Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Νέο χτύπημα στη Νέα Παγκόσμια Τάξη



Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι προεδρικές εκλογές στο Μεξικό, με τον Adres Manuel Lopez Obrador (AMLO) ανακηρύσσεται νέος πρόεδρος της χώρας με ποσοστό λίγο πάνω από το 53%. Παρότι όμως ο νέος Μεξικανός πρόεδρος δέχθηκε τα συγχαρητήρια του Αμερικανού ομολόγου του, οι πιέσεις που ασκήθηκαν στο μεξικανικό χρηματιστήριο, αλλά και στο εθνικό νόμισμα της χώρας, παραπέμπουν σε δυσοίωνες εξελίξεις.
Για λόγο όμως προκάλεσε την αντίδραση των αγορών η εκλογή του νέου Μεξικανού προέδρου;
Οι προτάσεις του Lopez Obrador

Ο Adres Manuel Lopez Obrador κατέβηκε στις προεδρικές εκλογές της 1ης Ιουλίου επικεφαλής του “Juntos Haremos Historia”, ενός συνασπισμού μεταξύ του αριστερού Εργατικού Κόμματος, του δεξιού κόμματος κοινωνικής συνάντησης και της MORENA.
Προεκλογικά έχει προτείνει την ενίσχυση οικονομικής βοήθειας για σπουδαστές και ηλικιωμένους, αμνηστία για ορισμένους εγκληματίες του πολέμου κατά των ναρκωτικών, την πλήρη πρόσβαση σε δημόσια κολέγια, ακύρωση του υπό κατασκευή αεροδρομίου του Νέου Μεξικό, δημοψήφισμα για την ενεργειακή μεταρρύθμιση η οποία κατέληξε στο μονοπώλιο της Pemex στη βιομηχανία πετρελαίου, την τόνωση του γεωργικού τομέα της χώρας, την καθυστέρηση των επαναδιαπραγμάτευσεων της NAFTA έως τις εκλογές, τη δημιουργία περισσότερων διυλιστηρίων πετρελαίου, την αύξηση των δαπανών για την ευημερία, την περικοπή των μισθών των πολιτικών ώστε να αποφευχθούν οι δαπάνες που επιβαρύνουν το χρέος ή την αύξηση των φόρων, καθώς και την αποκέντρωση του εκτελεστικού υπουργικού συμβουλίου μετακινώντας τους γραμματείς από την πρωτεύουσα στην επαρχία.
Λογικές προτάσεις θα μπορούσε να πει κανείς, οι οποίες δίνουν νέα προοπτική στη χώρα, παρά το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ ανέρχεται στο 46,4% (Δεκέμβριος 2017), ο ρυθμός ανάπτυξης σε ετήσια βάση τρέχει με 1,3% (Μάρτιος 2018), και η ανεργία βρίσκεται στο 3,2% (Μάιος 2018).
Παρά το γεγονός ότι το Μεξικό βρίσκεται στην 135η θέση στον πίνακα της διαφθοράς, θα περίμενες κανείς στις προτάσεις του νέου προέδρου να περιλαμβάνονται και δράσεις για περιορισμό αυτής, αλλά και προτάσεις για περιορισμό της εγκληματικότητας, καθώς το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπήρξαν αρκετές δολοφονίες πολιτικών, με το πρώτο τρίμηνο του έτους να καταγράφονται 7.667 ανθρωποκτονίες.
Η αντίδραση των αγορών
Με την ανακοίνωση της εκλογής του Adres Manuel Lopez Obrador, η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση. Το εθνικό νόμισμα (πέσο) άρχισε να υποχωρεί έναντι των περισσότερων νομισμάτων, με την ισοτιμία του δολαρίου έναντι του μεξικανικού νομίσματος να φθάνει έως και το υψηλό των 20,1964, πραγματοποιώντας κέρδη άνω του 1%.
Ανάλογη ήταν και η εικόνα του μεξικανικού χρηματιστηρίου, καθώς από την έναρξη της συνεδρίασης ο δείκτης S&P/BMV IPC σημείωνε απώλειες άνω του 1%, ολοκληρώνοντας τελικά στις 46.642,40 μονάδες με πτώση 2,14%.
Το οξύμωρο είναι, ότι ο S&P/BMV IPC τον τελευταίο μήνα (κλείσιμο 2/7) καταγράφει κέρδη 3.12%, προεξοφλώντας ίσως την ήττα του Obrador, όπως αντίστοιχα συνέβαινε και με το αμερικανικό χρηματιστήριο που ενισχύονταν μέχρι και την τελευταία μέρα πριν τις προεδρικές εκλογές, αλλά και την τελευταία μέρα πριν την πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος στην Μεγάλη Βρετανία για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιθανών οι επενδυτές να προεξοφλούν ένταση ανάμεσα στις σχέσεις Μεξικού και ΗΠΑ, καθώς μια σειρά θεμάτων παραμένουν ανοικτά, όπως η επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA, αλλά και οι δασμοί στα μεξικανικά προϊόντα, καθώς και το θέμα της μετανάστευσης.
Συμπέρασμα
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η Νέα Τάξη Πραγμάτων δείχνει να δέχτηκε ακόμη ένα πλήγμα από τις μεξικανικές προεδρικές εκλογές, με τις σοσιαλιστικές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να κερδίζουν έδαφος. Με την εκλογική νίκη του Lopez Obrador, δημιουργείται ακόμη μία φωνή κατά της παγκοσμιοποίησης, και υπέρ της «εθνικής ανεξαρτησίας».
Πηγή:wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου