Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Οι νησιώτες δεν «τσιμπάνε» πλέον, οι αρμόδιοι ψάχνουν «πελάτες» στην ενδοχώρα


Οι νησιώτες δεν «τσιμπάνε» πλέον, οι αρμόδιοι ψάχνουν «πελάτες» στην ενδοχώρα

Ο Λάμπρος Καλαρρύτης με αφορμή τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το μεταναστευτικό που διοργανώνεται την Πέμπτη γράφει στο blog του στο Pagenews.gr για το σχέδιο της κυβέρνησης να φτιάξει πολλές «Μόριες» όχι μόνο στα νησιά αλλά σε όλη τη χώρα. Την ερχόμενη Πέμπτη στις 10:00 το πρωί η Περιφέρεια Βορείου και οι πέντε δήμοι των νησιών Λέσβου, Χίου και Σάμου διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το μεταναστευτικό στο υπουργείο Εσωτερικών στη Βασιλίσσης Σοφίας. Πέραν του κόσμου που θα έρθει από τα νησιά οι διοργανωτές καλούν όσους κατάγονται από τις συγκεκριμένες περιοχές και μένουν στην Αθήνα να συμμετάσχουν.

Η συγκέντρωση γίνεται μία ώρα πριν από τη σύσκεψη στην οποία έχει καλέσει η κυβέρνηση τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους, σε μία προσπάθεια να τους πείσει να δεχθούν το σχέδιο της για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Το οποίο σχέδιο περιλαμβάνει, όπως είναι γνωστό, την ίδρυση μουσουλμανικών πόλεων πέντε – επτά χιλιάδων μεταναστών στα νησιά οι οποίες θα ονομαστούν «κλειστά κέντρα», αλλά δεν θα είναι και πολύ κλειστά. Περισσότερο ως ημίκλειστα περιγράφονται, δηλαδή στην πράξη ανοιχτά. Ούτε ακριβώς πέντε έως επτά χιλιάδες κόσμο θα έχουν διότι πέντε έως επτά χιλιάδες έρχονται κάθε μήνα μόνο στα νησιά. Οπότε αυτό που θα γίνει στην πραγματικότητα είναι ότι θα δημιουργηθούν πολλές «Μόριες» οι οποίες θα είναι όμως μόνιμες εγκαταστάσεις, δηλαδή πόλεις. Οι νησιώτες αντιδρούν και καλά κάνουν διότι αφενός η ίδρυση μίας ή δύο μουσουλμανικών πόλεων αρκετών χιλιάδων σε κάθε νησί δεν είναι λύση, αφετέρου γνωρίζουν εκ πείρας ότι οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης περί «κλειστών κέντρων» δεν πρόκειται να ισχύσουν. moria-2
Οι λόγοι είναι απλοί, τους έχουμε ξαναπεί, οι αριθμοί είναι τέτοιοι, που καθιστούν το σχέδιο ξεπερασμένο και άκυρο πριν προλάβει η κυβέρνηση να το εφαρμόσει. Δεν πρόκειται για ένα στατικό πληθυσμιακό μέγεθος το οποίο καλούνται να διαχειριστούν οι αρμόδιοι. Πρόκειται για συνεχή ροή η οποία θα τροφοδοτεί τα «κλειστά κέντρα» όσα και να φτιαχτούν.

Και οι αρμόδιοι το ξέρουν, αλλά λένε διάφορα σενάρια ως δήθεν λύσεις για να κερδίσουν χρόνο περιμένοντας κάτι που ούτε οι ίδιοι γνωρίζουν τι μπορεί να είναι.

Όπως ξέρουν πολύ καλά ότι ο Ερντογάν θα συνεχίσει να στέλνει καραβιές παράνομων μεταναστών και μόλις ανοίξει ο καιρός ακόμα περισσότερες. Εν τω μεταξύ, οι κυβερνητικοί ψάχνουν στην ενδοχώρα να βρουν πρόθυμους και ανυποψίαστους δημάρχους και περιφερειάρχες για τους πείσουν να δεχθούν στις περιοχές τους μεταφορά μεταναστών και δημιουργία κέντρων. Να φτιάξουν δηλαδή πολλές «Μόριες» σε όλη τη χώρα, διότι αυτό θα γίνει. Τώρα «ψήνουν» τους αυτοδιοικητικούς στην Ήπειρο (η οποία σε έναν χρόνο, ολόκληρη περιφέρεια, είχε μόνο τρεις χιλιάδες γεννήσεις) να δεχθούν τη μεταφορά και εγκατάσταση παράνομων μεταναστών με το γνωστό επιχείρημα ότι πρέπει να αποσυμφορηθούν τα νησιά. moria3-1
Τα νησιά εννοείται ότι πρέπει να αποσυμφορηθούν, αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί με το συγκεκριμένο σχέδιο. Αυτό που θα συμβεί είναι ότι θα γίνει μετάσταση του προβλήματος σε όλη τη χώρα, προς μεγάλη τέρψη του Ερντογάν ο οποίος φτιάχνει μία νέα μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα με την αμέριστη συνεργασία του εγχώριου πολιτικού συστήματος το οποίου δουλειά είναι να αποτρέπει τέτοια σχέδια και όχι να τα διευκολύνει.  Σε πολύ λίγο, όταν τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο άγρια απ’ ότι ήταν με την προ ημερών πορεία χιλιάδων Αφγανών στη Μυτιλήνη η οποία κατέληξε σε επεισόδια και οδομαχίες, θα έρθει η ώρα των τελικών αποφάσεων. Ας ελπίσουμε ότι αυτά που θα προηγηθούν δεν θα έχουν τίμημα αυτό που όλοι φοβόμαστε και απευχόμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου