Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Έβρος, Αιγαίο, Κύπρος, Βρυξέλλες – Όταν εκνευρίζεται η Τουρκία, είναι καλό



Έβρος, Αιγαίο, Κύπρος, Βρυξέλλες – Όταν εκνευρίζεται η Τουρκία, είναι καλό

Ενοχλήθηκε η Τουρκία από την επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια Ζοζέπ Μπορέλ, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στον Έβρο. Φανταζόμαστε θα ενοχληθεί περισσότερο από την πτήση του Μπορέλ αύριο πάνω από την κυπριακή ΑΟΖ. Ο λόγος της ενόχλησης, πέραν του συμβολισμού της επίσκεψης, είναι ότι ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ενημερώθηκε και για το τι γίνεται στον Έβρο και για τα όσα συμβαίνουν σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Για την αναμενόμενη, προαναγγελθείσα από την ίδια την Τουρκία νέα απόπειρα μαζικής εισβολής παράνομων μεταναστών από τα χερσαία σύνορα και πως αυτή θα αποτραπεί όπως απετράπη η πρώτη. Επίσης για τη συνεχιζόμενη επιχείρηση διοχέτευσης λαθρομεταναστών μέσω θαλάσσης στα νησιά, συνοδεία τουρκικών σκαφών, η οποία πλέον αντιμετωπίζεται με αποτροπή από το Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό. Ενημέρωση υπήρξε και για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και για τις καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά.
Η ενόχληση της Άγκυρας μετατράπηκε σε ανησυχία από την άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού μεταξύ Καρπάθου, Ρόδου, Κρήτης, όπου τα βίντεο που δημοσιοποίησε το ΓΕΕΘΑ με βολές από φρεγάτες και υποβρύχια στέλνουν σαφές μήνυμα που δεν επιδέχεται παρερμηνειών. Σε ανάρτηση της Κομισιόν στο twitter ο Μπορέλ δήλωσε: «Τα Ελληνικά συμφέροντα είναι Ευρωπαϊκά συμφέροντα. Οι Ελληνικές ανησυχίες ταυτίζονται με τις ανησυχίες της E.E. Η Ευρωπαϊκή μας αλληλεγγύη είναι πολύ ισχυρή». svg%3E
Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων για την Τουρκία κατά κανόνα δεν μεταφράζονται σε πράξεις, ήτοι σε κυρώσεις. Στη Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Ιουλίου θα συζητηθεί το θέμα της πειρατικής δραστηριότητας της γείτονος και το ενδεχόμενο επιβολή οικονομικών μέτρων. Η προοπτική έστω και συζήτησης εκνευρίζει την Τουρκία η οικονομία της οποίας βρίσκεται επί ξυρού ακμής και το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε να αντιμετωπίσει είναι ακόμα ένα πλήγμα με στοχευμένες κυρώσεις.

Βασίζεται βέβαια στην προϊστορία της ΕΕ σε αυτό το ζήτημα, η οποία είναι πάντα κατώτερη των περιστάσεων και αδυνατεί να λειτουργήσει ως Ένωση ακόμα και όταν θίγονται και παραβιάζονται βάναυσα συμφέροντα και δικαιώματα κρατών – μελών.

Αυτή τη φορά πάντως υπάρχει μία ποιοτική διαφορά, ότι η Γαλλία, ακριβώς επειδή έχουν θιγεί δικά της συμφέροντα, θέτει το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας ψηλά και στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Και αν στο ΝΑΤΟ λόγω ΗΠΑ, Βρετανίας, συμμετοχής της ίδιας της Τουρκίας, της στάσης του ΓΓ Γενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος λειτουργεί απροκάλυπτα ως λομπίστας της Άγκυρας και της φύσης της ίδιας της Συμμαχίας δεν υπάρχουν περιθώρια για κάτι ουσιαστικό, στην ΕΕ με τον κατάλληλο σχεδιασμό μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα. Όχι εύκολα, αλλά μπορεί να γίνει. Εξάλλου υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα τα οποία έχουν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Γαλλία, ιδιαίτερα ενόψει της γερμανικής προεδρίας από 1 Ιουλίου.
Ούτε αυτό είναι εύκολο διότι η χώρα μας περιμένει αρκετά δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ύψος κα οι όροι του οποίου τελούν υπό διαπραγμάτευση, άρα οι Γερμανοί έχουν το μαχαίρι, ενώ είναι και βασικοί εξαγωγείς αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία, οπότε εκεί το μαχαίρι το κρατάει η Τουρκία. Οι Γερμανοί με τη σειρά τους όμως περιμένουν πολλές και καλές δουλειές στην Ελλάδα, από τα απορρίμματα και την Υγεία, μέχρι τις ΑΠΕ και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα…
Η παρτίδα είναι δύσκολη. Στις διεθνείς σχέσεις τίποτα δεν είναι εύκολο. Ποτέ. Ειδικά όταν έχεις αφήσει παθητικά καταστάσεις να εξελιχθούν επί έτη και να κακοφορμίσουν. Αλλά τίποτα δεν είναι πιο δύσκολο από την ώρα που πρέπει να πληρώσεις το τίμημα της αδράνειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου