Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Σκιές σκανδάλου για Μακρόν: «Κολλητός» και «αδυναμία» ο σύμβουλος που έδειρε διαδηλωτή-Υπό κράτη 3 ακόμα αστυνομικοί


Πληροφορίες ότι ο διαδηλωτής που ξυλοκοπήθηκε από τον Μπεναλά, είναι ελληνικής καταγωγής - Η «ερωτική φωλιά» του Μιτεράν, ο παχυλός μισθός και η αναβάθμιση από έφεδρο σε συνταγματάρχη του 26χρονου «συμβούλου ασφαλείας»

Σε αρχικό στάδιο προκάλεσε σοκ. Η εικόνα ενός αστυνομικού να δέρνει με μανία έναν διαδηλωτή που κρατούν και σέρνουν στο πεζοδρόμιο άλλοι τρεις, είναι από μόνη της απάνθρωπη. Στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι ο «κύριος» με το κράνος και την εξάρτηση, ήταν ο σύμβουλος ασφαλείας του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Η είδηση προκάλεσε σάλο στη γαλλική κοινωνία, με συνέπεια ο Μακρόν να απολύσει τον Αλεξάντρ Μπεναλά, προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις. Τις τελευταίες ώρες, ωστόσο, άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια λεπτομέρειες για τη σχέση του Γάλλου προέδρου με τον «ψεύτικο αστυνομικό». Ο Μπεναλά δεν ήταν απλώς ένας σύμβουλος, αλλά όπως αποκαλύπτουν τα γαλλικά ΜΜΕ, ήταν «κολλητός» και «αδυναμία» του Γάλλου προέδρου.
Η ιστορία έχει αρχίσει να λαμβάνει διαστάσεις στη Γαλλία. Διαστάσεις που, όπως φαίνεται, θα προκαλέσουν αναταράξεις και σε πολιτικό επίπεδο, με τον Μακρόν να βρίσκεται στο επίκεντρο και να δέχεται ένα ακόμη πλήγμα στο ήδη «τραυματισμένο» προφίλ του.


Σύμφωνα με έγκυρα γαλλικά Μέσα, όπως η εφημερίδα Liberation και η Le Parisien, ο Εμανουέλ Μακρόν γνώριζε πολύ καλά τον βίαιο χαρακτήρα του Αλεξάντρ Μπεναλά και παρόλα αυτά, «έκανε τα στραβά μάτια». Ο Γάλλος πρόεδρος και η σύζυγός του είχαν αναπτύξει ιδιαίτερη οικειότητα με τον 26χρονο σύμβουλο και τύγχανε ιδιαίτερης... περιποίησης από το προεδρικό ζεύγος.

Ο Μπεναλά είχε τοποθετηθεί σε πολυτελή κατοικία στο Ελιζέ και συγκεκριμένα στο σπίτι που, σύμφωνα με τα γαλλικά Μέσα, ο Φρανσουά Μιτεράν χρησιμοποιούσε ως «ερωτική φωλιά» για την ερωμένη του και την εξώγαμη κόρη του Μαζαρίν. Απολάμβανε μισθό 10.000 ευρώ τον μήνα, συν τα έξοδα κίνησης, συν αυτοκίνητο με σοφέρ, συν τον αστυνομικό εξοπλισμό που τον απόλευσε όλη η υφήλιος να φορά. Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, το προεδρικό ζεύγος, παρακάμπτωντας κάθε ιεραρχία, αναβάθμισε τον απλό έφεδρο Μπεναλά σε... συνταγματάρχη, σε ηλικία μόλις 26 ετών και δίχως να περάσει από τη διαδικασία των κρίσεων, όπως συμβαίνει για κάθε αξιωματικό.


Το περιοδικό Valeurs Actuelles αναφέρει ότι ο Μακρόν σκόπευε να τον διορίσει αντιπεριφερειάρχη, αλλά «κόλλησε» στην παράμετρο της ηλικίας, καθώς για τη συγκεκριμένη θέση ο υποψήφιος προϋποθέτει να έχει συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας του.

Η Λιμπερασιόν αποκαλεί τον σύμβουλο του Μακρόν «γορίλα», ενώ στον τίτλο του ρεπορτάζ γράφει: ««Αλεξάντρ Μπεναλά, ο προστατευόμενος του μεγάρου».

Η Figaro γράφει πως είναι «γνωστός και ως ο Λευκός Λύκος» των υπηρεσιών ασφαλείας του Παρισιού, ενώ αποτελούσε τον φόβο και τον τρόμο των σωμάτων ασφαλείας, εξαιτίας της ιδιαίτερης σχέσης του με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, την οποία κάθε άλλο παρά προσπαθούσε να κρύψει.


Η Le Parisien κάνει λόγο για «Σκάνδαλο στο Ελιζέ» από «έναν πολύ ιδιαίτερο σύμβουλο».

Εφόσον επιβεβαιωθούν όλα τα παραπάνω, ο Εμανουέλ Μακρόν θα βρεθεί εκτεθειμένος στη γαλλική κοινωνία και στους πολιτικούς του αντιπάλους, καθώς λίγους μήνες μετά την εκλογή του στο προεδρικό αξίωμα, φέρεται μπλεγμένος σε έναν συνδιασμό σκανδάλων και ευνοϊκής διαχείρισης απέναντι σε ένα πρόσωπο που τελικά, τον εξέθεσε ανεπανόρθωτα, όπως όλα δείχνουν.

Σύμφωνα, δε, με κάποιες πληροφορίες, οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ο διαδηλωτής που ξυλοκοπήθηκε από τον Μπεναλά, είναι ελληνικής καταγωγής και ανήκει στην οργάνωση Black Bloc.

επιμέλεια: Σάββας Μιχάλαρος
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Υπό κράτηση οι 3 αστυνομικοί για την υπόθεση του σωματοφύλακα του Μακρόν που χτύπησε διαδηλωτή
Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών θα κληθεί να καταθέσει για την υπόθεση Μπεναλά, για τον σωματοφύλακα του Εμανουέλ Μακρόν που χτύπησε διαδηλωτή.
Ο Ζεράρ Κολόμπ θα καταθέσει τη Δευτέρα στη Νομική Επιτροπή της εθνοσυνέλευσης, που έχει αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης για τον Αλεξάντρ Μπεναλά, ο οποίος καταγράφηκε σε βίντεο να χτυπά διαδηλωτή την Πρωτομαγιά.

Επιπλέον, από το Σάββατο είναι υπό κράτηση οι τρεις αστυνομικοί, οι οποίοι είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, επειδή απέσπασαν εικόνες από το σύστημα βιντεοεπιτήρησης του Παρισιού και τις έστειλαν στον Μπεναλά. Κατηγορούνται ότι παραβίασαν το επαγγελματικό απόρρητο.

Στο σπίτι του Μπεναλά έγινε έρευνα το πρωί του Σαββάτου, ενώ ο ίδιος είναι υπό κράτηση από την Παρασκευή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου