Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Οι Έλληνες Κύπριοι δημοσιογράφοι απορρίπτουν τις γελοίες χάντρες και τα καθρεφτάκια του ΟΑΣΕ

Όταν εξερευνητές εισέβαλλαν ως κατακτητές σε μία ξένη χώρα, η πρώτη ενέργειά τους, για να δελεάσουν τους κατοίκους, ήταν να τους προσφέρουν καθρεφτάκια και χάντρες. Οι αφελείς και αγαθοί ιθαγενείς, οι οποίοι πρώτη φορά έβλεπαν τον εαυτό τους στον καθρέφτη, εντυπωσιάζονταν και χασκογελώντας παρέδιδαν στους ξένους εισβολείς γην και ύδωρ. Ή, ακριβέστερα, τη γη και τον πλούτο τους. Σήμερα, σε ένα εξοργιστικό πλαίσιο νεο-αποικιοκρατίας, ο ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ανάπτυξη και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) αντιμετωπίζει τους Κύπριους δημοσιογράφους και, κατ' επέκτασιν, τους πολίτες της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, ως γελοίους, αμαθείς, αγράμματους και αμπάλατους ιθαγενείς. Ήρθαν, λοιπόν, με τις χάντρες και τα καθρεφτάκια του «γλωσσαρίου» για να διδάξουν σε μας τους… αμόρφωτους και αδιόρθωτους δημοσιογράφους τι είναι «ποιοτική δημοσιογραφία», ώστε καλύτερα να κατανοήσουμε τις ανησυχίες των Τ/κυπρίων. Μας ζήτησαν να κοιταχτούμε στα καθρεφτάκια για να δούμε, να καταλάβουμε και να μην επαναλάβουμε ποτέ ξανά λέξεις που ενοχλούν, δήθεν, και προκαλούν, τάχα, τους Τούρκους. Από πέρσι τον Μάρτιο, όλα έγιναν εν κρυπτώ και παραβύστω.
 
Συναντήσεις, συσκέψεις των δημοσιογραφικών οργανώσεων και προώθηση σύνταξης ενός γλωσσαρίου, το οποίο συνιστά την πιο εξοργιστική και την πιο αισχρή προσβολή, απαξίωση και υποτίμηση των δημοσιογράφων της Κύπρου και αφόρητη παραβίαση θεμελιωδών αρχών, κανόνων και αξιών της έντιμης, ελεύθερης δημοσιογραφίας. 
 
Κυρίως, το γλωσσάρι συνιστά  εξόφθαλμα πολιτική ενέργεια, η οποία, διά των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ, στοχεύει στην αγελοποίηση και λοβοτομή της κοινής γνώμης διά του εξωραϊσμού της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Στην άσκηση ελευθερόφρονος δημοσιογραφίας μερικοί χρυσοί κανόνες: Πρώτον, οι δημοσιογράφοι καλούμαστε να γράφουμε, να διηγούμαστε και να αναλύουμε τα γεγονότα με το όνομά τους. Δεύτερον, οι δημοσιογράφοι οφείλουμε να ακριβολογούμε, δηλ. να χρησιμοποιούμε τις ακριβείς λέξεις στην καταγραφή και περιγραφή γεγονότων. Τρίτον, δεν δικαιούται κανείς να υποβάλει στους δημοσιογράφους ποιες λέξεις, φράσεις, εκφράσεις καλούνται να χρησιμοποιούν για να καταγράψουν ένα γεγονός έντυπα και ηλεκτρονικά. Ο ρόλος και η αποστολή μας είναι να υπερασπιζόμαστε την αλήθεια, τη διαφάνεια, να αποκαλύπτουμε τα κακώς κείμενα και διαπραττόμενα και να θωρακίζουμε το ευρύτερο και διαρκέστερο συμφέρον του τόπου και του λαού.
 
Το γλωσσάρι επιβεβαιώνει και κάτι άλλο, εξίσου αισχρό και εξοργιστικό: Κάποιοι, στο εξωτερικό, θεωρούν τους Κυπρίους ως ιδεώδη, γελοιώδη και βλακώδη πειραματόζωα. Μετά το κούρεμα, με το δήθεν πιστόλι στον κρόταφο, ξένοι νεο-αποικιοκράτες επιχειρούν νέο πείραμα, με τους δημοσιογράφους αυτήν τη φορά. Στόχος, να ισοπεδώσουν και να εξαφανίσουν την τουρκική εισβολή και κατοχή και να ωραιοποιήσουν τη βαρβαρότητα του Τούρκου Αττίλα. Επικαλούνται ένα βλακώδες επιχείρημα: Ότι η υιοθέτηση του γλωσσαρίου είναι «εθελοντική».
 
Πρόκειται γι' ακόμα μιαν αδίστακτη προσβολή προς την ελευθερία έκφρασης όχι μόνο των δημοσιογράφων αλλά και των νόμιμων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο σεβασμός στην ελευθερία έκφρασης, βασική και θεμελιώδης αρχή αληθούς δημοκρατίας, δεν είναι θέμα… εθελοντισμού αλλά εύτολμης και αταλάντευτης υπεράσπισής της απ' όσους πιστεύουν σε δημοκρατικές αρχές και αξίες. Οι ελεύθεροι και έντιμοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι καθημερινά λογοδοτούν και κρίνονται από τους πολίτες, δεν παραχαράσσουν την Ιστορία. Δεν απενοχοποιούν τον Τούρκο Αττίλα. Δεν ωραιοποιούν την κατοχή. Δεν συνεργούν στην πολτοποίηση και αγελοποίηση των πολιτών, ούτε στη λοβοτομή τους. 
 
Καθήκον, υποχρέωση και αποστολή μας, ως σοβαρών, ελεύθερων και αξιόπιστων δημοσιογράφων, είναι να υπερασπιζόμαστε την αλήθεια, τη διαφάνεια, την αξιοπρέπεια, το ευρύτερο συμφέρον του τόπου, την ταυτότητα, την καταγωγή, τις εθνικές και ελληνικές ρίζες μας και τις βασικές ελευθερίες του πολίτη. Συνεπώς, η ελευθερία έκφρασης, ως αποτύπωση στοιχειώδους και θεμελιακής δημοκρατικής κατάφασης, δεν συρρικνώνεται. Δεν υποβαθμίζεται. Δεν υποτάσσεται σε καμία Αρχή και σε καμία εξουσία. Δεν τεμαχίζεται. Δεν προσβάλλεται. Δεν συναινεί σε έξωθεν υποβολές. 
 
Οι Έλληνες Κύπριοι δημοσιογράφοι λειτουργούν καθημερινά υπό το αττιλικό φάσγανο. Βλέπουν, καταγράφουν και αναλύουν τις ασίγαστες απειλές της κατοχικής Τουρκίας εναντίον της πατρίδας τους. Θα τις ωραιοποιήσουν επειδή αυτό υποβάλλει κουτοπόνηρα ένας Οργανισμός, με εντόπιους συνεργούς; Θα διαγράψουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία η κατοχική Τουρκία θεωρεί ως «εκλιπούσα»; Θα φιμωθούν για να… αρέσουν σε ξένους επιβήτορες, κατά τον ποιητή;
 
Το γλωσσάρι είναι η προέκταση της υβριστικά αισχρής απόφανσης εκείνου του άθλιου Λόρδου Χάνεϊ, ο οποίος, μετά το δημοψήφισμα του 2004 και τη διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθύβρισε τους Κυπρίους ως «χήνες». Σήμερα, νέοι, αυτόκλητοι σωτήρες, επιδιώκουν να μας μετατρέψουν σε κότες για να κακαρίζουμε γελοιωδώς την ωραιοποίηση της κατοχής, την ισοπέδωση της μνήμης και την παραχάραξη της Ιστορίας. Ε, δεν θα τους περάσει!  
 
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου