Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Καραμανλής και Σαμαράς δείπνησαν με τον άνθρωπο που σχεδίασε τον στρατό του 21ου αιώνα


 Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έφερε πιο κοντά το βράδυ της Πέμπτης, λίγες ημέρες μετά τις ευρωεκλογές, τους Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή.
Στην οικία του ιδρυτή της ΝΔ και «πατριάρχη» της ελληνικής κεντροδεξιάς, οι κκ. Σαμαράς και Καραμανλής παρακάθησαν σε «κλειστό» δείπνο και ουσιαστικά συνομίλησαν πολιτικά και ...
απευθείας μετά από περίπου επτά μήνες.
Η επιλογή του πρώην υπουργού Αχιλλέα Καραμανλή να καλέσει τους δυο πολιτικούς ήταν μια συμβολική κίνηση και εντάσσεται στα πλαίσια της προσπάθειας που καταβάλλει η οικογένεια να μεταδοθεί ένα μήνυμα ενότητας στους ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς.
Στο δείπνο που έγινε στην Πολιτεία, εκτός από τους κκ. Σαμαρά και Καραμανλή, παρακάθισαν ο Κώστας Καραμανλής, υιός του Αχιλλέα, ο ελληνοαμερικανός πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Τζέιμς  Σταυρίδης που είναι και πρύτανης της Νομικής και Διπλωματικής Σχολής Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Ταφτς στη Βοστώνη, αλλά και ο πρώην υπουργός και «αλεπού» της ελληνικής διπλωματίας, Πέτρος Μολυβιάτης.

Για τον άνθρωπο που σχεδίασε το στρατό του 21ου αιώνα το άρθρο που ακολουθεί από την Καθημερινή>
 

Γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 1955 στη Φλόριντα των ΗΠΑ, από Ελληνοαμερικανούς γονείς και πέρασε τρία από τα παιδικά του χρόνια στην Αθήνα, όπου ο πατέρας του συνταγματάρχης Γιώργος Σταυρίδης - αξιωματικός των αμερικανών πεζοναυτών- υπηρέτησε ως ναυτικός ακόλουθος στην αμερικανική πρεσβεία μεταξύ 1962 και 1964. Είναι παντρεμένος με τη Λόρα Χολ και έχουν δύο κόρες, την Χριστίνα και την Τζούλια. Είναι χαρακτηριστικό πως με τη σύζυγό του ήταν παιδικοί φίλοι, αφού βρέθηκαν μαζί στην Αθήνα, όπου υπηρετούσαν οι γονείς τους. «Ανήκω σε μια ελληνοαμερικανική οικογένεια», είχε δηλώσει στο παρελθόν, σε δημόσια ομιλία του ο ναύαρχος Σταυρίδης, που μιλάει Πορτογαλικά, Ισπανικά και Γαλλικά. «Ο πατέρας μου μιλούσε θαυμάσια ελληνικά... τα δικά μου ελληνικά είναι, δυστυχώς, φρικτά και οι κόρες μου δεν τα μιλούν καθόλου».
Υφιστάμενοι του ναυάρχου Σταυρίδη λένε πως είναι πολύ υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή του. Εγγονός ενός Έλληνα μετανάστη ιδιοκτήτη εστιατορίου στην Πενσιλβάνια, ο κ. Σταυρίδης έχει ιδιαίτερη νοσταλγία για τον τόπο των προγόνων του. «Η Ελλάδα - αχ, η Ελλάδα!», γράφει στο βιβλίο του «Πλοίαρχος Αντιτορπιλικού». «Καφετέριες παντού, λαμπερός ήλιος, καυτό αεράκι, ρετσίνα, σουβλάκι, ψητά κοτόπουλα, περίπτερα, μαγαζιά με σουβενίρ και φυσικά οι ίδιοι οι Έλληνες: μαύρα μαλλιά, έντονα χαρακτηριστικά προσώπου, ζωηρές κουβέντες και χειρονομίες, τσιγάρα, θερμές χειραψίες και συζητήσεις. Τους κοιτάω και αντικρίζω το παρελθόν μου».
Ο Τζέιμς Σταυρίδης πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα στο ίδιο αντικείμενο (Διεθνείς Σχέσεις), την ίδια χρονιά (1984) και από το ίδιο πανεπιστήμιο (Σχολή Διπλωματίας του Ταφτς) με τον Κώστα Καραμανλή, αφού πρωτύτερα είχε αποφοιτήσει από τη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ. Στη συνέχεια συμμετείχε σε διάφορες δύσκολες αποστολές, από τις εμπόλεμες ζώνες της Βοσνίας και της Αϊτής ως το καυτό μέτωπο του Ιράκ. Κι όμως, μια ναυτική άσκηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο το 1993 του έχει εντυπωθεί στη μνήμη και ο ίδιος περιγράφει στο βιβλίο του. «Η πιο απίστευτη ιστορική ειρωνεία εκτυλίσσεται μπροστά μου. Εβδομήντα χρόνια νωρίτερα, τη δεκαετία του 1920, ο παππούς μου, ένας κοντός γεροδεμένος καθηγητής σχολείου, ονόματι Δημήτρης Σταυρίδης, εκδιώχθηκε από την Τουρκία στο πλαίσιο εθνοκάθαρσης, δηλαδή πογκρόμ, ενάντια στους Έλληνες που ζούσαν στα απομεινάρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Γλίτωσε την τελευταία στιγμή και με μια μικρή βάρκα διέσχισε το Αιγαίο, έφτασε στην Αθήνα και από εκεί πήγε στη Νέα Υόρκη. Ο αδελφός του δεν ήταν το ίδιο τυχερός και σκοτώθηκε από τους Τούρκους».
Και συνεχίζει ο κ. Σταυρίδης, στο βιβλίο που μοιάζει περισσότερο με ημερολόγιο καταστρώματος: «Τώρα, σχεδόν έναν αιώνα μετά, ο εγγονός του, που μιλάει ελάχιστα ελληνικά, επιστρέφει ως επικεφαλής ενός αντιτορπιλικού στην ίδια πόλη -τη Σμύρνη, που τώρα τη λένε Ιζμίρ- από όπου εκείνος απέπλευσε ως πρόσφυγας πριν από τόσα χρόνια».
Το όραμα του μέλλοντος που παρουσίασε στο TEDx
«Φανταστείτε μια παγκόσμια ασφάλεια που οδηγούμενη από τη συνεργασία -- μεταξύ υπηρεσιών, κυβέρνησης, τον ιδιωτικό τομέα και τον δημόσιο τομέα. Αυτό δεν είναι μόνο η αμυδρή ελπίδα των οπαδών του ανοικτού κώδικα, αυτό είναι το όραμα του Τζέιμς Σταυρίδη, του Ανώτατου Στρατιωτικού Διοικητή του ΝΑΤΟ, που μοιράζεται έντονες στιγμές από την πρόσφατη στρατιωτική ιστορία για να εξηγήσει γιατί η ασφάλεια του μέλλοντος πρέπει να βασιστεί στις γέφυρες και όχι στα τείχη» αναφέρεται στο δικτυακό τόπο του TEDx.

 http://kourdistoportocali.com/post/35745/stavridis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου