Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Xριστιανοί ηγέτες δήλωσαν ότι υπερασπίζονται τον γάμο μεταξύ άνδρα και γυναίκας και αμέσως τα media τους κήρυξαν τον πόλεμο και μετά ήρθαν οι μηνύσεις και οι απειλές θανάτου


Και ξαφνικά τα media στην «προοδευτική» Ολλανδία κήρυξαν τον πόλεμο σε ποιους άλλους, σε χριστιανούς. Και συγκεκριμένα σε εκατοντάδες χριστιανούς ηγέτες. Το έγκλημά τους; Είχαν υπογράψει μια δήλωση που δήλωνε την πίστη τους στον μονογαμικό γάμο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας καθώς και στην χριστιανική σεξουαλική ηθική. Γνωστή ως Δήλωση του Νάσβιλ (Nashville Statement), το έγγραφο είχε ήδη συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες υπογραφές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μόλις έγινε γνωστό ότι και Ολλανδοί την υπέγραψαν, άρχισαν οι παρενοχλήσεις τόσο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης όσο και από τα άτομα που προχώρησαν ακόμα και σε απειλές θανάτου.
Τον Αύγουστο του 2017, χριστιανοί ηγέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν τη Δήλωση του Νάσβιλ, μια δήλωση που υποστηρίζει την παραδοσιακή χριστιανική σεξουαλική ηθική και τη δέσμευσή τους ότι ο γάμος είναι μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Πάνω από  22.000 ηγέτες υπέγραψαν τη δήλωση και η Δήλωση του Νάσβιλ κατέληξε να είναι, σε μια εποχή μεγάλης σύγχυσης σε θέματα σεξουαλικότητας, μια γραμμή που χωρίζει πολλές σύγχρονες λίμπεραλ εκκλησίες και την παραδοσιακή αγιογραφική διδασκαλία.

Την Δήλωση υπέγραψαν 250 Ολλανδοί λειτουργοί και θεολόγοι από διαμαρτυρόμενες εκκλησίες και διάφορες άλλες χριστιανικές ομολογίες και οργανώσεις και αρκετοί εν ενεργεία και συνταξιούχοι πάστορες της ευρέως πλέον λίμπεραλ προτεσταντικής εκκλησίας της Ολλανδίας. Ως «απάντηση», κάποιες εκκλησίες ύψωσαν την σημαία του ουράνιου τόξου, ενώ ο εκπρόσωπος της γενικής συνόδου αυτής της εκκλησίας ονόμασε  την Δήλωση «μονόπλευρη, κλειστή και ανεύθυνη». Ωστόσο, πρωταρχικός στόχος της ολλανδικής έκδοσης της Δήλωσης ήταν να μιλήσει με σαφήνεια για σύγχρονα θέματα, καθώς και να δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για την αλήθεια και την αγάπη μέσα στην χριστιανική εκκλησία.

Κάποιοι δεν το αντιλαμβάνονται με αυτόν τον τρόπο. Στις 28 Απριλίου 2018 δύο θεολόγοι του Θεολογικού Πανεπιστημίου Apeldoorn έγραψαν στην εκκλησιαστική τους εφημερίδα, ότι η Δήλωση απέτυχε να εμφανίσει τον απαραίτητο ποιμαντικό τόνο για εκείνους που αγωνίζονται με τη σεξουαλικότητά τους και ότι θα προκαλέσει διαίρεση σε μια ήδη χωρισμένη εκκλησία.

Ύστερα ήρθαν τα κυριότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας που ανέδειξαν την ιστορία και εξερράγησαν, ειδικά όταν αποκαλύφθηκε ότι ανάμεσα στα ονόματα εκείνων που υπέγραψαν ήταν τόσο του ηγέτη του μεταρρυθμισμένου πολιτικού κόμματος του SGP (και βουλευτή) Kees van der Staaij όσο και του γερουσιαστή του SGP Diederik van Dijk.

Ολλανδοί ΛΟΑΤ "ακτιβιστές" προχώρησαν αμέσως στην επίθεση, καταδικάζοντας τη δήλωση ως «μίσος». Η εισαγγελία εξετάζει τώρα κατά πόσον η δήλωση παραβιάζει τον ολλανδικό νόμο και μια τραγουδίστρια όπερας υπέρμαχος των ΛΟΑΤ, η Francis van Broekhuizen υπέβαλε μήνυση κατά του Kees van der Staaij, χαρακτηρίζοντας την Δήλωση ως «έκκληση για διακρίσεις εις βάρος των [LGBT] ανθρώπων».

Ο van der Staaij δήλωσε ότι με την Δήλωση του Νάσβιλ θέλαμε να ομολογήσουμε τι λέει ο Λόγος του Θεού και να αρνηθούμε αυτό που είναι ενάντια στον Λόγο του Θεού, αλλά και να επικεντρωθούμε στο ποιμαντικό έργο.

Ως Χριστιανοί στην Ολλανδία, συνέχισε ο van der Staaij, δεν έχουμε μιλήσει πάντα σαφώς και δημοσίως, ειδικά με μία φωνή, και είμαστε συνυπεύθυνοι για τη σύγχυση στην κοινωνία μας. Δεν έχουμε επίσης κοσμήσει τις αρχές μας με το παράδειγμα της ζωής μας. Οι χριστιανικοί γάμοι συχνά δεν έχουν δείξει την εικόνα του πώς ο Χριστός συμπεριφέρεται στη νύφη Του. Οι ηγέτες των εκκλησιών είναι μερικές φορές συνυπεύθυνοι για την κάλυψη περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης. Υπάρχει ανάγκη για ποιμαντική φροντίδα των μελών στις εκκλησίες μας.

Έχουμε μεγάλη ευθύνη. Χρειαζόμαστε το στόμα ενός προφήτη, αλλά και την καρδιά ενός ποιμένα. Όσοι αναγνωρίζουν ότι νιώθουν έλξη για άτομα του ίδιου φύλου ή έχουν αγώνα με το φύλο τους, μπορεί να γνωρίζουν ότι έχουν σίγουρα μια θέση στη χριστιανική εκκλησία. Κανείς, άλλωστε, δεν μπορεί να προσποιηθεί ότι έχει κάτι καλό από μόνος του, αλλά όλοι πρέπει να ζουν με χάρη. Ο Ιησούς Χριστός δεν έχει έρθει για τους δίκαιους αλλά να καλέσει αμαρτωλούς σε μετάνοια και να τους σώσει.

Αυτό ορίζει τη χριστιανική ζωή. Η ταυτότητά μας δεν είναι στη σεξουαλικότητά μας, αλλά στη σχέση μας με τον Χριστό. Γνωρίζουμε ότι εδώ στη γη η μεγαλύτερη χαρά βρίσκεται σε μια ζωή που είναι σύμφωνη με το Λόγο του Θεού και στην κοινωνία μαζί Του, αλλά επίσης ότι αυτό θα είναι μόνο εν μέρει. Η νίκη επί της αμαρτωλής μας παλιάς φύσης θα είναι πλήρης όταν όλοι οι αληθινοί πιστοί θα είναι αιώνια μαζί με τον Χριστό.

Ενώ η Ολλανδία είναι γνωστή ως η γενέτειρα της θρησκευτικής ανοχής, φαίνεται ότι αυτή η ανοχή δεν αποτελεί μέρος του νέου κοσμικού καθεστώτος. "Έχω ακούσει νέους ανθρώπους που λένε σήμερα:" Φαίνεται σαν να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε και να σκεφτόμαστε ότι θέλουμε στην Ολλανδία ", συνεχίζει ο Kees van der Staaij, "εκτός από να ομολογούμε τις παραδοσιακές χριστιανικές αξίες - Τότε ο κόσμος είναι πολύ μικρός".

ΚΟ / πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου