Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019

Μελέτη Ισραηλινών ιστορικών φέρνει στο φως τα 30 χρόνια γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής από τους σφαγείς του Κεμάλ Ατατούρκ


Some Armenian intellectuals detained in Istanbul and deported in 1915
Η διαμάχη για τη γενοκτονία της αρμενικής Χριστιανικής μειονότητας που ζούσε στην Ανατολία κατά το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είναι ήδη γνωστή. Ενώ η πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας και πολλών διεθνών κρατών αναγνωρίζουν τη γενοκτονία των Αρμενίων, η Τουρκία την απορρίπτει και μιλά μόνο για μεμονωμένες δολοφονίες. Νέα μελέτη Ισραηλινών μελετητών ανατρέπει τους ισχυρισμούς της Τουρκίας, δείχνοντας ότι ο Χριστιανικός πληθυσμός, που αποτελούσε το 1/5 του πληθυσμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, καταστράφηκε σε αλλεπάλληλα κύματα βίας από τις οθωμανικές και τουρκικές κυβερνήσεις, αφήνοντας τελικά τους Χριστιανούς μια μικρή μειοψηφία στην Ανατολία.


Στο βιβλίο τους «Η γενοκτονία 30 χρόνων», οι Ισραηλινοί ιστορικοί Benny Morris Dror Ze’evi, καθιστούν ακόμη πιο εντυπωσιακό τον ισχυρισμό ότι η γενοκτονία διεπράχθη επί τριάντα χρόνια μεταξύ 1894 και 1924 όχι μόνο εναντίον των Αρμενίων αλλά και όλων των οθωμανικών χριστιανικών κοινοτήτων.
Σε συνέντευξη στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ο Morris ανέφερε ότι 1,5 με 2,5 εκατομμύρια Χριστιανοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, στηρίζοντας την εικόνα αυτή στο έργο των τουρκικών, αρμενικών και ελληνικών στατιστικολόγων.
«Το συμπέρασμά μας ότι δολοφονήθηκαν μεταξύ 1,5 και 2,5 εκατομμύρια χριστιανών, από το 1894 ως το 1924, είναι μια προσεκτική εκτίμηση και ήρθε ως αποτέλεσμα προσεκτικών υπολογισμών των Τούρκων με σκοπό να δημιουργήσουν ένα καθαρά μουσουλμανικό έθνος», ανέφερε ο Morris.
Ο Μόρις αναφέρει επίσης ότι ο ιδρυτής του τουρκικού έθνους Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ήταν υπεύθυνος για την εκκαθάριση των τελευταίων Αρμενίων που παρέμειναν στην Τουρκία, καθώς και εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων και Ασσυρίων Χριστιανών.
«Παρόλο που ο Ατατούρκ θεωρήθηκε αντι-ισλαμιστής, κινητοποίησε το Ισλάμ για να εκτελέσει το σχέδιο εξόντωσης και των τελευταίων εναπομείναντων χριστιανικών κοινοτήτων στην Τουρκία. Παρόλα αυτά, δε θεωρήθηκε ποτέ ο ενορχηστρωτής της εθνοκάθαρσης», ανέφερε ο Μόρις.
Οι Ισραηλινοί ιστορικοί δεν είναι ξένοι στις διαμάχες γύρω από έρευνες για ιστορικά εγκλήματα και στην πατρίδα τους έχουν πολλάκις αντιμετωπίσει κριτική από όλες τις πλευρές για τη στάση τους όσον αφορά τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης.
Ο Μόρις έγινε γνωστός ως «νέος ιστορικός» για τις ρεβιζιονιστικές του μελέτες για τη γέννηση του κράτους του Ισραήλ, στο οποίο χρεώνει βιασμούς, σφαγές και εξαναγκαστικές εκτοπίσεις που διέπραξαν οι εβραϊκές δυνάμεις στην αραβοϊσραηλινή σύγκρουση του 1948, που αγνοούσε η επίσημη ισραηλινή εκδοχή.

infiltr8or

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου