – συνταξιούχων είναι σχεδόν 2 προς 1. Δηλαδή 2 εργαζόμενοι συντηρούν έναν συνταξιούχο.
Τα Ταμεία καταρρέουν και σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία έχασαν πάνω από 30 δις ευρώ τα τελευταία χρόνια. ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ βρίσκονται στο κόκκινο παρά τις όποιες παρεμβάσεις έγιναν τα τελευταία χρόνια, παρεμβάσεις που είχαν να κάνουν μόνο με περικοπές.
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, με βάση και τις μνημονιακές υποχρεώσεις η χρηματοδότηση από τα δημόσια ταμεία θα μειώνεται συνεχώς. Το 2011 δόθηκαν 21 δις ευρώ, το 2012 δόθηκαν 15 δις ευρώ και πλέον έχει πέσει στα 8,6 δις ευρώ.
Σύμφωνα με τις μελέτες, λόγω της αύξησης των συνταξιοδοτήσεων, το 2016 θα απαιτηθούν πρόσθετοι πόροι ύψους 900 εκατ. ευρώ. Το 2017 θα απαιτηθούν τουλάχιστον 1,88 δισ. ευρώ, περισσότερα από την πρόβλεψη του προϋπολογισμού. Το 2018 το ποσό ανέρχεται σε 2,15 δισ., το 2019 αυξάνεται σε 2,40 δισ. ενώ σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις το 2020 θα απαιτηθούν τουλάχιστον 2,67 δισ. ευρώ.
Και τα ποσά είναι αυτά μόνον εφόσον τα ταμεία έχουν 100% εισπραξιμότητας όταν στον ΟΑΕΕ εισπράττουν μόνο το 50% των εισφορών. Γενικώς, ένα απόλυτο μπάχαλο, ένα χάος που χειροτερεύει αλλά και που ποτέ δεν ακούμε γι’ αυτό στην μόνιμη προεκλογική περίοδο που βρίσκεται η Ελλάδα.
Τι θα γίνει επομένως; Θα καταρρεύσει κάποια στιγμή το σύστημα; Δεν θα πληρώνονται οι συντάξεις του κόσμου; Θα δημιουργηθεί ιδιωτικό σύστημα ασφάλισης; Αλλά κι αυτό να γίνει ποιος θα το χρηματοδοτήσει αρχικά για να πληρώνει τις συντάξεις;
Όπως και να ’χει το φθινόπωρο η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να ξαναφέρει το ασφαλιστικό στην επικαιρότητα. Από την 1η Ιανουαρίου 2015 άλλωστε θα υπάρχει η συνεισφορά του κράτους στα 360 ευρώ και στη συνέχεια το υπόλοιπο ποσό θα υπολογίζεται με βάση τις εισφορές σε όλο τον εργασιακό βίο. Θα υπάρχει δηλαδή ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη και τα άλλα θα βγαίνουν με βάση τα ένσημα που έχει κολλήσει κάποιος και τις κρατήσεις που του έχουν γίνει.
Αν όμως είναι εξασφαλισμένα τα 360 ευρώ, τα υπόλοιπα δεν είναι σε καμιά περίπτωση και θα βαίνουν συνεχώς μειούμενα αφού τα ταμεία δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν.
Το μέλλον φαντάζει άδηλο για εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, συνταξιούχους και εργαζόμενους, αλλά κανείς δε μιλά γι’ αυτά. Όλοι ετοιμάζονται να κάνουν… παροχές, να μην απολύσουν κανέναν, να μειώσουν τους φόρους και να κάνουν όλα εκείνα τα ψηφοθηρικά μέτρα που πάντα έχουν στις τσέπες τους οι λαϊκιστές για να ξεγελούν τον κόσμο. Για την πραγματική βόμβα κανείς δε μιλά.

 http://www.antinews.gr/OIKONOMIA/i-krummeni-bomba-tou-asfalistikou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου