Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Πως η Ελευθερία επιστρέφει υπουργός στη Θεσσαλονίκη


Πώς η Ελευθερία επιστρέφει υπουργός στη Θεσσαλονίκη, Νεφέλη Λυγερού
Είναι προφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να έχει μάτια και αυτιά και στη συμπρωτεύουσα. Στο Διοικητήριο, όπως αποκαλείται το κτήριο του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη. Μετά την Κατερίνα Νοτοπούλου, προσωπική πολιτική επένδυση του ίδιου του πρωθυπουργού και του στενού περιβάλλοντός του, τα σκήπτρα παίρνει άλλο ένα κομματικό στέλεχος που φέρει την ίδια σφραγίδα. Πρόκειται για την Ελευθερία Χατζηγεωργίου, τη νέα υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης).
Η είσοδός της στην κεντρική πολιτική κονίστρα είχε προαποφασιστεί από το 2018. Η φιλική σχέση της με τον πρωθυπουργό χρονολογείται από τα φοιτητικά χρόνια και συνεχίστηκε τότε που εκείνη ήταν γραμματέας της οργάνωσης Θεσσαλονίκης της Νεολαίας Συνασπισμού, καθώς και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της. Γέννημα θρέμμα της Θεσσαλονίκης η ίδια θα έχει ως αποστολή να ανατρέψει ή τουλάχιστον να αμβλύνει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί για τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η 40χρονη γυναίκα δεν απομακρύνθηκε ποτέ από τον στενό πυρήνα του πρωθυπουργού. Μέχρι τώρα ήταν στο Μέγαρο Μαξίμου με την ιδιότητα της διευθύντριας του πολιτικού γραφείου του Δημήτρη Τζανακόπουλου. Ήταν, ωστόσο, ξεκάθαρο ότι δεν ήταν τοποθετημένη σε αυτή τη θέση κυρίως ως στενή συνεργάτης του Δημήτρη Τζανακόπουλου, αλλά ως διευθύντρια του γραφείου του κυβερνητικού εκπροσώπου, κάτι που έχει ποιοτική διαφορά. Ως βασικό στέλεχος του επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης είχε μεταξύ των άλλων και ευθύνη να συνομιλεί με πολιτικούς συντάκτες.
Παλαιότερα, είχε διατελέσει συνεργάτης του Τάσου Κουράκη, ενώ μόλις μερικά χρόνια νωρίτερα έκανε ιδιαίτερα γαλλικών. Τότε ήταν που συνδύαζε την καριέρα της στην εκπαίδευση με την κομματική της δράση, οργανώνοντας προεκλογικές εξορμήσεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης και μοιράζοντας προεκλογικά φυλλάδια με τα συνθήματα που είχε υιοθετήσει τότε ο ΣΥΡΙΖΑ «Η Ελπίδα Έρχεται», «Η Ελλάδα προχωράει», «η Ευρώπη αλλάζει» και άλλα.
Οι συμπολίτες της ενθυμούνται ακόμα τις επισκέψεις της σε λαϊκές αγορές, πρακτορεία ΟΠΑΠ, φαρμακεία και καφενεία και το νεανικό ενθουσιασμό της. Η νέα υπουργός ήταν ένα από τα πιο αφοσιωμένα κομματικά στελέχη της συμπρωτεύουσας και σίγουρα το στέλεχος που διατηρούσε τις στενότερες σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα.
Στις παραμονές των εκλογών του Ιανουαρίου 2015 έγραφε: «Και για μένα, είναι πια ξεκάθαρο, πως κάτι έχει αλλάξει. Κάτι αλλάζει καθημερινά. Παρά την κινδυνολογία του κ. Σαμαρά, οι προσδοκίες φαίνονται στα πρόσωπα. Ειδικά στα πρόσωπα των νέων, στα πρόσωπα των γυναικών, στα πρόσωπα των εργαζόμενων ανθρώπων που μέχρι χθες τους είχαν πείσει πως όλα είναι μονόδρομος. Πως δεν υπάρχει άλλος ορίζοντας, ένα άλλο διαφορετικό μέλλον…»

Ο διορισμός της μητέρας Χατζηγεωργίου

Ήταν η εποχή που συμμετείχε στις αντιδράσεις για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, «που είναι η ραχοκοκκαλιά της ΔΕΗ», έξω από τον υποσταθμό Δόξας της ΔΕΗ. Αργότερα, από τη θέση της στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν παρούσα σε όλες τις κομβικές πολιτικές στιγμές της κυβέρνησης, παρότι δεν έχαιρε αναγνωσιμότητας. Ένα έμπειρο μάτι, όμως, θα την παρατηρούσε δίπλα στον πρωθυπουργό, όταν εκείνος πήγε στο Μάτι για πρώτη φορά. Ήταν ένα από τα πρόσωπα που αποτέλεσε γέφυρα μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και όλων των υπόλοιπων φορέων, τις δραματικές εκείνες ημέρες, στον απόηχο των πυρκαγιών.
Παρότι στην Αθήνα απολάμβανε την ιδιωτικότητά της, αν και ενεργό μέλος του πρωθυπουργικού επιτελείου, στην συμπρωτεύουσα το όνομά της είχε απασχολήσει τα τοπικά ΜΜΕ. Οι διακοπές της έγιναν γνωστές στους συμπολίτες της, μέσα από δημοσιεύματα: «Ξεκούραση στη Χαλκιδική για την Ελευθερία Χατζηγεωργίου».
«Στη Χαλκιδική ξεκουράζεται αυτές τις ημέρες η Ελευθερία Χατζηγεωργίου. Η πιο στενή συνεργάτιδα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στη Φούρκα της Κασσανδρείας, όπου γεμίζει τις μπαταρίες της ύστερα από μια πολύ δύσκολη περίοδο, καθώς ως διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του Δημήτρη Τζανακόπουλου είχε άμεση ανάμειξη σε όλες τις κινήσεις που έγιναν από το Μέγαρο Μαξίμου στον απόηχο των φονικών πυρκαγιών στο Μάτι».
Πέρα, όμως, από την καλοκαιρινή ραστώνη είχε προηγηθεί κάτι πολύ σημαντικότερο, που εκείνη την περίοδο επισκιάστηκε από τον περίφημο πλέον διορισμό Καρανίκα. Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είχε υπογράψει τον διορισμό της μητέρας της Ελένης Χατζηγεωργίου. Η σχετική πράξη δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.
Η μητέρα της, συνταξιούχος, πρώην διοικητική υπάλληλος στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» και συνδικαλίστρια του ΣΥΡΙΖΑ, διορίστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου». Τότε, μάλιστα, για πρώτη φορά στη 18χρονη πορεία του νοσοκομείου, τα διορισμένα από το υπουργείο μέλη βρέθηκαν σε σύγκρουση με τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ., δημιουργώντας προβλήματα.

Η επάνοδος της Ελευθερίας

Η επάνοδος της Ελευθερίας Χατζηγεωργίου στη συμπρωτεύουσα την αναβαθμίζει, αλλά συνάμα προκαλεί και αναταράξεις στο εσωτερικό του κόμματος. Κανείς δεν αμφισβητεί τα κομματικά «ένσημα» ούτε τη συμβολή της στον μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι, άλλωστε, από τα παλαιότερα μέλη της αριστερής παρέας, η οποία δέθηκε στο πέρασμα του χρόνου. Πριν από τον άνοδό τους στην εξουσία, έπιναν κρασάκια, έκαναν ταξίδια στο εξωτερικό πάντα με αριστερό πρόσημο, συμμετείχαν σε γάμους συντρόφων και πήγαιναν σε κοινές διακοπές.
Μία από αυτές ήταν το Πάσχα του 2016, στα βάθη της Ανατολίας, στην Καισαρεία της Καππαδοκίας. Εκεί είχε γίνει ο αρραβώνας του υπεύθυνου Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μπουρνούς, με την τουρκικής καταγωγής σύζυγό του. Η μετέπειτα υπουργός πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού με τον καλό της φίλο Νίκο Καρανίκα.
Η υπουργοποίησή της, πάντως, έχει προκαλέσει και δυσαρέσκειες σε βουλευτές της περιοχής. Σε αντίθεση με την Ελευθερία Χατζηγεωργίου, αυτοί έχουν εκλεγεί, αλλά δεν έχουν ποτέ αξιοποιηθεί (βλέπε υπουργοποιηθεί) από το Μέγαρο Μαξίμου. Ένα τέτοιο στέλεχος είναι ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.
Οι μυημένοι, όμως, στα κυβερνητικά παρασκήνια, ισχυρίζονται πως η τοποθέτηση της Ελευθερίας Χατζηγεωργίου σηματοδοτεί την πρόθεση του κόμματος να ενισχύσει οργανωτικά την προσπάθεια των δυο στελεχών που ρίχνονται στη μάχη της Αυτοδιοίκησης στην περιοχή, δηλαδή του υποψήφιου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Χρήστου Γιαννούλη, και της υποψήφιας δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κατερίνας Νοτοπούλου.

https://slpress.gr/politiki/pos-i-eleytheria-epistrefei-ypoyrgos-sti-thessaloniki/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου