Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Οι δύο φατρίες της BRexit

του Μανώλη Βολουδάκη
 
Brexit: Η ταινία γίνεται αποδεκτή με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα από τους παρευρισκομένους σηματοδοτώντας την αποδοχή της. Ωστόσο, στην πρεμιέρα δεν παρέστη ούτε ο Boris Johnson, ούτε κάποιο ηγετικό στέλεχος του στρατοπέδου των «Vote Leave», όπου ηγείται ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου. Οι οπαδοί του Brexit έχουν χωριστεί σε δύο φατρίες, ανάλογα με το αν υποστηρίζουν ή όχι τον Nigel Farage, που ζητά εδώ και χρόνια τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και, τελικά, το πέτυχε.
Για τον Johnson και τους συντηρητικούς βουλευτές που υποστηρίζουν την BRexit, ο Farage είναι ξενόφοβος, αναξιόπιστος και εχθρικός προς τους tories. Ο πρώην δήμαρχος κατόρθωσε να περιθωριοποιήσει τον αρχηγό του Κόμματος της Ανεξαρτησίας και να εξασφαλίσει την κρατική χρηματοδότηση για τη δική του εκστρατεία, με τίτλο «Vote Leave». Αυτό είναι το "επίσημο" στρατόπεδο της BRexit, και όχι εκείνο του Farage με τίτλο «Leave EU». Ωστόσο, προς μεγάλη θλίψη του Johnson, επιλέχθηκε o Farage αντί αυτού από το ITV προκειμένου να εμφανισθεί στην ίδια συζήτηση με τον πρωθυπουργό, David Cameron, την Τρίτη, 7 Ιουνίου. Η πρόσκληση αναφερόταν στο...

στρατόπεδο των «Vote Leave».
Δύο αντίπαλα στρατόπεδα
Υπάρχει και μια άλλη διαχωριστική γραμμή στο στρατόπεδο των "BRexiters" και αφορά στην μετανάστευση. Οι υπερφιλελεύθεροι υποστηρίζουν την μετανάστευση για οικονομικούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι ο Douglas Carswell, ο μοναδικός βουλευτής του UKIP που εξελέγη το 2015, που έχει κάκιστες σχέσεις με τον αρχηγό του κόμματός του. Για τους υπόλοιπους η εναντίωση στην μετανάστευση είναι η αιχμή του δόρατος της εκστρατείας. Ο Farage και ο Carswell δεν ανήκουν στην ίδια σταθερή θέση προ-"BRexit", κάτι που δεν διευκολύνει την αναγνωσιμότητα του μηνύματος του UKIP.
Αντίπαλοι, οι δύο οργανισμοί που τάσσονται υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. στην πραγματικότητα μοιράζονται το ίδιο πεδίο: την μεγαλύτερη απήχηση έχουν τα θέματα της μετανάστευσης που υποστηρίζει το «Leave EU» του Farage. Η περισσότερο προσανατολισμένη στην μεσαία τάξη και ανώτερη τάξη εκστρατεία του «Vote Leave» του Johnson, που βασιζόταν στα θέματα της κυριαρχίας και της οικονομίας, άλλαξε στάση παίρνοντας πρόσφατα θέση στο θέμα της μετανάστευσης. «Κατάλαβαν ότι αλλιώς θα έχαναν το δημοψήφισμα» σχολίασε ο Farage.
Στην περίπτωση που νικήσει η BRexit, ο Farage ονειρεύεται ένα σχίσμα στο Συντηρητικό κόμμα που θα ενισχύσει τη δική του παράταξη. Η Βρετανία θα γίνει γι’ αυτόν το "πρώτο domino", που η πτώση του θα οδηγήσει στην εξαφάνιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είχε πει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Financial Times, στις 6 Ιουνίου. Αν όμως ο Boris Johnson και οι ομοϊδεάτες του αναλάβουν την εξουσία ύστερα από ενδεχόμενη νίκη της BRexit, ο Farage μπορεί να εξαφανιστεί από τον χάρτη καθώς δεν θα χρησιμεύει πλέον σε κανέναν.
Μέχρι τότε, ο αρχηγός του UKIP χρησιμεύει ως φόβητρο. Το στρατόπεδο υπέρ της Ε.Ε. είχε σχεδιάσει μία αφίσα που παρουσίαζε έναν μικροσκοπικό Boris Johnson να βγαίνει από το τσεπάκι ενός τεράστιου Nigel Farage. Ήταν μία παραλλαγή μιας άλλης αφίσας που συζητήθηκε πολύ στις περυσινές βουλευτικές εκλογές και έδειχνε έναν μικροσκοπικό Ed Miliband, τότε αρχηγό των Εργατικών, να βγαίνει από το τσεπάκι του υπέρμαχου της ανεξαρτησίας της Σκοτίας, Alex Salmond. Σύμφωνα με τους Times [σημ. ΜΒΒ: και την Rusia Today] ο David Cameron έβαλε βέτο: Οι μετωπικές επιθέσεις απαγορεύονται γιατί, μετά τις 23 Ιουνίου, οι tories πρέπει να μαζέψουν τα κομμάτια τους.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου