Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Όταν διακηρύσσεις «κλείσιμο των συνόρων» πρέπει να το εννοείς και να το δείχνεις



Υπό φυσιολογικές συνθήκες άπαντες στην Ελλάδα θα έπρεπε να έχουν πλέον κατανοήσει ότι αν η χώρα δεν υπερβεί τα φοβικά της σύνδρομα και αξιολογήσει με ψυχρό ρεαλισμό και αποφασιστικότητα τα δεδομένα, δεν θα καταλήξει απλώς το φορτωμένο με πρόσφυγες και μετανάστες «χαλάκι» της εξώπορτας της Ευρώπης αλλά και μία υγειονομική βόμβα, λόγω του κορωνοϊού και όχι μόνο.
του «Αιρετικού»
Θα είναι αφέλεια να θεωρηθεί ότι στη διαχείριση των προσφυγικών – μεταναστών ροών η χώρα θα πρέπει να αναμένει έμπρακτη βοήθεια / αλληλεγγύη από τους εταίρους (εντός ή εκτός εισαγωγικών) της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει αντιληπτό και κατανοητό ότι οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές έχουν μετατραπεί από την Τουρκία σε όπλο και ταυτόχρονα κερδοφόρα επιχείρηση.

Η μαζική διακίνηση γίνεται υπό την εποπτεία του τουρκικού κράτους το οποίο καρπώνεται είτε εξολοκλήρου είτε ως…προμήθεια από τα κυκλώματα των διακινητών, σημαντικότατα ποσά (εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ) σε συνάλλαγμα. Για αυτό εξηγείται και η αναφερόμενη στη σημερινή ειδησεογραφία δρομολόγηση λεωφορείων και στρατιωτικών οχημάτων για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Βόρειο Έβρο.
Ειδικότερα η μεταφορά με στρατιωτικά οχήματα θα πρέπει να εκληφθεί από την ελληνική πλευρά ως αδιάψευστη απόδειξη ότι η Τουρκία εκτελεί αυτή τη στιγμή ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ. Φυσικά καθώς αυτά ποσά είναι «μαύρα», πέρα από τον ατομικό πλουτισμό των εμπλεκόμενων και εποπτευόντων τη διαδικασία, αξιοποιούνται και για τις «μαύρες» επιχειρήσεις της Τουρκίας (όπως για παράδειγμα τη χρηματοδότηση των «μισθοφόρων» στη Συρία και τη Λιβύη).
Το καταπληκτικό είναι ότι η Τουρκία… επιβραβεύεται και με δισεκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αφού λοιπόν η επιχείρηση είναι κερδοφόρα, η Τουρκία, όπως κάθε επιχειρηματίας -εν προκειμένω… κρατικός- φροντίζει για την ανάπτυξη της και μεγέθυνση της κερδοφορίας.
Εισβάλλει λοιπόν στη Συρία και προκαλεί τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από τις εστίες του και την έναρξη της πορείας (μεταφορικά και κυριολεκτικά) για την πραγμάτωση του… ευρωπαϊκού ονείρου.
Αυτό είναι περιληπτικά τα βασικά δεδομένα της κατάστασης που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα. Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, η κυβέρνηση φέρεται να έχει αποφασίσει το «κλείσιμο» των ελληνοτουρκικών συνόρων. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι αν εννοεί πραγματικό «κλείσιμο» ή θα βιώσουμε ένα ακόμη φιάσκο μεγαλύτερο του πρόσφατου σε Λέσβο και Χίο.

Τι σημαίνει πραγματικό «κλείσιμο»;

>Πλήρης διακοπή οδικών και σιδηροδρομικών συγκοινωνιών προς και από Τουρκία >Ενίσχυση με προσωπικό και μέσα των μονάδων της Ζώνης Ασφαλείας Προκαλύψεως (ΖΑΠ) ώστε να διασφαλιστεί η συνεχής καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου επιτήρηση της ελληνοτουρκικής μεθορίου ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.
>Επίσης, εφόσον κριθεί επιχειρησιακά αναγκαίο, να υλοποιηθεί άμεσα η αύξηση του εύρους της ΖΑΠ.

>Την πλήρη πρακτική εφαρμογή των απαγορεύσεων – περιορισμών που προβλέπονται για τη ΖΑΠ. Με άλλα λόγια, περιφερόμενοι περιπατητές, φυσιοδίφες, τουρίστες, κυνηγοί, περίεργοι, τηλεοπτικά συνεργεία, φωτογράφοι, δημοσιογράφοι, αλληλέγγυοι ή μη αλληλέγγυοι, μη κυβερνητικές οργανώσεις και όποιοι άλλοι, πρέπει να γνωρίζουν ότι εφόσον συλληφθούν εντός της ΖΑΠ θα αντιμετωπίσουν βαρύτατες κατηγορίες και ποινές πολυετών καθείρξεων.
>Η μεταστάθμευση δυνάμεων από το εσωτερικό ώστε το πλέγμα περιπολιών και ενεδρών στη ΖΑΠ να είναι τόσο πυκνό ώστε να δρα αποτρεπτικά και επιπλέον να υπάρχει επάρκεια τμημάτων άμεσης αντίδρασης για να επέμβουν όπως απαιτηθεί.
>Μεταστάθμευση αστυνομικών δυνάμεων με εξοπλισμό αντιμετώπισης – καταστολής διαδηλώσεων (δακρυγόνα, καπνογόνα, αντλίες νερού, κλπ.). Εφόσον απαιτηθεί σύντομη εκπαίδευση στρατιωτικού προσωπικού στη χρήση εξοπλισμού της ανωτέρω κατηγορίας.
Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η Τουρκία γρηγορότερα ή αργότερα θα οργανώσει – παρακινήσει προσπάθειες μαζικής διέλευσης των συνόρων ώστε να αξιολογήσει την αντίδραση της ελληνικής πλευράς και ει δυνατόν να προκαλέσει «ατύχημα» με θύματα ώστε να καταστήσει την ελληνική πλευρά υπόλογη ενώπιον της διεθνούς κοινότητας.
Στην περίπτωση αυτή η ελληνική πλευρά θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη ακόμη και για τη δυνατότητα να δεχθεί πυρά από ενεργούμενα της Άγκυρας διασκορπισμένους μέσα στις μάζες των προσφύγων και μεταναστών.
>Μεταστάθμευση σε επιλεγμένα σημεία των συνόρων αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων σε εμφανείς θέσεις. Προφανώς η πρακτική αξία τους είναι μηδενική, αποτελούν όμως πολύ ισχυρό συμβολισμό.
>Ταχύτατη προμήθεια ειδικού εξοπλισμού που έχει αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων και ο οποίος δεν απειλεί την ανθρώπινη ζωή.
Σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια σύνορα, για ευνόητους λόγους δεν θα αναφερθούμε αναλυτικά. Το μόνο που θα σημειώσουμε ότι ήρθε η ώρα να δοκιμαστεί στην πράξη η αξία των πλωτών φραγμάτων ως μέσο οριοθέτησης (με τη βοήθεια των οργανικών συστημάτων αγκύρωσης), στην προμήθεια των οποίων προχώρησε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Εν κατακλείδι:

>Τα ανωτέρω μπορούν να θεωρηθούν υπερβολική αντίδραση (και ίσως είναι), αλλά θεωρούμε ότι μόνο η πρακτική επίδειξη της ελληνικής αποφασιστικότητας που περιλαμβάνει και ετοιμότητα για κάθετη κλιμάκωση μπορεί να αντιμετωπίσει δραστικά την κατάσταση που επιχειρεί να επιβάλλει η Τουρκία στη χώρα μας.
>Το «κλείσιμο» των συνόρων και η συνεπαγόμενη κινητοποίηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, έχει μεγάλο οικονομικό κόστος για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να στείλει τον λογαριασμό στις Βρυξέλλες και να επιδιώξει την πληρωμή του ακόμη και να χρειαστεί να μετατραπεί από τον «καλόβολο» εταίρο σε υπονομευτή κάθε ευρωπαϊκής πολιτικής.
Ταυτόχρονα, απαιτείται συστηματική και έντονη ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης ώστε ο ρόλος της Τουρκίας στις μεταναστευτικές – προσφυγικές ροές να αποκαλυφθεί σε όλες τις διαστάσεις του.
από το «https://www.defence-point.gr/»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου