Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Ν. Κοτζιάς: "Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα δεν υπάρχει"


Η Ελλάδα εντός ή εκτός του ευρώ είναι ένα λάθος δίλημμα, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σήμερα το βράδυ στη πρώτη ραδιοφωνική συνέντευξή του από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του.
«Η Ελλάδα» είπε «πρέπει να δώσει μάχη και να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει, βέτο, ευρωπαϊκό νόμο, διαδικασίες και συμμαχίες προκειμένου να αντιμετωπίσει όλους αυτούς που νομίζουν ότι η λύση των δικών τους προβλημάτων είναι το σπρώξιμο της Ελλάδας προς την έξοδο» εκφράζοντας την άποψη ότι η Ελλάδα θα είναι στην ευρωζώνη, διότι Ελλάδα χωρίς ..
ευρωζώνη σημαίνει, ότι δεν θα υπάρχει και ευρωζώνη.
Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «αν η ΕΕ θέλει να έχει μέλλον και να υπάρχει, πρέπει να διασφαλίσει τη λειτουργία των δύο αρχών, κανόνων και δικαίου, και να βρίσκει λύσεις μέσα από συμβιβασμούς, διάλογο και διαπραγμάτευση. Και το ελληνικό ζήτημα πρέπει να επιλυθεί με αυτό τον τρόπο» είπε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «είμαστε σε μία διαπραγμάτευση όπου θα καταλήξουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό».
Όπως είπε ο ίδιος «είμαστε σε μία διαδικασία καλού συμβιβασμού» καθώς «τις τελευταίες μέρες υπήρξε μία εσωτερική συνεννόηση μεταξύ των θεσμών που διευκολύνει αυτό τον έντιμο συμβιβασμό», εξηγώντας ότι «δεν είναι παιχνίδι λέξεων οι «θεσμοί», καθώς οι θεσμοί οφείλουν να λειτουργούν με κανόνες δικαίου και το δύσκολο ήταν ότι οι θεσμοί μεταξύ τους είχαν διαφορετική άποψη συμβιβασμών και διαφορετική τάση να βάζουν κόκκινες γραμμές.
Παράλληλα ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι «υπάρχει μία αντιπαλότητα ως προς την επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό, όπου, αυτό που ονομάζουν διαπλοκή, το σύστημα- όπως το αποκάλεσε ο ίδιος- συνενοχής με επικεφαλής την ελληνική ολιγαρχία είκοσι οικογενειών να προσπαθεί, επικαλούμενο και τους ξένους, να στερεώσει μια θέση που δεν έπρεπε να υπάρχει».
«Η ελληνική κυβέρνηση» πρόσθεσε «έχει φθάσει σε εκείνο το σημείο που θα αντιμετωπίσει ολιγαρχικές δομές και θέσεις στο εσωτερικό της χώρας.
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «η κυβέρνηση κινδυνεύει μόνο αν η ολιγαρχία μπορέσει να αποδυναμώσει αυτή τη σχέση με το λαό που έφερε τις κυβερνητικές δυνάμεις στην εξουσία» ενώ τόνισε ότι «είναι καλό να ακούγονται και διαφορετικές γνώμες στην κυβέρνηση για να υπενθυμίζεται στην ΕΕ τι θα συμβεί αν δεν επέλθει έντιμος συμβιβασμός».
«Το μέγιστο πρόβλημα της Ελλάδας» κατέληξε «είναι να αναβαθμίσει τη θέση της στο διεθνή καταμερισμό και εργασίας και πολιτικής και διπλωματίας».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου