Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥ ΤΟΞΟΥ!

"ΨΑΧΝΟΝΤΑΙ" ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ "ΣΤΗΣΟΥΝ" ΤΟ ΑΝΩΔΥΝΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ!
Τη διενέργεια δημοψηφίσματος επικοινωνιακής χειραγώγησης προανήγγειλε σήμερα (5.10) με δηλώσεις του στη Βουλή ο υπουργός εσωτερικών Χ. Καστανίδης.
Οι δηλώσεις του υπουργού έγιναν κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων, το οποίο ψηφίστηκε χθες επί της αρχής μόνο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα κατήγγειλαν την κυβέρνηση για επικοινωνιακά παιχνίδια.
Για το δημοψήφισμα δεν είναι γνωστό ούτε το περιεχόμενο ούτε φυσικά το ερώτημα καθώς, ο Χ. Καστανίδης καλύφτηκε από το γεγονός πως αρμόδιοι για τη διατύπωση των ερωτημάτων είναι είτε το Υπουργικό Συμβούλιο (για "κρίσιμο εθνικό θέμα") είτε τα 2/5 των βουλευτών (για "σοβαρό κοινωνικό ζήτημα").
Η πολιτική ουσία όμως, γύρω από το κεφάλαιο δημοψήφισμα, αφορά τις κυβερνητικές στοχεύσεις οι οποίες είναι οι εξής:

Πρώτον, να προσφέρει στην κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου ένα "φύλλο συκής" επικοινωνιακής νομιμοποίησης, ώστε να αποφύγει τον σκόπελο των εκλογών. Το πότε θα γίνει το δημοψήφισμα είναι άγνωστο, καθώς θα αποτελέσει την τελευταία γραμμή άμυνας της κυβέρνησης ΓΑΠ, απέναντι στη λαϊκή οργή!
Δεύτερον, να προσπαθήσει να προσφέρει εκτόνωση σε ένα τμήμα του εκρηκτικού κοινωνικού αναβρασμού, μέσω της διενέργειας δημοψηφίσματος για δευτερεύοντα ζητήματα (πχ αριθμός των βουλευτών), τα οποία ακόμα και αν οδηγήσουν σε ήττα της κυβερνητικής πρότασης να μην θέσουν σε κίνδυνο τον "πυρήνα" του μνημονιακού προγράμματος.
Άλλωστε το Σύνταγμα της χώρας, όπως έχει διαμορφωθεί από τις "διορατικές" αστικές πλειοψηφίες που σχηματίζονταν κατά τις διαδοχικές συνταγματικές αναθεωρήσεις απαγορεύει ρητά (άρθρο 44 παρ. 2) τη διενέργεια δημοψηφίσματος πάνω σε δημοσιονομικό ζήτημα.
Με αυτήν την έννοια οι σημερινές δηλώσεις  του Χ. Καστανίδη, πως "Το ερώτημα που θα διατυπωθεί θα είναι ερώτημα που αφορά τα θεμελιώδη συμφέροντα του ελληνικού λαού, δεδομένης της συγκεκριμένης οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης» και πως "«ο ελληνικός λαός σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή οφείλει να πάρει θέση επί του δημοσιονομικού προβλήματος" είναι τουλάχιστον παρελκυστικές!  
Τρίτον, το ερώτημα θα έχει διατυπωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε η κυβερνητική πρόταση να μπορεί να εξασφαλίσει τη συναίνεση και συσπείρωση των υπολοίπων αστικών (ΝΔ - ΛΑΟΣ - ΔΗΣΥ), και ίσως όχι μόνο, κομμάτων του μνημονιακού τόξου. Έτσι θα διαμορφωθεί ένα κλίμα περαιτέρω ενδυνάμωσης της μνημονιακής συναίνεσης, το οποίο θα ευνοεί μάλιστα μια σημαντική αναβάθμιση της συναίνεσης αυτής, εφόσον η λαϊκή οργή φτάσει σε επικίνδυνα για το κυριαρχο πολιτικό σύστημα, σημεία!
Τι άλλο προβλέπει το νομοσχέδιο 
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος για ψηφισμένο νομοσχέδιο που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, είναι δεσμευτικό αν έχει λάβει μέρος στην ψηφοφορία τουλάχιστον το 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Προβλέπεται ακόμα ότι για κρίσιμο εθνικό θέμα, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι δεσμευτικό αν συμμετάσχει το 40%.
Δημοψήφισμα για εθνικό θέμα θα προκηρύσσεται με προεδρικό διάταγμα το οποίο θα προσυπογράφεται από το υπουργικό συμβούλιο και για ψηφισμένο νομοσχέδιο από τον πρόεδρο της Βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου