Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ «σάπισε» πριν την ώρα του ή πώς με τον Βασιλικό ποτίζεται και ο Τέρενς



του Βασίλη Σ. Κανέλλη

Η ανακοίνωση την ίδια ώρα της τοποθέτησης του Βασίλη Βασιλικού στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας και του Τέρενς Κουίκ στον βόρειο τομέα της Β’ Αθήνας, ανέδειξε για ακόμη μια φορά την ιδεολογική σύγχυση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ενός κόμματος που ξεκίνησε με «καθαρές» θέσεις για την οικονομία, την Ευρώπη, τα κινήματα, τις διαχωριστικές γραμμές με την ακροδεξιά ή την ψεκασμένη δεξιά και τελικώς κατάντησε ένα χωνευτήρι καμένων ιδεολογιών, πολιτικών γυρολόγων, «τελειωμένων» στελεχών που δεν είχαν στέγη.
Μέσα σε τέσσερα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ κατάντησε να μην έχει ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα και να βολοδέρνει μεταξύ μιας δήθεν προοδευτικής αριστεράς και μιας λαϊκής δεξιάς που δεν έχει κανένα πρόβλημα να συμμαχήσει και με τον διάβολο προκειμένου να επιβιώσει.

Ένας σπουδαίος, πολυβραβευμένος συγγραφέας, αναμφισβήτητα ένας προοδευτικός άνθρωπος, ο Βασίλης Βασιλικός, στο ίδιο… βιβλίο του ΣΥΡΙΖΑ με τον Τέρενς Κουίκ, τον σκληρό δεξιό που έλεγε κάποτε ότι είναι φοβερό κακό ο ΣΥΡΙΖΑ και από τότε έκανε τον μόνιμο υπουργό… τουρίστα. Πάλι καλά που δεν έβγαλαν κοινή ανακοίνωση στην Κουμουνδούρου για να δείξουν πόσο «πλατιά» είναι η απεύθυνση του Αλέξη Τσίπρα.

Μεταλλαγμένοι αριστεροί


Όμως, ο κοινός δρόμος που βαδίζουν από την Παρασκευή ο Βασιλικός και ο Κουίκ, δείχνει αυτό που όλοι γνωρίζαμε εδώ και καιρό. Δηλαδή την πλήρη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ από ένα κινηματικό, ριζοσπαστικό που θα άλλαζε την Ευρώπη και την Ελλάδα, σε ένα μνημονιακό, ιδεολογικο-πολιτικό αχταρμά που ενδιαφέρεται μόνο για την επιβίωσή του.

Από την εποχή που θα έστηνε κρεμάλες για τους μερκελιστές και θα έσκιζε τα μνημόνια του παλιού πολιτικού συστήματος μέχρι την πλήρη παράδοση στα μεγάλα συμφέροντα της χώρας, στις επιχειρηματικές ελίτ, στους δανειστές και στη διαπλοκή.
Ένα κόμμα που συμμάχησε με ό,τι πιο ρατσιστικό, ψεκασμένο και λαϊκοδεξιό, που κυβέρνηση επί τέσσερα χρόνια συμβιβαζόμενο με τους πάντες και τα πάντα. Κι ένας πρωθυπουργός που χαρακτηρίζεται για τα πολιτικά του ταλέντα και την ευστροφία του (στις ίντριγκες και στους κυνικούς τακτικισμούς) αλλά που τελικά είναι αυτός που βάζει ταφόπλακα στις ελπίδες όσων πίστεψαν ότι η κυβερνώσα αριστερά μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό από το παλιό, διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα.
Τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, με τα οποία θα διεκδικήσει στις 7 Ιουλίου τη μεγάλη ανατροπή, δείχνουν ότι στην κυβέρνηση και στο κόμμα είναι σε αποδρομή. Η διαχείριση της ήττας τους στις 26 Μαίου είναι τόσο κακή που θα έλεγε κανείς ότι θέλουν να εγκαταλείψουν την εξουσία. Ότι είναι κουρασμένοι και θέλουν πολύμηνες διακοπές σε κότερα ή και όχι.
Η επικοινωνιακή τακτική τους, το ατού του Τσίπρα και της ομάδας του, είναι τόσο αποτυχημένη που θα έλεγε κανείς ότι κατέρρευσε ο μύθος που υπήρχε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «διαλύει» τη ΝΔ. Αναδείχθηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το έλλειμμα οράματος, πολιτικού λόγου και προγράμματος που βασίζεται σε στέρεες βάσεις. Και με την πρώτη ήττα κατέρρευσε αυτό το οικοδόμημα που έχτισε ο Τσίπρας. Εξού και οι κινήσεις πανικού των τελευταίων εβδομάδων.

Αριστεροδεξιά


Από τη μια η επιστροφή στις βασικές αρχές της Αριστεράς, κι από την άλλη ο εναγκαλισμός των «ορφανών» του Καμμένου, ακόμη και η ψήφισή τους σε καλές θέσεις, όπως στην περίπτωση της Ελενας Κουντουρά.

Από τη μια η επιστροφή στο παρελθόν, οι ιδεολογικές αναφορές στους αγώνες της Αριστεράς στην Ελλάδα κι από την άλλη ό,τι πιο χρεοκοπημένο άφησε πίσω του το ΠΑΣΟΚ, όπως ο Ραγκούσης, ο Τζουμάκας κ.λπ.
Εχει δίκιο ο καθηγητής, Γιάννης Βούλγαρης στο άρθρο του να γράφει: Είναι σαφές πλέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν γέννημα της κρίσης, εξέφρασε τον αιφνιδιασμό που αισθάνθηκαν οι πολίτες με τη χρεοκοπία. Στάθηκε ικανός να εκμεταλλευτεί το κενό αντιπροσώπευσης, δεν κατάφερε όμως ούτε είχε τις προϋποθέσεις να μεταπλάσει τη διαμαρτυρία σε σχέδιο. Δεν είχε ούτε έχει τα ιδεολογικά και προγραμματικά εφόδια για να προσανατολίσει την Ελλάδα σε έναν μελλοντικό στρατηγικό εθνικό στόχο και να διευθύνει την πορεία σε αυτόν. Ηταν επίλογος και όχι πρόλογος».
Ο ΣΥΡΙΖΑ απογοήτευσε τον κόσμο ακριβώς γιατί δεν κατάφερε να γίνει το κόμμα εκείνο που θα άλλαζε την Ελλάδα μετά τη λαίλαπα της κρίσης. Που βολεύτηκε απλά στη διαχείριση της εξουσίας, φτιάχνοντας «συστηματάκια» και «κολλητούς» στους οποίους παραχώρησε μεγάλο μέρος της εξουσίας. Κι από την άλλη καταπάτησε κάθε έννοια ανεξάρτητης αρχής και κυρίως εργαλειοποίησε τη Δικαιοσύνη, προκαλώντας βαρύ πλήγμα σε έναν θεσμό που θα μπορούσε να έχει σύμμαχό της η Αριστερά προκειμένου να αλλάξει τη χώρα.


Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε θεσμική οπισθοδρόμηση στη χώρα, μεγαλύτερη από αυτήν που είχε φέρει η επάρατος Δεξιά τα προηγούμενα χρόνια.
Και το βασικότερο: Προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία για τέσσερα χρόνια, επέτρεψε στον εαυτό του να μετατραπεί σε μια Βαβέλ από αριστερούς ιδεοληπτικούς, αγκαλιά με το πελατειακό οπισθοδρομικό κράτος του ΠΑΣΟΚ και την ακροδεξιά της χώρας.
Όλο το παρακράτος που άφησε κληρονομιά το παλαιό πολιτικό σύστημα ενθυλακώθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ δημιουργώντας αυτό που ζούμε σήμερα, στη Δικαιοσύνη, στον κρατικό μηχανισμό, στα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση ΜΜΕ.

Ποια ταλέντα;

Όλα τα ταλέντα της ομάδας Τσίπρα, των 40άρηδων που κατέλαβαν την εξουσία το 2015, έγιναν καπνός στην πρώτη στραβή. Κι αν η διαχείριση του μνημονίου ήταν εύκολη –με το να προσκυνάει σε κάθε αίτημα των δανειστών- η διαχείριση του κράτους δεν αποδείχθηκε εύκολη υπόθεση. Η τραγωδία στο Μάτι ήταν τρανή απόδειξη της ανικανότητας μιας… δρακογεννιάς να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Αλλά και η αδυναμία της να αντιληφθεί ότι το μέλλον χτίζεται αφού πρώτα εξασφαλιστεί μια υποφερτή ζωή στο παρόν, την έφεραν στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα.
Δηλαδή ένα βήμα πριν από την μεγάλη ήττα που θα φέρει και το τελικό ξεκαθάρισμα σε ένα κόμμα που χάθηκε στις αντιφάσεις του.
Αν το 2014 ο Μίκης, ο Γλέζος και οι άλλες μορφές της Αριστεράς ήταν εκεί για να στηρίξουν την ελπίδα του Τσίπρα, σήμερα ο Βασιλικός παρέα με τον Τέρενς είναι εδώ για να δείξουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «σάπισε» πριν την ώρα του.
από το «https://www.in.gr/»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου