Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Γιατί η Ελλάδα δυστυχεί


Μια έρευνα που έκανε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) αποκαλύπτει γιατί η Ελλάδα δυστυχεί και γιατί δεν πρόκειται να δει άσπρη μέρα, ακόμη κι αν μας δώσουν δισεκατομμύρια ευρώ.
Μια έρευνα η οποία δείχνει επίσης ότι η μεγαλύτερη αποτυχία των τελευταίων κυβερνήσεων, μετά το μνημόνιο, δηλαδή, δεν είναι αυτή καθ’ αυτή η επιβολή των σκληρών μέτρων, αλλά η αδυναμία τους να ρίξουν τις τιμές των προϊόντων.
Κι ενώ οι πολίτες έχουν υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους κατά 40% και 50% ενώ η ανεργία έχει τριπλασιαστεί μέσα σε τρία χρόνια, τα βασικά είδη διατροφής, που είναι απαραίτητα για όλους, αυξάνονται συνεχώς.
Είναι εντυπωσιακό αλλά ο Έλληνας καλείται να πληρώσει ακριβότερα για να αγοράσει βασικά είδη από το σούπερ μάρκετ ενώ ο μισθός του έχει συρρικνωθεί.
Δυστυχώς και στην παρούσα κυβέρνηση δεν έχουν καταλάβει ότι το παιχνίδι όλο παίζεται στην καθημερινότητα. Διότι μπορεί ο κόσμος να αντέχει τις θυσίες, μπορεί να του επιβάλλεις σκληρά μέτρα και να τα αντέχει, αλλά αυτό που δεν μπορεί είναι όταν πρέπει να γεμίσει το καλάθι του και δεν είναι σε θέση να το κάνει.
Όπως αναφέρει η έρευνα, οι τιμές βασικών προϊόντων διατροφής στο διάστημα της τελευταίας πενταετίας αυξήθηκαν κατά περίπου 6,3%.
Εξαίρεση αποτελεί το νωπό-παστεριωμένο γάλα, το μεταλλικό νερό, που παρουσιάζει  μικρή μείωση και κυρίως το ελαιόλαδο.
Το επίπεδο των τιμών φαίνεται να συγκρατείται ή να μειώνεται κυρίως τη χρονική περίοδο 2012/2013, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου διμήνου.
Στην πενταετία  2008 – 2013 σωρευτικά τις μεγαλύτερες αυξήσεις παρουσίασαν η ζάχαρη, τα αυγά, το ρύζι και οι σοκολάτες, ενώ οι χυμοί φρούτων και το αλεύρι δεν σημείωσαν μεγάλες μεταβολές.
Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση της τιμής του ψωμιού  που παρατηρείται η οποία φτάνει σωρευτικά το 6,76%  ενώ σύμφωνα με έρευνα της MARC ΑΕ, δύο στους δέκα Έλληνες καταναλωτές σταμάτησαν να αγοράζουν ψωμί, πιέζοντας έτσι σημαντικά την κατανάλωση.
Αντίθετα, οι μικρομεσαίοι έμποροι δήλωσαν πως προσπαθούν διαρκώς να συγκρατήσουν τις τιμές των προϊόντων και απέδωσαν τις αιτίες για την τάση ενίσχυσης των τιμών κατ΄ αρχήν στην μεγάλη διαφορά στις τιμές αγοράς των προϊόντων τους από προμηθευτές (χονδρικό εμπόριο) σε σχέση με τα super-markets.
Από την άλλη πλευρά οι τιμές σε προϊόντα ένδυσης και υπόδησης το 2012 έχουν υποχωρήσει σε αξιοσημείωτο βαθμό σε σχέση με το 2011, εκτιμάται κατά 21,3%.
Το συμπέρασμα λέει ότι μέσα σε μια πενταετία όπου η Ελλάδα έζησε τα πάνδεινα, το να αγοράσεις βασικά είδη διατροφής είναι πολυτέλεια πλέον ενώ καλύτερη είναι η κατάσταση σε ρούχα και παπούτσια.
Καλύτερα να μας ντύνουν δηλαδή παρά να μας ταΐζουν, όμως, τα παπούτσια δεν βράζουν, ούτε γεμίζουν τα στομάχια των φτωχών πλέον Ελλήνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου