Δημοσιεύουμε το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του βετεράνου της (πραγματικής, όχι εξωνημένης) αριστεράς, πρώην υποψηφίου με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθηνών, δημοκράτη δημοσιογράφου και πρώην Διευθυντή Σύνταξης της εφημερίδας Ελευθεροτυπία Παπαδόπουλου-Τετράδη, για το θέμα των απελάσεων των Ρώσων διπλωματών.

Να συμπληρώσουμε μόνο στα όσα γράφει τα εξής ιστορικά γεγονότα.
Η Ρωσία υπήρξε το κύριο στήριγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από τότε που υπάρχει αυτό το διαρκώς απειλούμενο κράτος και η Μόσχα (συχνά μαζί με το Πεκίνο και το Παρίσι) ήταν που εμπόδισε τις αμερικανο-βρετανικές μεθοδεύσεις εναντίον του. Μόνο οι σοσιαλιστικές χώρες υποστήριξαν τον αγώνα μας, έγραψε ο αρχηγός της ΕΟΚΑ, του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος των Ελλήνων της Κύπρου, στα Απομνημονεύματά του.
Ο σοβιετικός ηγέτης Νικήτα Χρουστσώφ απέτρεψε με την παρέμβασή του την προετοιμαζόμενη, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, τουρκική εισβολή στην Κύπρο του 1964.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέτρεψαν τον λαοπρόβλητο Πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου με την Αποστασία του 1965-67, για να μπορέσουν να επιβάλουν το 1967 τη Χούντα των Συνταγματαρχών και να “λύσουν” το κυπριακό με την τουρκική εισβολή του 1974. ‘Οπως είπε στην φράση του που έμεινε ιστορική ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Λύντον Τζόνσον προς τον ‘Ελληνα Πρωθυπουργό, το 1964
“Σου γαμώ τη Βουλή, σου γαμώ το Σύνταγμα”.
Τόπε και τόκανε
Η Ρωσία ήταν η μόνη χώρα που δέχτηκε να εξοπλίσει την Κυπριακή Δημοκρατία όταν της το ζήτησε, και επί Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και μετά την εισβολή του 1974. Της παρείχε αντιαεροπορικό εξοπλισμό και θωρακισμένα που οι Ηνωμένες Πολιτείες, οργανωτής και αρχιτέκτων της τουρκικής εισβολής του 1974, όχι μόνο αρνήθηκαν να της δώσουν, αλλά και έφτασαν στο σημείο να επιβάλλουν εμπράγκο όπλων στο θύμα της εισβολής που οι ίδιοι οργάνωσαν. Ακόμα και σήμερα, οι ΗΠΑ διατηρούν εμπάγκο όπλων κατά της Κύπρου, που κατοικείται κατά 82% από ‘Ελληνες, κράτους που οι ίδιες επιχείρησαν και παρολίγον να καταστρέψουν.
Γι’ αυτό και για πολλά άλλα, ακόμα και οι πιο φιλοαμερικανοί, πιο φιλοδυτικοί πολιτικοί της Ελλάδας, πρόσεχαν πάρα πολύ πως χειρίζονται τα θέματα των ελληνορωσικών σχέσεων.
Καταλάβαιναν το πιο στοιχειώδες, το πιο βασικό που πρέπει να καταλαβαίνει όποιος κυβερνάει την Ελλάδα. ‘Οτι αυτό το κράτος δεν μπορεί να διατηρηθεί χωρίς παράπλευρες σχέσεις και αντιστηρίγματα. Γιατί η κύρια εξωτερική απειλή που αντιμετωπίζει στην πραγματικότητα, πιο σημαντική και από αυτήν, την πολύ σημαντική κατά τα άλλα που είναι η τουρκική, είναι η απειλή από τους υποτιθέμενους φίλους και συμμάχους. ‘Οχι τώρα, από τον καιρό της πρώτης ‘Αλωσης της Πόλης από τους Σταυροφόρους, από τον καιρό που σκότωναν τον Ρε στην Κύπρο, η Δύση ήταν μεγάλος δάσκαλος και ο ακόμα πιο φοβερός εχθρός των Ελλήνων.
Το καταλαβαίνουν αυτό απολύτως και οι εχθροί της Ελλάδας. Γι’ αυτό και είναι πρώτης προτεραιότητας μέλημά τους, και των υπηρεσιών τους, και των πάμπολλων ανθρώπων τους στο πολιτικό σύστημα, στο κράτος, στην οικονομική ολιγαρχια, στα μέσα, πάντα, διαχρονικά, και πολύ περισσότερο τώρα, η συστηματική καταστροφή των ελληνορωσικών σχέσεων (όπως και των ελληνοσερβικών, των ελληνοιρανικών σχέσεων και λοιπών “παράπλευρων”, εναλλακτικών σχέσεων).
Η χώρα μας σήμερα δεν φαίνεται να έχει βαθμό ανεξαρτησίας υπέρτερο από αυτόν που είχε και επί Δημητρίου Ιωαννίδη. Και δεν πρόκειται να της βγει σε καλό.
Υπήρχε, μιας φάνηκε, και μια δόση θλίψης στην παρατήρηση που έκανε ένας Ρώσος αξιωματούχος, αναφερόμενος στην απόφαση της Αθήνας για τις απελάσεις.
Ψάξτε είπε, τους εχθρούς και τις απειλές σας, στο ίδιο το τραπέζι που κάθεστε, όχι σε μας. Εννοώντας το τραπέζι της Ατλαντικής Συμμαχίας, που, όντως, ποτέ δεν υπήρξε συμμαχία δεν έχει υπάρξει για μας τους ‘Ελληνες.
Θυμάται πια κανείς σε αυτή τη χώρα που σφαδάζει, έτοιμη να παραδώσει το πνεύμα, τον Εμφύλιο, τη Δικτατορία, το πογκρόμ των Ελλήνων στην Πόλη, το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, την τουρκική εισβολή (υπό καθοδήγηση Κίσσινγκερ) στην Κύπρο, το σχέδιο Ανάν για τη διάλυση του κυπριακού κράτος, την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Μακεδονίας, τα Μνημόνια και τις Δανειακές, την επίθεση και την αρπαγή των κυπριακών τραπεζών; Η Ρωσία τα έκανε όλα αυτά;
Οι Ελληνες θα χαθούμε χωρίς την Αλήθεια, τη μη Λήθη δηλαδή.
Αυτά για μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του βάθους αυτών των εξελίξεων και των τραγικών αποτελεσμάτων που σύντομα φοβούμεθα, θα έχουν για ολόκληρο τον ελληνικό λαό, είτε ζει στην Ελλάδα, είτε στην Κύπρο, με το γεωπολιτικό μνημόνιο τώρα σε πλήρη εξέλιξη σε όλους τους τομείς, από την Κύπρο στη Μακεδονία, από τον ‘Αραξο στο Αιγαίο, από την Σούδα του Νότου στη Σούδα του Βορρά.
“Φοβούνται πτώση Τσίπρα και βιάζονται οι Αμερικανοί”, γράφει εύστοχα η Εστία της 7.7.18. Αλλά βιάζονται επίσης γιατί χρειάζεται να ελέγξουν πλήρως και πολύ γρήγορα την Ελλάδα και την Κύπρο και τις χρησιμοποιήσουν στους νέους μεγάλους πολέμους που ετοιμάζουν, στη Μέση Ανατολή, αν όχι κι εναντίον της Ρωσίας, αλλά και εναντίον της Τουρκίας, αν δεν τα βρουν τελικά μαζί της. (Αν τα βρουν, θα πληρώσουμε το μάρμαρο με τις παραχωρήσεις ζωτικής κυριαρχίας που είμαστε έτοιμοι να κάνουμε και ήδη αρχίσαμε σε Θράκη, Κύπρο, Αιγαίο. Εξ ου και η σχιζοφρένεια της ελληνικής πολιτικής, που από τη μια ετοιμάζεται να κάνει μείζονες παραχωρήσεις κυριαρχίας, αν το ζητήουν οι προστάτες, από την άλλη, ορισμένοι φορείς της, με ορισμένες ενέργειές τους, καλλιεργούν και το προπολεμικό κλίμα με την ‘Αγκυρα).
Δ.Κ.