Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Οι μισές δουλειές θα γίνονται από μηχανές έως το 2025

 


Οι μισές εργασίες θα εκτελούνται από αυτοματοποιημένες, «έξυπνες» και άλλες μηχανές έως το 2025, ενώ οι άλλες μισές από τους ανθρώπους, κάτι που πιθανώς θα επιδεινώσει την ανισότητα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF). Σήμερα περίπου το ένα τρίτο των εργασιών γίνονται από μηχανές, αλλά σταδιακά η ζυγαριά γέρνει προς την πλευρά τους.

Η γενική τάση είναι ότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας επιβραδύνεται εν μέσω πανδημίας, ενώ η καταστροφή θέσεων επιταχύνεται, καθώς ολοένα περισσότερες εταιρείες στρέφονται στη νέα τεχνολογία και στην αυτοματοποίηση, παρά στους ανθρώπους, για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Η μελέτη προβλέπει ότι μέσα στην επόμενη πενταετία θα δημιουργηθούν χάρη στις τεχνολογικές εξελίξεις περίπου 97 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως, κυρίως σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά παράλληλα θα χαθούν σχεδόν άλλες τόσες (85 εκατομμύρια), κάτι που για ορισμένες κοινότητες θα σημαίνει αυξημένη ανεργία.

Οι χειρωνακτικές και εργασίες ρουτίνας στις διοικητικές και άλλες υπηρεσίες, καθώς επίσης στην επεξεργασία δεδομένων, απειλούνται κατ’ εξοχήν από την επανάσταση της αυτοματοποίησης και της ρομποτικής. Οι χαμηλόμισθοι και ανειδίκευτοι θα πληγούν περισσότερο. Από την άλλη, νέες θέσεις εργασίας θα αναδυθούν σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα μεγάλα δεδομένα, το υπολογιστικό «νέφος», η υγεία, η πράσινη οικονομία και η δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς.

Σύμφωνα με το WEF, η πανδημία Covid-19 έχει επιταχύνει διεθνώς την πορεία προς την αυτοματοποίηση και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, με συνέπεια αρκετοί εργαζόμενοι να αντιμετωπίζουν διπλή απειλή τόσο από τις υφεσιακές επιπτώσεις της πανδημίας, όσο και από την επιταχυνόμενη αυτοματοποίηση των εργασιών.

Η έκθεση επισημαίνει ότι πολλά εκατομμύρια άνθρωποι -σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι- θα πρέπει να μάθουν νέες ειδικότητες για να μην χάσουν τη δουλειά τους και να μην αποκοπούν από την αγορά εργασίας στο μέλλον, ενώ παράλληλα οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δημιουργήσουν «δίχτυα ασφαλείας» για όσους μένουν χωρίς δουλειά.



Πρόκληση για τις στρατιές των ανέργων παγκοσμίως


Τα ευχολόγια της έκθεσης βέβαια για “ασφάλεια” για τους ανέργους ακούγονται τουλάχιστον κούφια λόγια αν όχι προκλητικά για τις στρατιές των ανέργων παγκοσμίως, που ζουν μέσα στην εξαθλίωση, που στην συντριπτική πλειοψηφία τους δε δικαιούνται καν επίδομα, αφού δεν αναγνωρίζονται καν ως άνεργοι.

Βλέπουμε πάντως ότι στα χέρια των καπιταλιστών, η “ευλογία” της εξέλιξης της επιστήμης, της τεχνολογίας και της τεχνικής, γίνεται “κατάρα” για τους εργάτες και το λαό. Με βάση τις δυνατότητες τις εποχής μας, με τον ασύλληπτο πλούτο που παράγεται, με την επιστήμη και την τεχνολογία να έχουν φτάσει σε τέτοια επίπεδα ανάπτυξης που μπορούν να δημιουργήσουν παραγωγικές δυνάμεις με ασύλληπτες δυνατότητες, θα μπορούσαμε να εργαζόμαστε λιγότερο, να ζούμε συνολικά καλύτερα. Αντ’ αυτού, λόγω της επιδίωξης του μέγιστου κέρδους, οι εφαρμογές της τεχνολογίας στην παραγωγή αυξάνουν την ανεργία αλλά και το βαθμό εκμετάλλευσης αυτών που τελικά εργάζονται, μειώνονται οι μισθοί κτλ.


Η τεράστια ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων του ανθρώπου δείχνει πως ο σοσιαλισμός είναι περισσότερο επίκαιρος από ποτέ. Αντίπαλος δεν είναι τα μηχανήματα, αλλά αυτοί που τα έχουν στα χέρια τους και τα αξιοποιούν μόνο για να αυγατίζουν τα κέρδη τους.

Πηγή:www.alt.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου