Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Κουστουρίτσα: Οι Κάννες απέρριψαν την ταινία μου επειδή στηρίζω τον Πούτιν

Ο σέρβος σκηνοθέτης και μουσικός Εμίρ Κουστουρίτσα κατηγόρησε το κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών ότι δεν επέλεξε να προβάλει τη νέα του ταινία, «On the Milky Road» εξαιτίας της στήριξης του σκηνοθέτη προς τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Κουστουρίτσα -δύο φορές νικητής του Χρυσού Φοίνικα- κατηγόρησε το Φεστιβάλ για πολιτική προκατάληψη.
«Τώρα τελευταία, η πολιτική επεμβαίνει όλο και περισσότερο στον τρόπο που λειτουργεί το φεστιβάλ των Καννών» σημείωσε ο σκηνοθέτης, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων. «Υποψιάζομαι ότι κάποιος έδωσε εντολή να μην γίνει δεκτή η ταινία μου (στις Κάννες)» πρόσθεσε.
Στην ταινία «On the Milky Road» πρωταγωνιστεί ο ίδιος ο Κουστουρίτσα μαζί με τη Μόνικα Μπελούτσι.
Την υπέβαλε με καθυστέρηση
Ο σέρβος σκηνοθέτης παραδέχθηκε ότι...

υπέβαλε την ταινία του στις Κάννες με καθυστέρηση μίας ημέρας. Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν πιστεύει πως η αργοπορία αυτή επηρέασε την απόφαση, καθώς τέτοιοι παράγοντες δεν υπήρξαν ποτέ πρόβλημα στο παρελθόν.
«Η ταινία κατατέθηκε, αλλά κανείς δεν την είδε» υποστήριξε ο σκηνοθέτης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είναι ένθερμος υποστηρικτής του Πούτιν. Μάλιστα, του απαγορεύθηκε να εμφανιστεί ζωντανά για να δώσει συναυλία στην Ουκρανία, εξαιτίας της υποστήριξής του αυτής.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο Κουστουρίτσα άνοιξε συναυλία στο Παρίσι παίζοντας τον ρωσικό εθνικό ύμνο.
Ο σκηνοθέτης έχει κερδίσει δύο φορές τον Χρυσό Φοίνικα: μία για το «Ο Μπαμπάς λείπει σε Ταξίδι για Δουλειές» το 1985 και δέκα χρόνια αργότερα για το «Underground». Θεωρείται ένας από τους «συνήθεις ύποπτους» του Φεστιβάλ, ανθρώπους που στηρίζει η κινηματογραφική διοργάνωση.
Η ταινία On the Milky Road αναμένεται τελικά να κάνει πρεμιέρα σε Φεστιβάλ στην ρωσική πόλη Ροστόβ-ον Ντον, τον Αύγουστο.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου