Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

Βρε πως αλλάζουν οι καιροί!


Βρε πως αλλάζουν οι καιροί!, Βαγγέλης Γεωργίου
Η κα Μέρκελ «είναι αντιπαθής για την πολιτική της» και «θα της το δείξουμε […] δεν είναι προσωπικό το θέμα» έλεγε τότε το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν όταν την Ελλάδα επισκέφθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ με οικοδεσπότη τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τον Απρίλιο του 2014. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγγείλει τη συντηρητική κυβέρνηση  για τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας και συγκεντρώσεων στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου. Ας δούμε τι συνέβη σήμερα, στην επίσκεψη της καγκελαρίου με οικοδεσπότη τον Αλέξη Τσίπρα.
Απαγορεύτηκαν οι συγκεντρώσεις στο κέντρο και παρέλυσαν το κέντρο καθώς ο κόσμος δεν μπορεί να κυκλοφορήσει. Όπως είπε ο κυβερνητικό εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος αυτό έγινε «για λόγους ασφαλείας». Η κυβέρνηση αποφάσισε την Πέμπτη και την Παρασκευή (10 & 11 Ιανουαρίου αντίστοιχα) «δεν επιτρέπεται για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας, κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση» ενώ δεν θα επιτρέπονται πορείες και συγκεντρώσεις στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την πλατεία Συντάγματος από τις 06.00 της Πέμπτης μέχρι 13.00 της Παρασκευής. Άραγε στην επίσκεψη του 2014 δεν διέτρεχαν λόγοι ασφαλείας; Για ποιό λόγο διέρρηξε τα ιμάτιά του το αριστερό κόμμα;
Τότε είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Κλαυθμώνος οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ με σύνθημα το «No More, Thank you» («Όχι άλλο σας ευχαριστούμε«) . Τότε ο Τσίπρας που βρισκόταν στις Βρυξέλλες είχε δηλώσει ότι η κα Μέρκελ «σύντομα θα έχει να κάνει με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ«. Είχε δίκιο. Η κα Μέρκελ έχει να κάνει μαζί του και το κάνει έξοχα. Από το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων μέχρι και τη συμφωνία των Πρεσπών οι εξελίξεις είναι αυτές ακριβώς που ικανοποιούν το Βερολίνο.
Τότε έλεγαν στον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά ο κ.Τσίπρας, ότι η κυρία Μέρκελ έρχεται στην Αθήνα για να στηρίξει προεκλογικά την κυβέρνηση και προσωπικά τον κ. Σαμαρά. «Έρχεται στην Ελλάδα για να στηρίξει τους Μερκελιστές της Ελλάδος» έλεγε ο κ.Τσίπρας της αντιπολίτευσης.

Επίσκεψη του 2012

Στη δε επίσκεψη της Μέρκελ του 2012, ο Τσίπρας θα διαδήλωνε στο συλλαλητήριο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ενώ στις Ολυμπίου Διός συγκεντρώθηκαν οι ΑΝΕΛ. Ομολογούμενως, η κυβέρνηση Σαμαρά είχε επιστρατεύσει 7.000 αστυνομικούς παραλύοντας την πόλη. Ακόμα και στον skai μιλούσαν για «πρωτοφανή μέτρα» . Στο πολιτικό επίπεδο, ο Αντώνης Σαμαράς είχε διατυμπανίσει ότι η «επίσκεψη Μέρκελ, αποδεικνύει ότι σπάμε μια διεθνή απομόνωση που υπήρχε μέχρι τώρα«. Τότε, όπως και σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ, η επίσκεψη Μέρκελ επιδιώχτηκε και πουλήθηκε ως εξωτερικά αναγνωρισμένο επιστέγασμα των πολιτικών που υιοθετούσαν. «Ηδη αναγνωρίζεται από όλους ότι ο ελληνικός λαός έχει αλλάξει σελίδα. Η αξιοπιστία μας έχει αυξηθεί εντυπωσιακά. Η καγκελάριος το υποστηρίζει αυτό και η επίσκεψή της στην Αθήνα το αποδεικνύει» έλεγε ο Σαμαράς.
Όσον αφορά στην πράγματι ανεκδιήγητη για χώρα, αστυνομευόμενη κατάσταση το 2012, η Κ.Ο της Κουμουνδούρου ανακοίνωνε ότι «Η σπουδή της κυβέρνησης να ξεθάψει ένα χουντικό νομοθετικό διάταγμα περί απαγόρευσης συναθροίσεων, να κλείσει τους σταθμούς του μετρό και να δημιουργήσει κλίμα φόβου, αποδεικνύει πόσο η ίδια τρέμει τη μαζική παρουσία του λαού».
Το TVXS του δημοσιογράφου και νυν ευρωβουλευτή (ΣΥΡΙΖΑ) Στέλιου Κούλογλου έγραφε τότε πως στην κυβέρνηση «περιορίζουν τις συναθροίσεις στην Αθήνα ελέω Μέρκελ» . Σήμερα, δηλαδή έξι χρόνια μετά, το TVXS υιοθέτησε έναν κάπως πιο ουδέτερο τίτλο «Στην Αθήνα η Μέρκελ: Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και τα μέτρα ασφαλείας» . Επιλεκτική δημοσιογραφία αιχμής ελέω κομματικής προώθησης. Το TVXS συμπεριλαμβάνει στο μότο του ότι είναι «Ένα μικρό χωριό… στο διαδίκτυο που αντιστέκεται στους κατακτητές«.
Όλα αυτά όμως δεν έχουν τόση σημασία πλέον. Ο Τσίπρας επαίρεται για το δυνατό του «χαρτί» την οικονομία και το υγιές γεωπολιτικό του τέκνο, τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η Μέρκελ έιναι πλέον σύμμαχος σε όλα αυτά. Βέβαια, η Μέρκελ και στην επίσκεψη επι Σαμαρά είχε πει ότι «Έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο κομμάτι του δρόμου» και ήταν ενθαρρυντική στο «μεταρρυθμιστικό» πρόγραμμα του Σαμαρά. Γενικά η ηγέτιδα της ισχυρότερης οικονομίας της ΕΕ φαίνεται ικανοποιημένη και με τους δύο Έλληνες πρωθυπουργούς.
Οι επισκέψεις της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα αντιμετωπίζονται ως επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής με εσωτερικές ευεργετικές προεκτάσεις ανεξαρτήτως πρωθυπουργού. Ο απαράδεκτος κομματικός ναρκισσισμός και η ανέξοδη αυτοϊκανοποίηση τσακίζουν τη μνήμη και «κανονικοποιούν» την εξωτερική πολιτική. Έτσι είναι, «οι μέρες διαδέχονται η μία την άλλη, μα δεν μοιάζουν μεταξύ τους, χθες ήθελα να σας πολεμήσω, σήμερα σας προσφέρω το Ανόβερο» έλεγε ο Ναπολέοντας σε έναν Γερμανό κάποτε.


 https://slpress.gr/politiki/vre-pos-allazoyn-oi-kairoi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου