Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Θέατρο : “Δεν θα γίνουμε Ινδία…”


Α.Μητρόπουλος: «Έχει ήδη ψηφιστεί… η μείωση του κατώτατου μισθού» σημειώνει ο καθηγητής εργατικού δικαίου Α.Μητρόπουλος και κατηγορεί για υποκρισία τους βουλευτές που ψήφισαν τον εφαρμοστικό νόμο, τον πρωθυπουργό με την δήλωσή του περί Ινδίας ,αλλά και τους συνδικαλιστές που δηλώνουν αιφνιδιασμένοι.


Η απόκλιση από τον κατώτατο μισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αποτελεί νόμο του κράτους από το 2011. Στο Τύπο γράφτηκε ότι η τρόικα αξιώνει να καταργηθεί ο κατώτατος μισθός των 751,39 ευρώ το μήνα (μικτά) της ΕΓΣΣΕ.
Ο εργατολόγος και πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους, Αλέξης Μητρόπουλος αναφέρει ότι «η ??θεσμική?? αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική».
Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο η υποχρέωση κατάργησης του κατώτατου μισθού της ΕΓΣΣΕ, καθώς και της απαγόρευσης επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, έχει ψηφιστεί με το ν. 3845/2010 (ΦΕΚ Α 65/6-5-2010). Συγκεκριμένα στην παρ. 7 του άρθρου 2 του νόμου αυτού ορίζεται ότι: «7.Οι όροι των ομοιοεπαγγελματικών και επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας μπορούν να αποκλίνουν έναντι των αντιστοίχων όρων κλαδικών συμβάσεων εργασίας, καθώς και των εθνικών γενικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Και οι όροι των κλαδικών συμβάσεων εργασίας μπορούν να αποκλίνουν έναντι των αντιστοίχων όρων εθνικών γενικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας (…). Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μπορεί να ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου αυτής.». Στον ίδιο νόμο μάλιστα θεσμοθετήθηκε και η πρώτη ρητή κατάργηση του κατώτατου μισθού της ΕΓΣΣΕ, αφού για ανέργους ηλικίας μέχρι 24 ετών δόθηκε η δυνατότητα να απασχολούνται με μισθό ίσο με το 80% του κατώτατου (άρθρο 2 παρ. 6).
Η δεύτερη εφαρμογή της κατάργησης του κατώτατου μισθού έγινε με τον «ασφαλιστικό» νόμο «Λοβέρδου-Κουτρουμάνη» (ν. 3863/2010-ΦΕΚ Α 115/15-7-2010), όπου στο άρθρο 74 παρ. 8 ορίζεται ότι: «…Οι εργοδότες που προσλαμβάνουν νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας ηλικίας κάτω των 25 ετών, θα τους αμείβουν με το 84% του κατώτατου βασικού μισθού ή ημερομισθίου, όπως αυτό ορίζεται κάθε φορά από την ΕΓΣΣΕ, αυτοδικαίως εντάσσονται σε πρόγραμμα του ΟΑΕΔ…». Με την παρ. 9 εξάλλου του ίδιου άρθρου του ως άνω νόμου ορίστηκε η αμοιβή των μαθητευομένων νέων από 15 έως 18 ετών στο 70% του κατώτατου ημερομισθίου ή μισθού της ΕΓΣΣΕ.
Τέλος, με το άρθρο 43 του «Εφαρμοστικού» ν. 3986/2011 (ΦΕΚ Α 152/11-7-2011), επετράπη σε νέους ηλικίας 18-25 ετών να αμείβονται για εργασία μέχρις 24 μηνών με μισθό ό 20% χαμηλότερο από τον κατώτατο οριζομένο, κατά περίπτωση, από την εθνική γενική, κλαδική, ομοιοεπαγγελματική, επιχειρησιακή σύμβαση!!!
«Από τα παραπάνω προκύπτει σαφώς ότι, πλην των ήδη νομοθετημένων περιπτώσεων χαμηλότερων αμοιβών των κατώτατων οριζομένων από τις οικείες συμβάσεις, όλοι οι μνημονιακοί βουλευτές ψήφισαν την υποχρέωση κατάργησης και του κατώτατου μισθού που προβλέπεται από την ΕΓΣΣΕ. Είναι, ως εκ τούτου, λυπηρό που οι αρμόδιοι υπουργοί που εισηγήθηκαν τους σχετικούς νόμους, οι βουλευτές που τους ψήφισαν, οι συνδικαλιστικοί ηγέτες, αρκετοί επιστήμονες και δημοσιολόγοι, ακόμη δε και ο πρωθυπουργός της χώρας, εμφανίζονται δήθεν αιφνιδιασμένοι «από τη νέα αυτή «σκληρή» απαίτηση της τριαρχίας», τονίζει ο κ. Μητρόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου