Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Το Αιγαίο και οι Βουρβώνοι της ΝΔ

του Κώστα Χατζηαντωνίου
Το 1814, εκμεταλλευόμενοι την απογοήτευση του γαλλικού λαού από την κατάληξη της Επανάστασης και την έκβαση των Ναπολεόντειων πολέμων, αλλά και χάρη στην εξωτερική επέμβαση, οι Βουρβώνοι επέστρεψαν στη Γαλλία. Όπως όμως θα επεσήμαινε ο περίφημος Ταλλεϋράνδος «δεν είχαν μάθει τίποτα, δεν είχαν ξεχάσει τίποτα». Η συνέχεια είναι σε όλους γνωστή: μετά από λίγα χρόνια εκθρονίστηκαν οριστικά και η Επανάσταση, μετά από μια νέα βοναπαρτική περίοδο, επιβλήθηκε οριστικά γεννώντας τη γαλλική δημοκρατία.
Το 2019, εκμεταλλευόμενη τη θλιβερή αποτυχία της κυβέρνησης μιας εμμονικής αριστεράς, το ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα της Χρεωκοπίας επέστρεψε στην εξουσία. Ίσως είναι νωρίς ακόμη για να κριθεί ευρύτερα, τα σημάδια
αλαζονείας όμως είναι ήδη ορατά και προκαλούν λύπη αλλά και βαθιά ανησυχία για μια σειρά από θέματα, με πρώτο την αντιμετώπιση των εθνικών κινδύνων στο Αιγαίο, τόσο εξαιτίας της ανοχής της τουρκικής επιθετικότητας, όσο και εξαιτίας της περιφρόνησης κάθε δικαιώματος των κατοίκων των νησιών που δοκιμάζονται γιατί η κυβέρνηση δεν τολμά να λάβει σοβαρά μέτρα στο μεταναστευτικό ζήτημα.
Επειδή, προφανώς, θα ρωτήσουν κάποιοι «και τι να κάνει;», θα έλεγα κατ’ αρχήν πως δεν μπορούν τα νησιά του Αιγαίου να θυσιαστούν για να μη θιγεί η πελατεία της κυβέρνησης στη Ρούμελη και την Πελοπόννησο. 
Αν πραγματικά διαθέτει πυγμή αυτή η κυβέρνηση, οφείλει σήμερα κιόλας να την επιδείξει όχι στα νησιά αλλά στις Βρυξέλλες, μπλοκάροντας κάθε απόφαση και κάθε χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι να υπάρξει σοβαρή συνδρομή είτε με υποδοχή μεταναστών είτε με επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.
Ο τόπος μας δεν έχει το περιθώριο να ζήσει τη διεύρυνση του ρήγματος μεταξύ Αθήνας και Περιφέρειας, μετά τη Μακεδονία και στο Αιγαίο. Γνωρίζουμε όλοι τις τραγικές συνέπειες που είχε για την ιστορία μιας αυτοκρατορίας η αποξένωση των κατοίκων των επαρχιών από την Κωνσταντινούπολη. Δεν ξέρω αν τις γνωρίζουν στην κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση όμως πλανώνται πλάνην οικτράν αν νομίζουν πως τα παιδιά της ΚΝΕ, της νεολαίας ΕΠΕΝ και του Σημίτη που στρατολογεί καθημερινά στην ΕΡΤ και στα υπουργεία, θα την σώσουν όταν θα έρθει η κρίσιμη στιγμή για να αναμετρηθεί με όσους τουλάχιστον δεν θέλουν να εξέλθουν από την Ιστορία χωρίς να βγάλουν μιλιά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου