Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Νομοθετώντας την ... λογική!

Γράφει ο Μανώλης Βολουδάκης 
 
Σε μια προσπάθεια προκειμένου να αποτρέψει τους γονείς από το να δώσουν ασυνήθιστα και παράξενα ονόματα στα παιδιά τους, η βετεράνος Ρωσίδα γερουσιαστής Valentina Petrenko συνέταξε ένα νομοσχέδιο, που ορίζει το τι σημαίνει "προσωπικό όνομα" καθώς επίσης και τους κανόνες εκείνους, που επιτρέπουν το να μπορεί να καταχωρηθεί επίσημα στα κρατικά μητρώα.
«Το όνομα του κάθε πολίτη είναι κατανοητό ως μέσο εξατομίκευσης, ωστόσο δεν μπορεί να αποτελείται από σχέδια, αριθμούς, σύμβολα σε κάθε συνδυασμό, συντομογραφίες, σαφείς λέξεις και δεν μπορεί να περιέχει ενδείξεις σχετικά με επίσημες κοινωνικές τάξεις ή θέσεις», προτείνει στις τροποποιήσεις του... Αστικού Κώδικα η εκπρόσωπος της Δημοκρατίας της Khakassiya.
Πρόταση του νομοσχεδίου αποτελεί και η τροποποίηση του Αστικού Κώδικα προκειμένου να απαγορευθεί στους κρατικούς φορείς το να αποδέχονται και να καταχωρίζουν τα ονόματα, που δεν συμμορφώνονται στους παραπάνω περιορισμούς.
Σε επεξηγηματικό σημείωμα, που επισυνάπτεται στο νομοσχέδιο, η Petrenko σημειώνει ότι πρωταρχικός στόχος της δεν ήταν να περιορίσει το δικαίωμα των γονέων να επιλέξουν το όνομα για το παιδί τους, αλλά να βρει κάποιο τρόπο προκειμένου να δημιουργηθεί μία νομική ισορροπία μεταξύ αυτού του δικαιώματος των γονέων και των δικαιωμάτων του παιδιού.
Σήμερα οι εργαζόμενοι στα Ρωσικά γραφεία μητρώων πρέπει να δέχονται οποιοδήποτε όνομα προτείνεται από τους γονείς, ακόμη και αν αυτό είναι προσβλητικό, δύσκολο στην προφορά ή απλά παράξενο. Επίσης, δεν υπάρχει Ρωσική νομοθεσία, που να μπορεί να περιορίσει την φαντασία των γονέων στην επιλογή των ονομάτων μωρών.
Αυτό έχει ήδη οδηγήσει σε πολλά ασυνήθιστα ονόματα και η Petrenko έδωσε πολλά παραδείγματα στο σημείωμά της. Το 2002 ένας ζευγάρι Ρώσων ονόμασε τον γιο τους "BOChrVF260602", που αποτελεί την σύντμηση του "Biological Object Human from Voronin-Frolov Family born on 26.06.2002" (Βιολογικό Ανθρώπινο Αντικείμενο από την οικογένεια των Voronin-Frolov, που γεννήθηκε στις 26.06.2002). Οι υπάλληλοι του μητρώου, όπως ήταν φυσικό, αρνήθηκαν να καταχωρίσουν το "όνομα". Οι γονείς προσέφυγαν στην δικαιοσύνη, που απέρριψε τον ισχυρισμό τους δίνοντας δίκιο στις αρχές. Ως αποτέλεσμα, το αγόρι ζει σήμερα χωρίς κρατικά έγγραφα. Ένα πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η περίπτωση, που ένα αγοράκι καταχωρήθηκε το 2014 με το όνομα "Εωσφόρος" στην πόλη του Perm. Άλλα ασυνήθιστα ονόματα, που έχουν επιλέξει Ρώσοι γονείς από το 1998 είναι τα "Nikolai-Nikita-Nil", "Δελφίνος", "Πριγκίπισσα Daniella," "Λούκα Ευτυχία Καλοκαιρινού Ωκεανού" και άλλα.
Είναι απίστευτος ο παραλογισμός, που χαρακτηρίζει την εποχή μας και σηματοδοτεί την παγκόσμια παρακμή. Ο σημερινός άνθρωπος δείχνει να "ψάχνεται" προκειμένου να βρει νόημα στις πράξεις του, που στερούνται αξιών και ιδανικών. Ομοίως και η υποκριτική και επιτηδευμένη "προοδευτική" νομολογία ευνοεί τις ανίερες πράξεις και τις προκλητικές συμπεριφορές, επιβεβαιώνοντας καθημερινά το ότι και τα "ανθρώπινα δικαιώματα" είναι η φτηνή δικαιολογία προκειμένου να επιβληθεί παγκοσμίως η "ηθική" της ανωμαλίας και της ανηθικότητος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου