Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Στα γεράματα προσγειώθηκε με ελικόπτερο στο Άργος για να τραγουδήσει ο Σαββόπουλος!


Από τον θείο Άκη
Σχέδιο Νίκος Παναγιωτόπουλος
Με αεροπλάνα και βαπόρια και με ελικόπτερα
Ήθελα να γράψω μια κριτική για τον «Πλούτο» του Σαββόπουλου αλλά με πρόλαβε ο Λογαράς. Μια χαρά τα είπε, τι να ξαναέλεγα. Ο κόσμος βαριέται να ακούει ξανά μανά τα ίδια. Αλλά αυτό που διαδραματίστηκε στο Άργος αξίζει να σημειωθεί. Εννοώ την άφιξη του Σαββόπουλου με ελικόπτερο στο τοπικό στάδιο. Είναι μία αντίθεση που βγάζει μάτι. Από τη μία οι νουθεσίες του για ταπεινότητα και από την άλλη η εμφάνιση του από αέρος δύσκολα χωνεύεται.
Το να μιλάς στο έργο για εγκράτεια και να καταφθάνεις με…ελικόπτερο, ξεπερνάει κάθε όριο. Η όλη η σκηνή αξίζει να σημειωθεί και να καταγραφεί. Αποτυπώνει ανάγλυφα πως οι διανοούμενοι, όχι μόνο δεν έχουν καμία επαφή με τον κόσμο που νομίζουν πως εκπροσωπούν αλλά τον δουλεύουν και από πάνω. Σημειώστε σε εποχές πρωτόγνωρα δύσκολες για το λαϊκό σώμα.
Το κοινό που νουθετείς αγαπητέ Νιόνιο, έχει δει τα ελικόπτερα μόνο ως παιδικά παιχνίδια. Άντε και ως αερομεταφορά στα νησιά από τα νοσοκομεία στην Αθήνα. Μπορείς να κάνεις βόλτα όπως και όποτε θέλεις. Με αεροπλάνα και βαπόρια, με ελικόπτερα και υποβρύχια. Αλλά μη μας αναφέρεις πως πρέπει να ζήσουμε με τα λίγα. Εντάξει με το δούλεμα πονηρέ πολιτευτή, νισάφι! Μη μας λες «Μας φτάνει μόνο ένα κύμα στο ακρογιάλι» και μετά κάνεις άλλα. Αρνούμαστε πια να σε ακούμε.
Θα ήμουν ιδιαίτερα θρασύς να κρίνω τον Σαββόπουλο ως προς την ποιότητα του έργου του. Δύσκολα όμως θα πέρναγα σε θρασύτητα τον ίδιο. Ο θείος Άκης που δεν είναι ούτε τριάντα και πολλά έγραψε. Ούτε της γενιάς μου είναι για να τον ξέρω καλά. Από μικρός θυμάμαι δεκάδες στόματα να λένε με στόμφο ..Ο Σαββόπουλος!. Και το πρώτο τραγούδι που έμαθα να τραγουδώ, γκαρίζοντας στο σχολείο ήταν το «Ας κρατήσουν οι χοροί».
Ο λόγος πάει θέλοντας και μη πάει στο κοίλον, στους θεατές. Ιδιαίτερα σε αυτούς της κλάσης του. Γιατί μπορεί οι πολιτικοί να έχουν τα μύρια όσα αλλά έχουν και την ΑΝΟΧΗ της κοινωνίας. Ναι καλά διαβάσατε την ΑΝΟΧΗ. Που ήσασταν όλοι εσείς που γκρινιάζετε αυθημερόν στο Αρχαίο Ωδείο; Πού κρυφτήκατε; Ένας δεν βρέθηκε να του πει «Πάψε!» όταν έλεγε το μονόλογο της εξιλέωσης για τα πεπραγμένα του. Τη στιγμή αυτή κοίταξα ασυναίσθητα δύο μουσάτους 60άρηδες που καθόντουσαν δίπλα μου. Σίγουρα θα είχαν περάσει από τα κατηχητικό της αριστεράς και τον γνώριζαν από πρώτο χέρι. Τους έβλεπες. Τρωγόντουσαν με τα ρούχα τους. Μουρμούριζαν συνεχώς σαν να μην τους χωράει ο τόπος. Οι περισσότεροι είχαν το ίδιο συναίσθημα. Δεν βρέθηκε όμως ένας, από τους εκδρομείς του ’60, να σηκωθεί λαμπάδα και να του πει «Πάψε, δεν μας εκπροσωπείς πλέον!». Τότε θα πετυχαίνατε τη δικιά σας εξιλέωση στα πρόσωπα των παιδιών σας.
Τέλος θα ήθελα να κάνω και μια πρόταση. Από την επόμενη παράσταση, να κατεβαίνει ως «Άγγελος-εξάγγελος» με το ελικόπτερο για να μας νουθετήσει. Από κάπου να ξεκινήσει και η αντίδραση του ελληνικού λαού. Ο θερμός Σεπτέμβρης που όλοι κρυφολένε και κανένας δεν πιστεύει.
Μέχρι τότε…
«Με αεροπλάνα και βαπόρια και οι φίλοι οι παλιοί, που μας χέσαν και μας γράψαν και έγιναν βασιλικοί»
ΥΓ:Η είδηση με το ελικόπτερο ΘΑΦΤΗΚΕ πραγματικά. Γράψτε την μόνοι σας στο google, μόνο κάτι δεύτερο-τριτα σάιτ την έχουνε. Μιλιά από τα «μεγάλα» ειδησεογραφικά σάιτ, νιους-φριτς, νιους-σπριτς και τα σχετικά. Εκεί που βάζουν κάθε άχρηστη είδηση δεν χώρεσε τόσο θράσος…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου