Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

Θέλουν την Κυψέλη παράρτημα των Εξαρχείων;

Του Βασίλη Στοϊλόπουλου
Μια ακόμη «συλλογικότητα» σουλατσαδόρων της «επανάστασης», η «Συνέλευση ενάντια στη βιοεξουσία και την κλεισούρα» (sic!), έκανε την εμφάνισή της τελευταία στην πολύπαθη γειτονιά της Κυψέλης. Η άποψη της «συλλογικότητας» για την πανδημία του κορωνοϊού είναι σχεδόν αφοπλιστική: «ΤΟ “ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ” ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΣΤΙΚΟ».
Κι επειδή το κακό που έπληξε την ανθρωπότητα διεθνώς, με τους ήδη 330 χιλιάδες νεκρούς, δεν είναι η επιδημία, αλλά οι επιβαλλόμενες κυβερνητικές πολιτικές για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, προσφέρουν και «ευρηματικές» λύσεις με άρωμα αντίστασης: «Τηλεργασία; Προσποιηθείτε ότι χάλασε το λάπτοπ».



Οι εν λόγω «αντιβιοεξουσιαστές» αποτελούν μια μικρή μόνο από τις πολλές ενδείξεις ότι εδώ και αρκετό καιρό μεθοδεύεται από αριστερίστικους και αντιεξουσιαστικούς χώρους, αλλά και πολιτικούς φορείς, να μετατραπεί η Κυψέλη σε «παράρτημα» των Εξαρχείων ή και σε «Νέα Εξάρχεια». Η παραδοσιακή αριστερίστικη γραμμή: «Καταλαμβάνουμε κάθε χώρο που μπορούμε, από τοίχους για συνθήματα μέχρι σπίτια για κατοίκηση και δημόσιους χώρους και πλατείες για αγκιτάτσια», είναι στην Κυψέλη σε πλήρη εξέλιξη. Τα πρόσφατα γεγονότα στην πλατεία Αγίου Γεωργίου Κυψέλης εντάσσονται σε αυτήν τη στρατηγική, όπως χαρακτηριστική των προθέσεων του κράτος ήταν και η δυναμική αντίδραση της αστυνομίας στη διάρκεια της «διαδήλωσης της ανυπακουής» κατά των μέτρων για τον κορωνοϊό.


Βασικό σύνθημα: «Ενάντια στην πανδημία της καταστολής», να «Διαδώσουμε τον ιό της ανυπακουής». Και ασφαλώς, πάντα και σταθερά, στο πλαίσιο: «ΚΑΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΨΥΧΙΑ».


Αντ΄ αυτού είναι γαλαντόμοι στην προσφορά τους (με τι μέσα, άραγε;) στο κοινωνικό σύνολο: «ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ! ΣΤΕΓΑΣΗ – ΤΡΟΦΗ – ΥΓΕΙΑ», διακατέχονται από αντιστασιακό πνεύμα: «NO PASARAN» και βεβαίως είναι πεπεισμένοι ότι τελικά: «Η κοινωνία θα νικήσει».


Πιστεύουν μάλιστα ότι στην Κυψέλη υπάρχει άφθονο και εκμεταλλεύσιμο «πολιτικό υποκείμενο», δηλαδή οι πολλές δεκάδες χιλιάδες κυρίως Αλβανών και Αφροασιατών μεταναστών, στο οποίο νομίζουν πως μπορούν να στηρίξουν τις επαναστατικές και ταξικές τους ονειρώξεις και τα εθνομηδενιστικά και μισελληνικά φαντασιακά τους.
Και γι’ αυτούς άλλωστε διαθέτουν πρόταση, αν και όχι τόσο πρωτότυπη: «ΑΜΕΣΟΣ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ & ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ. ΕΠΙΤΑΞΗ ΑΔΕΙΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ».


Το σίγουρο είναι πως έχουν τη στήριξη σημαντικού μέρους του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως και κάποιων του ΚΚΕ. Και κάποιοι στη ΝΔ, αλλά ακόμη και στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν θα αγανακτούσαν. Αρκεί που θα κερδηθούν τα Εξάρχεια για να προστεθούν και αυτά στο μεγαλεπήβολο σχέδιο του δημάρχου για την απόλυτη τουριστικοποίηση του κέντρου της Αθήνας με αμφιλεγόμενες αναπλάσεις.


Αυτοί που θα πρέπει ν’ ανησυχούν ακόμα περισσότερο θα είναι οι όλο και λιγότεροι Έλληνες κάτοικοι της Κυψέλης, που κάποτε έλαμπε με την αίγλη, τους αυθεντικούς διανοουμένους της και την αδιάψευστη ελληνικότητά της.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι image-13.png

Σήμερα, περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της αισθάνεσαι την εξωγενή επέλαση της γκετοποίησης, την προκαθορισμένη μετάβαση στο σκυθρωπό μέλλον μιας γειτονιάς χωρίς ταυτότητα. Γεγονός που απεικονίζεται ήδη στον κοινωνικό μαρασμό της, στην καταθλιπτική γήρανση ωραίων πολυκατοικιών, αλλά και των τελευταίων Κυψελιωτών, που περιφέρονται κυρτωμένοι και σκυθρωποί, όντας ανίκανοι ν’ αντιληφθούν τι διαδραματίζεται στην απρόσωπη πολυπολιτισμική χοάνη όπου στροβιλίζονται.


Καταστάσεις, που βρίσκουν αντανάκλαση, σαν ένας στεγνός απόηχος της ιστορίας, στα λόγια του αείμνηστου αρχιτέκτονα Αριστομένη Προβελέγγιου: «Μέσα από τη μορφή που διατηρεί κάθε πόλη, διαβάζεις τις αξίες, την παράδοση, τον πολιτισμό που τις δημιούργησε, τα κίνητρα των ανθρώπων, τον σεβασμό ή την ασέβεια, το θάρρος ή τον εγωισμό αυτών που την κατοίκησαν και την κατοικούν».


Αργά ή γρήγορα οι παλιοί Κυψελιώτες θα αναγκαστούν να παραδώσουν, τη γειτονιά που μεγάλωσαν, «αμαχητί» στους «νέους Έλληνες» και στους πάτρωνές τους. Ήδη ο νέος εποικισμός και η αλλαγή του πληθυσμού της Κυψέλης είναι απροκάλυπτα σε πλήρη εξέλιξη. Για να δικαιωθεί και το πολυπολιτισμικό φαντασιακό του κου Μητσοτάκη, του κου Μπακογιάννη, του κου Τσίπρα, του κου Βαρουφάκη και λοιπών ετερόκλητων παγκοσμιοποιητικών δυνάμεων της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου