Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Γιατί δεν καλεί ο Τραμπ τον Βαρθολομαίο στον Λευκό Οίκο; Οι απειλές Ερντογάν και Πούτιν…

File Photo: Ukrainian President Petro Poroshenko (C) kisses the hand of Ecumenical Patriarch Bartholomew I (R) during the handing ceremony of the Tomos decree of autocephaly for Ukrainian church at the Patriarchal Church of St. George in Istanbul, Turkey, 06 January 2019. EPA, TOLGA BOZOGLU
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Σοβαρές ανησυχίες και φόβους εκφράζουν σημαντικοί άνθρωποι της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας για την τύχη του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης και των υπολοίπων Ιεραρχών του Φαναρίου, μετά την απόφαση του κ. Βαρθολομαίου να αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της Ουκρανίας.
Τις ίδιες ανησυχίες εντοπίσαμε και στην αμερικανική κυβέρνηση, η οποία φαίνεται πως πρόσφερε ήδη ένα «δίκτυ ασφαλείας» στον κ. Βαρθολομαίο, αμέσως μετά την φραστικά βίαιη επίθεση του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος θεωρεί ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης έλαβε μία πολιτική απόφαση μετά από πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.
  • Ο κ. Βαρθολομαίος μπορεί να βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα και στον πόλεμο της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα για τον έλεγχο της Ουκρανίας, αλλά υποστηρίζει παντού και σε όποιον θέτει θέμα ή εκφράζει διαφωνία, ότι η απόφαση του είχε καθαρά σχέση με την κανονικότητα και ότι έδρασε μόνο με βάση τους εκκλησιαστικούς κανόνες.
Η αμερικανική κυβέρνηση είναι απόλυτα ευχαριστημένη με τη στάση του Πατριάρχη και εκπρόσωποι της δηλώνουν πως ο κ. Βαρθολομαίος έδειξε κουράγιο και τόλμη. Για τους Αμερικανούς η διοικητική αυτοδιάθεση των θρησκευτικών κοινοτήτων αποτελεί θέση αρχής και για το λόγο αυτόν εξέφρασαν την ικανοποίησή τους.

Ο αρμόδιος για τις θρησκευτικές ελευθερίες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πρέσβης Σαμ Μπράουνμπακ, παραδέχθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η απόφαση του κ. Βαρθολομαίου οδήγησε σε πιέσεις με στόχο τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τόνισε την ανάγκη να του παρασχεθεί κάθε υποστήριξη.
  • Ο κ. Μπράουνμπακ είχε πάει πολλές φορές στην Τουρκία για να στηρίξει τον Πάστορα ‘Αντριου Μπράνσον που βρισκόταν σε τουρκικές φυλακές με έωλες κατηγορίες εναντίον του, που αφορούσαν την «τρομοκρατία» και τη δήθεν συμμετοχή του στο πραξικόπημα. Ήταν η εκδίκηση του Ταγίπ Ερντογάν στην Αμερική, επειδή πίστευε πιστεύει και σήμερα- ότι το σικέ πραξικόπημα ήτσν σχέδιο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
Σε ένα από τα ταξίδια αυτά, ο Αμερικανός αξιωματούχος συναντήθηκε και με τον κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος έλαβε το μήνυμα ότι η Αμερική θα συνεχίσει να στηρίζει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
«Το έχουμε κάνει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα», τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να σας αναφέρω ότι έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την επίτευξη αυτού του στόχου. Αλλά υποστηρίζουμε ότι η Σχολή πρέπει να είναι ανοιχτή και θα συνεχίσουμε να την υποστηρίζουμε».
  • Βεβαίως, από το 1972 μέχρι σήμερα έχουμε ακούσει άπειρες φορές για την αμερικανική υποστήριξη, και προς το Φανάρι, και για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Αυτή η υποστήριξη δεν έφερε ποτέ αποτελέσματα. Η Τουρκία συνεχίζει να κρατά ομήρους τους Ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και αρνείται πεισματικά να επιτρέψει το άνοιγμα της Σχολής. Τώρα, προστάθηκε σε αυτούς που απειλούν τον Βαρθολομαίο και ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Στο παρελθόν, μερικοί εκ των προέδρων της Αμερικής προσκάλεσαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Λευκό Οίκο, όπου τον υποδέχθηκαν με μεγάλες τιμές. Στη συνέχεια, μετά από την παρέμβαση της Τουρκίας, οι επισκέψεις σταμάτησαν. Η απόφαση ήταν πέρα για πέρα λανθασμένη.
Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την Ουκρανία ενισχύθηκε μετά την αναγνώριση από το Φανάρι της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της χώρας.
  • Θα έλεγα ότι οι Αμερικανοί πέτυχαν μία μεγάλη νίκη απέναντι στη Ρωσία του Πούτιν. Δεν υπήρχε περίπτωση να την κερδίσουν χωρίς τη βοήθεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Για το λόγο αυτό και μόνο, έχουν υποχρέωση να τον υποστηρίξουν έμπρακτα. Όχι με δηλώσεις αλλά με πράξεις.
Μία πρόσκληση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη θα αποτελούσε πραγματική βοήθεια στον κ. Βαρθολομαίο, που βάλλεται και απειλείται από τον Ερντογάν και τον Πούτιν… Και θα ήταν και ένα μήνυμα προς την Άγκυρα και τη Μόσχα για να σταματήσουν το “μπούλιγκ” εναντίον του κ. Βαρθολομαίου και των υπολοίπων Ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.
Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, που γνωρίζει πολύ καλά την υπόθεση της Ουκρανίας, σίγουρα θα μπορούσε -και έχει υποχρέωση νομίζω- να βοηθήσει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου