Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Το νέο ανέκδοτο: “Έλληνας τουρίστας”



Τι έμεινε σ’ αυτήν την καθημαγμένη οικονομικά χώρα; Ούτε βιομηχανία έχουμε ούτε παροχή υπηρεσιών, ούτε καν να πουλήσουμε ακίνητα δε μπορούμε. Μας έμεινε ο τουρισμός η βαριά βιομηχανία μας που έγινε ακόμη βαρύτερη καθώς η Ελλάδα έχει ανάγκη από ρευστό και από τουριστικό συνάλλαγμα.
Η φετινή χρονιά θα κλείσει με ρεκόρ. Πάνω από 17 εκατ. τουρίστες πιθανότατα και έσοδα γύρω στα 11 δις ευρώ, όσο το 6% του ελληνικού ΑΕΠ δηλαδή. Κι όλα αυτά χωρίς καν να συμμετέχουν οι Έλληνες στο… πάρτι. Όποιος έχει την τύχη να πάει διακοπές βλέπει ότι οι Έλληνες τουρίστες έχουν γίνει ανέκδοτο αντίστοιχο με το παλιό «Αλβανοί τουρίστες». Όσοι έχουν μείνει για να πάνε διακοπές, μαζί με εκατομμύρια ξένους, ωστόσο, αντιμετωπίζονται με άθλιο τρόπο από τους επιχειρηματίες κάθε είδους.
Πας να αγοράζεις βενζίνη και έχει 2 ευρώ το λίτρο ενώ στην Αθήνα έχει 1,65 ευρώ. Δικαιολογούνται ότι είναι ακριβά τα μεταφορικά.
Πας σε εστιατόρια τα οποία έχουν… ξεχάσει να αλλάξουν τον ΦΠΑ από το 23% στο 13% και το κόστος για ένα γεύμα είναι απαγορευτικό. Πίνεις μία μπύρα κι έχει 4 ευρώ ενώ τα αναψυκτικά έχουν 3 ευρώ και βάλε.
Μέσα στον Αύγουστο οι τιμές των ξενοδοχείων αυξήθηκαν σημαντικά με τη Μύκονο να είναι ακριβότερα σχεδόν κατά 40%. Όμως, για τους ξένους που κλείνουν πακέτα από το φθινόπωρο τα δωμάτια δίνονται στη μισή τιμή απ’ ότι στους Ελληνες.
Υπάρχουν, επίσης, πολλοί επιχειρηματίες που δίνουν διαφορετικές τιμές για τους Ελληνες και διαφορετικές για τους ξένους, ακόμη και σε είδη σούπερ μάρκετ ή στις ταβέρνες. Για να μη μιλήσουμε για το όργιο φοροδιαφυγής όπου κανείς δεν κόβει αποδείξεις, ούτε στα εστιατόρια, ούτε για τις ενοικιάσεις των δωματίων.
Μια χώρα που είναι χύμα και που οι έλεγχοι είναι χαλαροί είτε εμποδίζονται στο όνομα του ιδιότυπου ελληνικού τσαμπουκά. Μέχρι και οι λιμενικοί εμπόδισαν τον έλεγχο αστυνομικών σε συναυλία στη Μυτιλήνη διότι ο χώρος που γινόταν η εκδήλωση είχε δοθεί με ενοίκιο από το Λιμενικό. Τέτοια ξεφτίλα.
Ο καθρέπτης της Ελλάδας, η μοναδική ελπίδα που μας έμεινε, ο τουρισμός κατακρεουργείται καθημερινά από τους επιτήδειους της αρπαχτής. Όμως, οι ξένοι τα βλέπουν όλα αυτά και τα μεταφέρουν στις πατρίδες τους. Τους θέλουμε και του χρόνου, επιδιώκουμε νέα ρεκόρ; Αν ναι, ας σοβαρευτούμε όλοι μας. Ας κάνουμε τη μεγάλη μεταρρύθμιση εκεί που πραγματικά χρειάζεται. Στον κλάδο του τουρισμού ο οποίος μπορεί να μας βγάλει από την κρίση. Όχι, δεν είναι πιο έξυπνοι οι Τούρκοι που βουλιάζουν κάθε χρόνο από τους τουρίστες. Έχουν καταλάβει, όμως, ότι ο τουρισμός φέρνει λεφτά και τον εκμεταλλεύονται με τον καλύτερο τρόπο.
Γι’ αυτό λέμε ότι χρειάζονται κι άλλες μεταρρυθμίσεις. Το πρώτο βήμα το έκανε η κυβέρνηση με την οριστική άρση του καμποτάζ για την κρουαζιέρα. Έτσι, μέσα σε 7 μήνες στον Πειραιά έφτασαν 1,8 εκατ. τουρίστες – επιβάτες μεγάλων κρουαζιεροπλοίων. Εκτιμάται ότι η κρουαζιέρα θα φέρει τα επόμενα τρία χρόνια 5,5 εκατ. ξένους. Τα ακούει αυτά το ΠΑΜΕ που έκλεινε τα λιμάνια;
Ας διώξουμε για μια φορά μόνο τον κακό μας εαυτό διότι ο τουρισμός είναι εθνικό κεφάλαιο.

 http://www.antinews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου