Τι σημαίνει η "μάχη" του Ντόναλντ Τραμπ με τη CIA
Πρώην αξιωματούχοι θεωρούν ότι υπάρχει κίνδυνος στη μάχη του νέου προέδρου με την υπηρεσία πληροφοριών.Έχοντας απομείνει σχεδόν ένας μήνας μέχρι να αναλάβει τα καθήκοντά του, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ήδη αντιμέτωπος με ένα πρωτοφανές επίπεδο δυσπιστίας όσον αφορά την είσοδό του στον Λευκό Οίκο και την κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.
Σε μια σπάνια δημόσια απόρριψη του κατεστημένου των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ο Τραμπ έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς ότι ρώσοι χάκερς παρενέβησαν στις εκλογές, χαρακτηρίζοντάς τους "γελοίους" αλλά και την ιδέα της καθημερινής ενημέρωσης από τις υπηρεσίες πληροφοριών, λέγοντας ότι
είναι "ένα έξυπνο άτομο" και δεν τη χρειάζεται.
Ενώ ο εκλεγμένος πρόεδρος συνέχισε να γελοιοποιεί τη Δευτέρα τα συμπέρασμα της CIA πως η Ρωσία προσπάθησε να επηρεάσει τις εκλογές υπέρ του, οι επαγγελματίες των μυστικών υπηρεσιών ανησυχούν ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια αντίδραση στη νέα κυβέρνηση ενάντια σε εκείνους που παρέχουν ανεπιθύμητες εκτιμήσεις και ότι οι εν λόγω υπηρεσίες θα γίνουν πιο πολιτικοποιημένες. "Υπάρχει μια πραγματική προοπτική διαρκούς δυσλειτουργίας στη σχέση μεταξύ του προέδρου και των υπηρεσιών πληροφοριών", δήλωσε ο Πολ Πίλαρ, ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος της CIA ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπους ότι ήταν "επιλεκτική" εν όψει του πολέμου στο Ιράκ. "Αυτό δεν είναι κάτι καλό για τη χώρα ή για την αμερικανική εξωτερική πολιτική".
"Οι άνθρωποι έχουν ήδη αρχίσει να προσέχουν τα νώτα του" δήλωσε ένας αξιωματούχος τη Δευτέρα, αναφερόμενος στις σκληρές επικρίσεις της ομάδας Τραμπ. Ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος είπε ότι πρώην συνάδελφοί του είχαν ήδη ζητήσει να μην περιλαμβάνουν τις επικρίσεις της ομάδας Τραμπ σε emails από το φόβο ότι μπορεί να παρακολουθείται η επικοινωνία τους.
Ενώ αναμένεται η Γερουσία να ξεκινήσει την έρευνα σχετικά με την υποτιθέμενη ρωσική παρέμβαση στις εκλογές, ο Τραμπ ισχυρίστηκε στο Twitter τη Δευτέρα ότι ήταν "πολύ δύσκολο" να προσδιορίσουν την ταυτότητα των χάκερ, εκτός και αν πιαστούν επ' αυτοφώρω. "Μπορείτε να φανταστείτε (τι θα γινόταν) εάν τα αποτελέσματα των εκλογών ήταν αντίθετα και προσπαθούσαμε να παίξουμε το χαρτί της Ρωσίας/CIA. Θα έλεγαν ότι είναι θεωρία συνωμοσίας!". "Θα τις έχω όταν τις χρειάζομαι" δήλωσε στο Fox σχετικά με τις ενημερώσεις των υπηρεσιών πληροφοριών. "Δεν πρέπει να λέω το ίδιο πράγμα με τα ίδια λόγια κάθε μέρα για τα επόμενα οκτώ χρόνια".
Η δύσκολη σχέση του Τραμπ με την κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών άρχισε το Σεπτέμβριο, όταν είπε σε μια προεκλογική εκδήλωση ότι μπορούσε να πει από την "γλώσσα του σώματος" όσων τον ενημερώνουν από τις μυστικές υπηρεσίες, ότι ήταν "δεν είναι ικανοποιημένοι" με την κυβέρνηση Ομπάμα. Οι εντάσεις ενισχύθηκαν μετά από ένα άρθρο της Washington Post την Παρασκευή, που ανέφερε ότι η CIA είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία είχα χακάρει τους Δημοκρατικούς, προκειμένου να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Η ομάδα μετάβασης του Τραμπ απάντησε λέγοντας ότι πρόκειται για "τα ίδια άτομα που ανέφεραν ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε όπλα μαζικής καταστροφής", ενώ το περιβάλλον του επιμένει ότι η εστίαση στους ρώσους χάκερς είναι απλώς ένας τρόπος για να αμφισβητήσουν εκ νέου τις εκλογές.
Ένας πρώην αξιωματούχος είπε ότι ήταν πολιτικά επικίνδυνο για την ομάδα του Τραμπ να ξεκινήσει μια διαμάχη με τη διεύθυνση εργασιών της CIA (DO), το τμήμα που διευθύνει τους κατασκόπους στο εξωτερικό. "Οι άνθρωποι έχουν μείνει απλά έκπληκτοι από τα πράγματα που λέγονται δημοσίως", είπε. "Είναι άλλο πράγμα να τα βάζει με τους αναλυτές, και άλλο με τους ανθρώπους που κάνουν τις επιχειρήσεις, οι οποίοι μπορούν να αντεπιτεθούν και να προκαλέσουν διαρροές".
Ο Ντέιβιντ Πράις, πρώην υπάλληλος της CIA ο οποίος έκανε καθημερινές ενημερώσεις των υπηρεσιών πληροφοριών και έχει γράψει ένα βιβλίο σχετικά με το θέμα, δήλωσε ότι η άρνηση του Τραμπ να ενημερώνεται σχετικά με τις εξελίξεις που αποκτήθηκαν από τους κατασκόπους, τις παρακολουθήσεις της NSA και τους δορυφόρους "αποκαλύπτει μια θεμελιώδη παρεξήγηση της διαδικασίας των υπηρεσιών πληροφοριών". "Το θέμα αφορά το να λες στον πρόεδρο τι είναι πιο πιθανό και τι είναι λιγότερο πιθανό, έτσι ώστε να μπορεί να λαμβάνει καλύτερες αποφάσεις. Δεν είναι μια κρυστάλλινη σφαίρα", είπε.
"Είναι ενοχλητικό για τους επαγγελματίες των υπηρεσιών να βλέπουν τις αναλύσεις τους να υποβιβάζονται δημόσια με αυτό τον τρόπο", πρόσθεσε ο Ράις. "Υπήρχαν πολλοί πρόεδροι που διαφωνούσαν ή αμφισβητούσαν τις πληροφορίες, αλλά αυτό φαίνεται διαφορετικό".
Ο Ρίτσαρντ Νίξον είχε μία ασυνήθιστα συγκρουσιακή σχέση με τη CIA, όταν έγινε πρόεδρος το 1969, αφού κατηγόρησε τον οργανισμό ότι βοήθησε τον Τζον Φ. Κένεντι να κερδίσει τις εκλογές του 1960. Υπήρχαν επίσης πολλές τεκμηριωμένες εντάσεις με τον Μπους για το Ιράκ.
Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν κατηγορήσει τη CIA ότι είναι πολύ κοντά στην κυβέρνηση Ομπάμα - ο σημερινός διευθυντής, Τζον Μπρέναν, μετακόμισε στον οργανισμό από τον Λευκό Οίκο, όπου ήταν ένας από τους στενότερους συμβούλους του προέδρου. Αν ο Τραμπ συνεχίζει να αποφεύγει τις ενημερώσεις, θα αυξήσει τη σημασία των άλλων προσώπων στην κυβέρνηση που θα έχουν ενημερωθεί. Ένας από αυτούς είναι και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, που ήδη σκέφτεται να ασκήσει σημαντική επιρροή στην εσωτερική πολιτική.
Ο άλλος σημαντικός παράγοντας της κυβέρνησης είναι πιθανό να είναι ο Μάικλ Φλιν, ο απόστρατος στρατηγός ο οποίος είναι θα είναι σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ και ο οποίος είχε διαφορές με τη CIA στο παρελθόν. Όταν ήταν επικεφαλής του Οργανισμού Πληροφοριών Άμυνας, πίεσε για ένα σχέδιο για να επεκτείνει το Πεντάγωνο τις δικές του μυστικές επιχειρήσεις, μια πρόταση που ήταν αντίθετη με τη CIA. "Αυτό εξόργισε την DO" είπε ένας πρώην αξιωματούχος της CIA.
Ο Φλιν έχει μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση πληροφοριών στον Λευκό Οίκο, αλλά έχει επικριθεί για την εκμετάλλευση κατά καιρούς ακραίων απόψεων για το Ισλάμ και τη Ρωσία.
"Αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντικό να δούμε ποιος φιλτράρει τις πληροφορίες προτού φτάσουν στον πρόεδρο" σχολιάζει ο Πίλαρ. "Αν ο Φλιν είναι αυτός που θα φιλτράρει, αυτό δεν θα είναι ένα καλό σημάδι".
Η ανησυχία του Κογκρέσου από τη φιλική στάση του Τραμπ προς τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν επιδεινώθηκε από ενδείξεις ότι ο Ρεξ Τίλερσον, διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil, θα μπορούσε να γίνει υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν δήλωσε ότι ανησυχεί για τη "στενή προσωπική σχέση" του Τίλερσον με τον Πούτιν, ο οποίος τον τίμησε με το παράσημο Φιλίας του Κρεμλίνου το 2013. Ο επικεφαλής της Exxon εξέφρασε την αντίθεσή του με τις κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία το επόμενο έτος. Τις αμφιβολίες του Μακέιν επανέλαβε ο Μάρκο Ρούμπιο, Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, ο οποίος έγραψε: "Το να είσαι 'φίλος του Βλαντιμίρ' δεν είναι ένα χαρακτηριστικό για το οποίο ελπίζω από έναν υπουργό Εξωτερικών".

ft.com

 http://www.antinews.gr/action.read/kosmos/ti-simainei-i-maxi-tou-ntonalnt-tramp-me-ti-cia/5.112584