Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Oι ΗΠΑ και με «βούλα» στην κυπριακή ΑΟΖ διά του Αμερικανού ΥΠΕΞ

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ «πήρε» ένα από τα περιζήτητα οικόπεδα της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης-Είναι ο επικεφαλής της Exxon Mobil Corp
Της  Exxon Mobil, της εταιρείας δηλαδή που έδωσε χθες η κυβέρνηση το φιλέτο οικόπεδο «10» της Κυπριακής ΑΟΖ, όπως ανέφερε η Cyprus Time σε προηγούμενο της άρθρο ηγείται ο νέος Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στην κυβέρνηση Τραμπ Ρεξ Τίλερσον. Υπευθυμίζουμε ότι τo Yπουργικό Συμβούλιο πήρε χθες αποφάσεις  λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση του Υπουργείου Ενέργειας, που ήταν βασισμένη στην εισήγηση της τεχνοκρατικής συμβουλευτικής επιτροπής.
Ο ισχυρός άνδρας της μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας είναι ο νέος επικεφαλής του State Department.
Ο Ρεξ Τίλερσον είναι ο διάδοχος του Τζον Κέρι στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, καθώς έκανε αποδεκτή την πρόταση του εκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, να αναλάβει το κρίσιμο για όλον τον πλανήτη χαρτοφυλάκιο του επικεφαλής του State Department.
Ο επικεφαλής της Exxon Mobil Corp, ενός κολοσσού στον τομέα των πετρελαίων, ανέλαβε την προεδρία της μεγάλης εταιρείας από το Τέξας το 2004 και σύμφωνα με τα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης, θεωρείται ότι διατηρεί εξαιρετικά καλές και στενές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν.
Η επιλογή του Ρεξ Τίλερσον έγινε μετά από αναζήτηση πολλών εβδομάδων της ομάδας «μετάβασης» που είχε συστήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός και επιχειρηματίας επιθυμούσε το συγκεκριμένο πόστο να καλύψει ένας άνθρωπος που θα ταυτίζεται απόλυτα με τις δικές του απόψεις γύρω από την εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ. Όπως αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, η επιλογή ενός ηγετικού στελέχους μίας μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας, κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν.
Ο Ρεξ Τίλερσον είχε να ανταγωνιστεί στην ανάληψη του νευραλγικού πόστου τον πρώην υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για το χρίσμα, Μιτ Ρόμνεϊ και τον πανίσχυρο πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Ρούντι Τζιουλιάνι, ο οποίος ένα 24ωρο νωρίτερα, ανακοίνωσε την απόσυρση της υποψηφιότητάς του.
Ο Ρεξ Τίλερσον θα έχει άμεσο συνεργάτη του τον πρώην πρέσβη στα Ηνωμένα Έθνη Τζον Μπόλτον, ο οποίος θα φέρει τον τίτλο του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, ή γραμματέα του State Department, όπως συνηθίζουν να αποκαλούν το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο οι Αμερικανοί.
Στη δε ιεραρχία, ο Τίλερσον θα είναι 4ος στη σειρά, ως αναπληρωτής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αν αυτό κριθεί για οποιονδήποτε λόγο απαραίτητο.
Η πρόταση της Exxon Mobil – Qatar Petroleum περιείχε στοιχεία που της έδωσαν ελαφρά πιο ψηλή τελική βαθμολογία με βάση τα συγκεκριμένα κριτήρια και την φόρμουλα αξιολόγησης.
Τέτοια κριτήρια είναι το οικονομικό εκτόπισμα αλλά και το μέγεθος και η μέχρι τώρα επιτυχία σε έρευνα, ανάπτυξη και εμπορία κοιτασμάτων, το ποσοστό υδρογονανθράκων που θα διαμοιράζεται μεταξύ κράτους και εταιρειών, το πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης και το μπόνους που προσφέρεται στο κρατικό Ταμείο με την υπογραφή του συμβολαίου ανάθεσης.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός της συμμετοχής και της Qatar Petroleum που επιβεβαιώνει ότι στόχος είναι η δημιουργία τερματικού υγροποίησης, αφού πρόκειται για μια από τις ποιο ισχυρές κοινοπραξίες παγκόσμια στον τομέα αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου