Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Θρήνος στο Χαλέπι για τον γιατρό που θυσιάστηκε για τα παιδιά

"Ήταν ο καλύτερος παιδίατρος και, ούτως ή άλλως, ένας από τους τελευταίους που είχαν απομείνει σ' αυτήν την κόλαση", είπαν οι συνάδελφοί του

Στο Χαλέπι, μια πόλη ρημαγμένη από τον πόλεμο, ο γιατρός Μοχάμαντ Ουάσιμ Μάαζ είχε αναλάβει την αποστολή να σώσει τα παιδιά, μέχρι που ο θάνατος χτύπησε τη δική του πόρτα.
Με το περιποιημένο μαύρο μούσι του, το διαπεραστικό βλέμμα, χωρίς να χάνει ποτέ την αίσθηση του χιούμορ, ο γιατρός Μάαζ "ήταν ο καλύτερος παιδίατρος και, ούτως ή άλλως, ένας από τους τελευταίους που είχαν απομείνει σ' αυτήν την κόλαση", είπαν οι συνάδελφοί του στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Μονάχα οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια του άφηναν να διαφανεί η κούραση του γιατρού που καθημερινά, αδιάκοπα, προσπαθούσε να σώσει τα άρρωστα ή τραυματισμένα παιδιά στις συνοικίες που ελέγχονται από τους αντάρτες.
Την Τετάρτη άφησε την τελευταία του πνοή μαζί με έναν οδοντίατρο, τρεις νοσοκόμες και δεκάδες αμάχους στον... αεροπορικό βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ Κοντς. Ο γιατρός Μάαζ προστέθηκε, μαζί με συναδέλφους και ασθενείς, στους 270.000 ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί στη Συρία από τον Μάρτιο του 2011. Οι 13.500 από αυτούς ήταν παιδιά. Κάποια άλλα όμως σώθηκαν, χάρη στη δική του παρέμβαση.
Για τον συνάδελφό του, τον Δρ. Χάτεμ, διευθυντή ενός παιδιατρικού νοσοκομείου του Χαλεπιού, ο Μάαζ ήταν "ο ιανότερος παιδίατρος της πόλης και ο καλύτερος του νοσοκομείου". "Ήταν φιλικός και συχνά αστειευόταν με την ομάδα του. Είχε ανθρωπιά και θάρρος", έγραψε σε μια επιστολή του που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Syria Campaign.
Ο γιατρός Μάαζ καταγόταν από το Χαλέπι. Την ημέρα εργαζόταν στο παιδιατρικό νοσοκομείο και τη νύχτα στα επείγοντα του νοσοκομείου Αλ Κοντς. Η οικογένειά του βρισκόταν στην Τουρκία και σκόπευε να τους επισκεφθεί σύντομα.
Όταν οι βομβαρδισμοί στο Χαλέπι εντάθηκαν, πριν από μερικές ημέρες, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του κατέβασαν τις θερμοκοιτίδες στο υπόγειο για να προστατεύσουν τα μωρά.
Όπως είπε η Μιρέλα Χοντέιμπ, η εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Βηρυτό, ο Δρ. Μάαζ "ήταν ένας αφοσιωμένος παιδίατρος και επέλεξε να διακινδυνεύσει τη ζωή του για να βοηθήσει τους κατοίκους του Χαλεπιού". Το Αλ Κοντς "ήταν το κυριότερο παιδιατρικό νοσοκομείο και ο ίδιος ήταν ένας σημαντικός παιδίατρος. Εργαζόταν εκεί εδώ και χρόνια. Ο θάνατός του είναι μια τρομερή απώλεια", πρόσθεσε.
"Τραγωδία" χαρακτήρισε τον θάνατο του Μάαζ και η Μισκίλντα Ζανκάντα, η επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Συρία. "Απομένουν μονάχα 70-80 γιατροί για 250.000 κατοίκους στον μη κυβερνητικό τομέα (του Χαλεπιού) γιατί το 95% από αυτούς είτε έφυγαν είτε σκοτώθηκαν", υπογράμμισε.
Σε μια επιστολή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα από την οργάνωση Crisis Action, οι γιατροί του Χαλεπιού κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. "Πολύ σύντομα δεν θα υπάρχουν επαγγελματίες υγείας στο Χαλέπι. Σε ποιον θα στραφούν οι πολίτες που θα χρειαστούν περίθαλψη;" αναρωτιούνται.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, τουλάχιστον 730 συνάδελφοί τους έχουν σκοτωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια στη Συρία. "Οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι πληρώνουν το τίμημα της αποτυχίας των δεσμεύσεων των ΗΠΑ και της Ρωσίας", συνεχίζουν οι γιατροί.

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου