Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Ευφρόσυνος: Ο σκελετός που "χαίρεται τη ζωή" σε ένα αρχαιοελληνικό μωσαϊκό

Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα Hurriyet, Τούρκοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην Αντιόχεια ένα αρχαίο μωσαϊκό με έναν χαρούμενο σκελετό που κρατά στο χέρι του μία κούπα κρασί. Το μωσαϊκό είναι 2.400 ετών και απεικονίζει τον "Ευφρόσυνο" (αυτός που χαίρεται τη ζωή). 
Το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ανακοίνωσε ότι το μωσαϊκό ανακαλύφθηκε στη διάρκεια ανασκαφών στην επαρχία Χατάι, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο "Ευφρόσυνος" κοσμούσε την "τραπεζαρία" κάποιου σπιτιού της εποχής του 3ου αιώνα π.Χ. Ο σκελετός περιβάλλεται από αμφορείς και ψωμί. Παρόμοιο μωσαϊκό έχει βρεθεί και στην Ιταλία.
Η Αντιόχεια υπήρξε το λίκνο του ελληνικού πολιτισμού στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, μια πόλη που αποτέλεσε το...
σταυροδρόμι των μεγάλων φιλοσοφικών ρευμάτων, με μεγάλη ανάπτυξη των γραμμάτων και των επιστημών. Ιδρύθηκε στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. από τον Σέλευκο Α' τον Νικατόρα, στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και πήρε το όνομά της από τον πατέρα του Αντίοχο.
Οι πρώτοι κάτοικοι της Αντιόχειας ήταν Έλληνες, από την κοντινή Αντιγόνεια. Ο Βυζαντινός χρονογράφος Ιωάννης Μαλάλας διηγείται με αρκετή ακρίβεια ότι ο Σέλευκος μετοίκησε από την Αντιγόνεια 3.500 Αθηναίους και Μακεδόνες, καθώς και Κρήτες, Κυπρίους και άλλους Έλληνες από τα περίχωρα. Σε λίγο χρόνο προσήλθαν και άλλοι σύμμεικτοι κατά φυλή κάτοικοι από τη Συρία και περιοχές της ελληνικής ανατολής. Λόγω του μεγάλου αριθμού των αθηναϊκής καταγωγής κατοίκων της πόλης, καθώς και της έντονης πνευματικής κίνησης, η πόλη αποκαλούνταν "Συριάδες Αθήναι".
Στις 22 του μηνός Αρτεμισίου (Μάιος) του 300 π.Χ. και κατά τη πρώτη ώρα (την ανατολή του ηλίου), ο Σέλευκος Α' σε επίσημη τελετή έθεσε τα θεμέλια της νέας πρωτεύουσας της Αντιόχειας χαράσσοντας τα θεμέλια του τείχους που ανήγειρε. Ταυτόχρονα κτίσθηκε ιερό προς τιμή του "Βροττίου Διός" στήνοντας πλήθος κιόνων και αγαλμάτων αναμνηστικών, ενώ μπροστά στην πόλη έστησε έναν μεγάλο λίθινο αετό σε ανάμνηση του οιωνού που έλαβε χώρα κατά την τέλεση της θυσίας. Από τότε ο αετός καθίσταται το σύμβολο των Ελλήνων, αργότερα των Ρωμαίων και Βυζαντινών, εκτοπίζοντας σιγά σιγά εκείνο του λέοντα.
Τρεις μεγάλοι πολιτισμοί ο Ελληνικός, ο Αιγυπτιακός και ο Ασιατικός, πίσω από τις όποιες σχετικές αναστατώσεις στη περιοχή, συμπλέκονται για πρώτη φορά σ΄ αυτή τη πόλη τόσο ομαλά έτσι ώστε ο ένας καλύπτοντας τα όποια κενά του άλλου κατάφεραν να δημιουργήσουν το υπόβαθρο εκείνο του νέου πολιτισμικού κληροδοτήματος στο παγκόσμιο πολιτισμό, που αργότερα θα λάβει το όνομα Ελληνιστική Περίοδος ή πρώιμος Βυζαντινός πολιτισμός. Ένα ακριβώς παρόμοιο φαινόμενο που συνέβη και στην εξέλιξη αλλά και εδραίωση της νέας Θρησκείας, του Χριστιανισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου