Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Άρχισαν κιόλας τα (μετεκλογικά) όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ


Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ του 4% να είχε κάτι από την… αγνότητα ενός μικρού, ριζοσπαστικού κόμματος, ωστόσο όσο πλησιάζει προς την εξουσία τόσο αποκτά τα… χούγια ενός καθεστωτικού κόμματος. Ένα κόμμα που παίρνει αποφάσεις τις οποίες δεν κοινοποιεί ποτέ στα συλλογικά όργανα. Που χαράσσουν στρατηγική στα υπόγεια των γραφείων. Που αποφασίζει ο Τσίπρας και το κονκλάβιό του και οι βουλευτές και τα υπόλοιπα στελέχη μένουν με ανοικτό το...
στόμα. Σιγά – σιγά ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει κόμμα τόσο γερασμένο λες και βρίσκεται δεκαετίες στον αφρό της εξουσίας.
Το κλίμα στην Κουμουνδούρου δεν είναι τόσο καλό όσο κάποιοι θα περίμεναν μετά τη νίκη με 4 μονάδες. Και δεν είναι καλό όχι μόνο γιατί η δεξαμενή των ψηφοφόρων τέλειωσε και δεν πάει παραπάνω αλλά γιατί το κόμμα κυβερνάται από 4-5 άτομα και οι υπόλοιποι είναι απλοί θεατές. Λίγο θέλει για να αρχίσουν οι εκρήξεις, κυρίως από την αντιπολίτευση της Αριστερής Πλατφόρμας που βλέπει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «πασοκοποιείται» με όλη τη σημασία της λέξης.
Για του λόγου το αληθές, ας διαβάσει κανείς το άρθρο του οικονομολόγου Κώστα Λαπαβίτσα, ο οποίος την τελευταία στιγμή δεν μπήκε στο ευρωψηφοδέλτιο. Ο… ριζοσπάστης Λαπαβίτσας που δε βλέπει με καλό μάτι την προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ με το κέντρο αναφέρει μεταξύ άλλων στο άρθρο του στο iskra.gr: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε κυρίαρχο πολιτικό κόμμα, αλλά μόνο αν προχωρήσει σε ριζοσπαστική ανανέωσητης φυσιογνωμίας του. Αν αντίθετα συνεχίσει την πορεία προς το κέντρο, υπάρχει σαφέστατα ο κίνδυνος να υποχωρήσει κι άλλο η ψήφος του και να μη συμβεί ποτέ ο εκλογικός θρίαμβος της Αριστεράς». Και συνεχίζει: «Στις εξαιρετικά δύσκολες αυτές συνθήκες, αν ο ΣΥΡΙΖΑφερθεί συντηρητικά και συνεχίσει να μετατοπίζεται προς το κέντρο σε αναζήτηση εκλογικών συμμαχιών, η εκλογική του ισχύς θα πέσει κι άλλο. Για να κυβερνήσει θα πρέπει να προσφέρει πειστικό κοινωνικό και οικονομικό πρόγραμμα ανατροπής, να κινηθεί ριζοσπαστικά δείχνοντας στον ελληνικό λαό ότι όντως θα αλλάξει τα πράγματα χωρίς να κάνει πίσω. Θα πρέπει ακόμη, έστω και την τελευταία ώρα, να δημιουργήσει μηχανισμούς που θα τον δένουν με τα λαϊκά στρώματα με οργανικό τρόπο επιτρέποντας του να αντλεί εξωκοινοβουλευτική στήριξη σε κρίσιμες στιγμές.
Οι επιλογές για το ΣΥΡΙΖΑ είναι σκληρές, όπως πάντα συμβαίνει στα κόμματα της Αριστεράς που πλησιάζουν την εξουσία σε περιόδους κρίσης. Αυτοί που διαμορφώνουν τις θέσεις του καλό θα είναι να μη παρασυρθούν από την αγαλλίαση της νίκης και να θυμούνται ότι ο ψύχραιμος ριζοσπαστισμόςείναι το μόνο όπλο και η μόνη προστασία για την Αριστερά».
Και πάμε και στα πιο… χοντρά:Το περιοδικό UNFOLLOW περιγράφει με αρκετά εύγλωττο τρόπο τι συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας μιας σειρά από ερωτήματα που σκοπό έχουν να «καρφώσουν» τον Τσίπρα, την παρέα του και αυτούς που κάνουν κουμάντο στην Κουμουνδούρου. Το περιοδικό, στο οποίο γράφουν πολλοί φίλα προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ φιλοξενεί ένα άρθρο με τίτλο «Το ανησυχητικό ρήγμα του ΣΥΡΙΖΑ» και είναι ουσιαστικά και προειδοποίηση, ένα καμπανάκι σε όσους έχουν κάνει «μαγαζάκι» τους το κόμμα.
Και αναφέρει ότι διάφορα περιστατικά προδίδουν την ύπαρξη ενός ρήγματος ανάμεσα στη διαδικασία λήψης ad hoc αποφάσεων και στα θεσμικά όργανα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που υποτίθεται ότι εκφράζουν τη συλλογική βούλησή του. Πρόκειται για μια φαντασίωση ότι προκειμένου να κυβερνήσει, ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να «παίξει το παιχνίδι» και να ευνουχίσει τις δημοκρατικές, συλλογικές διαδικασίες;
Στο UNFOLLOW ρωτάνε:
Πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις στο κόμμα που θέλει να οδηγήσει τη χώρα «πρώτη φορά αριστερά»; Εδώ είναι σαφής η αιχμή για ακύρωση των συλλογικών οργάνων.Πώς ελήφθη η απόφαση να επισκεφθεί ο Αλέξης Τσίπρας, την άνοιξη του 2013, τους ιδιοκτήτες των κυρίαρχων ΜΜΕ; Ξεκάθαρο κάρφωμα στον προεδρικό φίλο Νίκο Παππά που προετοίμασε τις επισκέψεις σε Μπόμπολα, Θέμο κ.λπ.
Με ποιον τρόπο διαμορφώνεται τόσο το κεντρικό μήνυμα του κόμματος όσο και η καθημερινή του επικοινωνιακή στρατηγική; Κι εδώ είναι ξεκάθαρο το καμπανάκι για τους επικοινωνιολόγους που έχουν μαζευτεί στον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα τον πολιτικό επιστήμονα Αλέξανδρο Μπίστη, συντονιστή της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ο Α. Μπίστης είχε την επιμέλεια της προεκλογικής εκστρατείας, καθημερινή επαφή και επικοινωνία με τα site left.gr, syriza.eu, και neaellada.gr και ενημέρωνε συστηματικά τα όργανα του κόμματος.
Ένα άλλο ερώτημα του περιοδικού είναι γιατί μοιάζουν αποκλεισμένοι από τη διαμόρφωση του κεντρικού μηνύματος αξιόλογοι βουλευτές; Αν ρίξει κανείς μια ματιά θα διαπιστώσει ότι το παιχνίδι το κάνουν ο Στρατούλης, ο Βούτσης και ο Παπαδημούλης. Ο Σταθάκης, ο Δραγασάκης και άλλοι πολλοί έχουν χαθεί.
Ποιος αποφάσισε ότι ο Δημήτρης Τζιώτης της εταιρείας Cleverbank θα αναλάμβανε τον σχεδιασμό της επικοινωνιακής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές; Είναι μια ερώτηση που ξεκάθαρα μέμφεται την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που επέλεξε έναν επικοινωνιολόγο με σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ και πολλά «περίεργα» παιχνίδια.
Ποιος είχε την ιδέα να «κλέψει» το σύνθημα «Νέα Ελλάδα» από τη Νέα Δημοκρατία και μάλιστα όχι ως στιγμιαίο επικοινωνιακό τέχνασμα αλλά για να το θεσπίσει ως προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί δεν είχε ιδέα η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος αλλά είδε την ιστοσελίδα neaellada.gr κατευθείαν «ζωντανή» στο διαδίκτυο; Μιλά ξεκάθαρα για κλοπή το περιοδικό.
Και στη συνέχεια αναφέρεται στη συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με τον Μαρινάκη. Ήταν στρατηγική απόφαση να δειπνήσει η Ρένα Δούρου με τον Βαγγέλη Μαρινάκη σε ταβέρνα του Πειραιά, αδειάζοντας με κραυγαλέο τρόπο τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα τη βραδιά της κεντρικής προεκλογικής εκδήλωσής του;
Ποιον ρόλο παίζουν στη λήψη των αποφάσεων οι περίφημοι σύμβουλοι του προέδρου;
Αποτελεί στρατηγική απόφαση η υιοθέτηση μιας πιο «εθνικοπατριωτικής» ρητορικής;
Θα τα αντιμετωπίσει όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ;
Θα θέσουν τα θεσμικά όργανα το ζήτημα της λήψης των αποφάσεων;
Πολλά και κρίσιμα ερωτήματα που προς το παρόν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πως δεν βλέπει. Ή λέει ότι πρόκειται για «ζιζάνια» που σπέρνει η ΝΔ για να αμαυρώσει την πρώτη νίκη της Αριστεράς. Είναι ωστόσο πολύ περίεργο αυτό που έχει στηθεί γύρω από την Κουμουνδούρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αυτό που φαίνεται. Δεν είναι η ήρεμη δύναμη που ετοιμάζεται για την εξουσία. Πρόκειται για ένα προβληματικό κόμμα που κρατιέται όρθιο μόνο και μόνο επειδή είναι κοντά η προοπτική της εξουσίας.

 http://www.antinews.gr/POLITIKE/sklira-erotimata-gia-ton-suriza/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου