Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Κυρ Σταύρο Ψυχάρη, σου διέφυγε μια «λεπτομέρεια» της ιστορίας. Ο Γιωργάκης χάρισε παράνομα τον ΟΤΕ στους γερμανούς. Γιατί;



Το 30% των μετοχών του ΟΤΕ είχε πουληθεί 4 δισ. από την κυβέρνηση Καραμανλή και το 10% πωλήθηκε το 2011 μόλις για 400 εκατ. στους Γερμανούς Τι έλεγε όμως τότε ο κ. Ψυχάρης του ΔΟΛ;;;
Τι έλεγε η συμμορία Παπανδρέου;;
Σε άρθρο του της 25ης Μαίου 2008 με τίτλο » Τα αρνιά» αναφέρει χαρακτηριστικά
Τα Αρνιά
ΣΤΑΥΡΟΣ Π. ΨΥΧΑΡΗΣ

«Αυτοί δεν θα ήσαν λύκοι αν οι άλλοι δεν ήσαν αρνιά!» είχε γράψει ο Σαίξπηρ. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα γράψει για τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν θα ήταν για..
πολύ στην κυβέρνηση αν το σημερινό ΠαΣοΚ έκανε το αντιπολιτευτικό του καθήκον καλά μελετημένα και δεν περιοριζόταν στη γενίκευση ότι η Νέα Δημοκρατία θα χάσει τις επόμενες εκλογές. Παρακολουθούμε εδώ και πολύ καιρό, σχεδόν από την ημέρα που η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές του 2004, την προσπάθειά της να εκποιήσει τα «ασημικά» του κράτους. Η πρόθεση των κυβερνώντων είναι πασίγνωστη και ομολογημένη, καθώς πολλές από τις πιο νευραλγικές κρατικές «μονάδες» έχουν καταντήσει ζημιογόνες.
Από την πλευρά τους οι κυβερνώντες δεν κρύβουν τις προθέσεις και τα σχέδιά τους. Πιστεύουν ότι το κράτος είναι περιττό να ελέγχει ακόμη και τις επιχειρήσεις στρατηγικού ενδιαφέροντος.
Θέλουν ίσως να γυρίσουμε στις εποχές που η τηλεφωνία στην Ελλάδα ήταν μαγαζάκι της Σήμενς, το νερό του Μαραθώνα μας το πωλούσε η αμερικανική Ούλεν, το ηλεκτρικό ρεύμα (και τα ηλεκτροκίνητα τραμ και τρόλεϊ) ήταν επιχείρηση της αγγλικής Πάουερ – όταν δηλαδή όλες οι κερδοφόρες μεγάλες επιχειρήσεις ήταν υπό τον έλεγχο ξένων επιχειρήσεων;
Υπάρχει όμως ένα έλλειμμα. Ποιος θα διαφωτίσει την Κοινή Γνώμη για όσα πράγματα συμβαίνουν ή σχεδιάζονται; Υπάρχει μια παραπληροφόρηση η οποία εδράζεται στην αδυναμία των υπευθύνων ή στην απροθυμία τους να διαφωτίσουν τους πολίτες. Η παραπληροφόρηση είναι του είδους: «Τι μιλάτε για τον ΟΤΕ; Επί ΠαΣοΚ επωλήθη το 66% των μετοχών», για να δείξουν ότι… όλοι ίδιοι είμαστε. Αλλά αποκρύπτουν ότι, αν ο ΟΤΕ είχε κρατήσει το ποσοστό με το οποίο τον παρέδωσε η κυβέρνηση Σημίτη στην κυβέρνηση Καραμανλή, δεν θα μπορούσε κανένας ξένος ή ντόπιος επιχειρηματίας να τον ελέγχει!
Και αν έκανε σωστή και έγκαιρη ενημέρωση το ΠαΣοΚ, ίσως να είχαμε εμείς τα «ασημικά» και ο τόπος μια καλύτερη κυβέρνηση!
Το ΒΗΜΑ, 25/05/2008

Ο δε τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαρρήγνυε τα ιμάτια του για τις αποκρατικοποιήσεις και συμμετείχε σε κάθε είδους πορεία…
Μάλιστα ο κ. Παπανδρέου είχε καταθέσει ερώτηση κατά την πώληση του ΟΤΕ αναφέροντας τα εξής : «Εφόσον προχωρείτε σε αυτόν τον δρόμο θα βρείτε την πρόταση μας για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για απιστία ώστε να ριχτεί άπλετο φως. Να περιορίσετε την εθνική ζημιά. Ως παράταξη ευθύνης κινούμαστε διότι πληγώνετε την Ελλάδα κ. Καραμανλή, μικραίνετε την Ελλάδα»
Αλλά εκτός της υψηλής τιμής που πούλησε τις μετοχές η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή ας δούμε από δημοσίευμα της εποχής τι διασφάλιζε την ώρα που ο Ψυχάρης με το ΓΑΠ μιλούσαν για ξεπούλημα:
«Η ελληνική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να παραχωρήσει ουσιαστική ιδιοκτησία στο γερμανικό μονοπώλιο, δηλαδή ούτε πλειοψηφία των μετοχών, ούτε ουσιαστικό μάνατζμεντ, που σημαίνει στρατηγικά δικαιώματα διαχείρισης του ΟΤΕ. Αυτό που είναι από τώρα ξεκάθαρο στις τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών είναι ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία εκχώρηση μάνατζμεντ, αλλά θα εφαρμοστεί ένα ιδιόμορφο μοντέλο συνδιοίκησης ελληνικής έμπνευσης. Αυτό έχει ένα διπλό στόχο: από τη μια να ικανοποιήσει σε τρέχοντα κέρδη τη γερμανική πλευρά, από την άλλη να της αφαιρέσει το δικαίωμα του στρατηγικού σχεδιασμού και κυρίως το δικαίωμα της να επιλέγει αυτή όπως θέλει το διευθυντικό προσωπικό. Το γερμανικό μονοπώλιο της Deutsche Telekom δέχτηκε αυτούς τους όρους βλέποντας τόσο κοντά και τόσο οικονομίστικά όπως κάθε άλλο ευρωπαϊκό μονοπώλιο. Αργότερα και πολύ αργά θα καταλάβει ότι στα Βαλκάνια και πιο πολύ στην Ελλάδα η οικονομία είναι πάνω από όλα συμπυκνωμένη διεθνής πολιτική.
Το μοντέλο λοιπόν έχει μέχρι τώρα ως εξής: Τη διοίκηση του ΟΤΕ θα την ασκούν ο πρόεδρος που θα ορίζεται από την ελληνική πλευρά και ο διευθύνων σύμβουλος που θα ορίζεται από τη γερμανική πλευρά. Ωστόσο οι Έλληνες έβαλαν όρο στους Γερμανούς τον οποίο και αποδέχτηκαν, ο διευθύνων σύμβουλος να μιλάει και μάλιστα απταίστως (!) την ελληνική γλώσσα.
Η ελληνική πλευρά θα έχει δικαίωμα να βάλει έως και δύο φορές βέτο στο πρόσωπο που θα επιλέξει η DT. Οι αρμοδιότητες του διευθύνοντος συμβούλου μένουν σκόπιμα ασαφείς ώστε να μπορεί κάθε φορά αυθαίρετα να τις ρυθμίζει το ελληνικό δημόσιο.
Είναι τέλος χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση άλλαξε τον αριθμό των μελών του ΔΣ από 11 σε 10 με 5 μέλη διορισμένα από το δημόσιο και 5 από τη DT, δηλαδή φτιάχνει ένα ΔΣ χωρίς πλειοψηφία του υποτιθέμενου ιδιοκτήτη!!!
Η κυβέρνηση πουλάει τώρα σε τιμή πολύ υψηλότερη από τη χρηματιστηριακή μόνο το 3% στους Γερμανούς που θα πάρουν από τη MIG το 20%. Παρόλο που περιέχεται πρόβλεψη για απόκτηση ενός επιπλέον ποσοστού 5% σε διάστημα ενός έτους, η DT δεσμεύεται ότι έως το 2011 δεν θα αγοράσει άλλες μετοχές του ΟΤΕ.
Επίσης, η ελληνική πλευρά δεν δίνει δυνατότητα στη γερμανική να υποβάλει δημόσια προσφορά για την εξαγορά του υπόλοιπου ποσοστού από τους μικρομετόχους.
Ήδη στη Γερμανία ασκείται κριτική στη DT γιατί βιάστηκε να κλείσει μια συμφωνία δίνοντας πολλά λεφτά χωρίς να έχει πραγματικά δικαιώματα μάνατζμεντ. »
Η συνέχεια γνωστή…
Το ξεπούλημα ήρθε και οι προβατόσχημοι πέταξαν τις μάσκες..
Το Δημόσιο ζημιώθηκε ξεκάθαρα
** Το 2009 η κυβέρνηση Καραμανλή πώλησε το 30% των μετοχών του ΟΤΕ έναντι 4 δισ.. ευρώ όταν η χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση ήταν 5 δισ. ευρώ. και ο Παπανδρέου το 10% στα 400 εκ..
Το κακό είναι ότι ακόμη κυκλοφορούν ανάμεσα μας χωρίς αιδώ και χωρίς κανένα φόβο τιμωρίας…
ΟΤΕ – βρε πώς αλλάζουν οι καιροί…


Φ. Ασημακόπουλος
WWW.OLYMPIA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου