Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

Πώς υπερασπίζονται την ακεραιότητά τους Ελλάδα και Κύπρος ως μέλη της Ε.Ε.



του Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου

Τον τελευταίο καιρό ακούμε δηλώσεις από Έλληνες πολιτικούς που έχουν τη μορφή «περιμένουμε από την Ευρώπη να δούμε ποια μέτρα θα παρθούν έναντι της Τουρκίας», «δηλώσεις της Ε.Ε. που καταδικάζουν την Τουρκία» κτλ. Οι δηλώσεις αυτές των Ελλήνων πολιτικών ακούγονται σαν να προέρχονται από ένα τρίτο κράτος μη μέλος της Ε.Ε. Το σωστό θα ήταν να έλεγαν «Εμείς και τα άλλα κράτη της Ε.Ε. υιοθετήσαμε την εξής καταδικαστική δήλωση» κτλ., γιατί Ε.Ε. είναι και η Ελλάδα, η οποία οφείλει να παίρνει ουσιαστικές πρωτοβουλίες εντός της, για την λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας και την υπεράσπιση της εδαφικής της κυριότητος.
Η Άγκυρα δεν πολυνοιάζεται για τις καταδικαστικές δηλώσεις που κατά καιρούς επαναλαμβάνει η Ε.Ε. για τις τουρκικές παραβιάσεις της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, του εναέριου χώρου της Ελλάδος ή την απόπειρα μαζικής βίαιης εισόδου δήθεν προσφύγων.
Απλώς τις απορρίπτει και συνεχίζει ανεμπόδιστα τις παραβιάσεις. Η μόνη γλώσσα που θα μπορούσε να καταλάβει η Τουρκία είναι η γλώσσα των κυρώσεων και τίποτα άλλο. Εκεί η Ελλάδα και η Κύπρος παρέμεναν θεατές, περιμένοντας από τα άλλα κράτη-μέλη να προτείνουν κυρώσεις.
Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης Ιουλίου 2019 πάρθηκε η απόφαση να προταθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Υπηρεσία Εξωτερικών Δράσεων στοχευμένες κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Χρειάστηκαν επτά μήνες να προταθούν στοχευμένες κυρώσεις κατά δύο ατόμων: του επικεφαλής της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου TPAO και ενός διευθυντή της εν λόγω εταιρείας για τις γεωτρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, την στιγμή που η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις…
Στις 4 Ιουνίου ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταγγέλλοντας την προκλητικότητα της Τουρκίας και προειδοποιώντας ότι τυχόν κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας δεν θα οδηγήσει σε ελληνοτουρκική κρίση, αλλά και σε κρίση των συνολικών σχέσεων της Ε.Ε με την Τουρκία. Χρήσιμη ήταν η επιστολή αυτή που στάλθηκε για ενημέρωση της Ε.Ε. και η οποία θα διαβαστεί και θα μπεί στο αρχείο, ενώ θα ήταν πιο χρήσιμη εάν υπάρχουν συγκεκριμένες πρακτικές προτάσεις αντιμετώπισης της Τουρκίας που θα υιοθετούνται από την Ε.Ε. Τέτοιες προτάσεις δεν φαίνεται να περιέχει η επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού.
Η Άγκυρα, με το θράσος που τη διακρίνει, επιθυμεί τη στιγμή αυτή την επικαιροποίηση και αναβάθμιση της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης της Ε.Ε. με την Τουρκία. Η συμφωνία αυτή εφαρμόζεται από την 31η Δεκεμβρίου 1995 και προβλέπει κυρίως την ελεύθερη κυκλοφορία τουρκικών βιομηχανικών προϊόντων στην Ε.Ε. Η Τουρκία έχει ζητήσει να προστεθούν και τα αγροτικά προϊόντα στην ελεύθερη διακίνηση. Η Τελωνειακή Ένωση έγινε για να προετοιμάσει την Τουρκία για την ένταξή της στην Ε.Ε.
Τη στιγμή που απειλείται ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας λόγω της προκλητικότητας της τελευταίας, θα μπορούσε να σταλεί και δεύτερη επιστολή του Έλληνα Πρωθυπουργού ή του Υπουργού Εξωτερικών με την συγκεκριμένη πρόταση να παγώσει η Συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης μέχρις ότου η Τουρκία σταματήσει να απειλεί και να παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα δύο κρατών μελών, της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και επειδή η αντίδραση των άλλων κρατών-μελών θα είναι αναβλητική («να εξετάσουμε,να παραπέμψετε στην επιτροπή μονίμων αντιπροσώπων» κτλ.), θα πρέπει να προστεθεί και μία παράγραφος για μία αλλαγή της ελληνικής στάσεως στην επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας που ισχύουν μέχρι τέλος Ιουλίου, οπότε θα κληθούν τα κράτη μέλη να τις ανανεώσουν. Για τη συνέχιση των κυρώσεων απαιτείται ομοφωνία και όλα τα κράτη-μέλη θέλουν την συνέχιση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Τό πάγωμα της Συμφωνίας πρέπει να γίνει άμεσα, πριν ξεσπάσει η πιθανολογούμενη πολεμική αναμέτρηση.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης της Κύπρου χειρίζεται το Τουρκικό κάπως πιό αποτελεσματικά. Σε συνέντευξη που έδωσε διαδικτυακά στο Politico πριν από μερικές μέρες είπε ότι «αν η Τουρκία δεν ανασχέσει την επιθετικότητα της στη Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να χάσει το καθεστώς ως υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ε.Ε». Και αν το χάσει το καθεστώς αυτό η Τουρκία, τότε θα ακυρωθεί η Συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης που έγινε για να προετοιμάσει την Τουρκία για την ένταξή της. Το περιεχόμενο των δηλώσεων αυτών του προέδρου Αναστασιάδη θα πρέπει να περιληφθεί σε μια επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ε.Ε. και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μόνο αν η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία αναλάβουν την πρωτοβουλία κινήσεων και εκβιασμών εντός της Ε.Ε. θα είναι δυνατόν να υιοθετηθούν σοβαρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, διαφορετικά θα πρέπει αρκεσθούν σε καταδικαστικές δηλώσεις που δεν έχουν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα.
από το «https://kosmodromio.gr/»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου