Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Θάβοντας την Ιστορία στη Θεσσαλονίκη



του Σαράντου Θεοδωρόπουλου

Στη Θεσσαλονίκη από το σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου έχει βρεθεί ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα για τα παγκόσμια δεδομένα: ένα ιστορικό σταυροδρόμι που έχει επιβιώσει για περισσότερους από 16 αιώνες, από την εποχή του Γαλερίου όταν σχεδιάστηκε μέχρι τα βυζαντινά χρόνια, μαζί με τα παρακείμενα κτίρια που στέγαζαν εμπορικές δραστηριότητες. Μια «διαδρομή» στο χώρο αυτό, στην Μέση Οδό των βυζαντινών χρόνων -που ταυτίζεται με την Εγνατία οδό- και το μαρμαρόστρωτου cardo -που βρίσκεται κάτω από την Βενιζέλου- μας ταξιδεύει στην εποχή όπου η Θεσσαλονίκη αποτελούσε ένα ανθηρό εμπορικό κέντρο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Σας έχω μια αναλυτική φωτογραφική τεκμηρίωση για τα αρχαία που αναδείχτηκαν κατά τις ανασκαφικές εργασίες στο μετρό Θεσσαλονίκης που ο εργολάβος θέλει να θάψει.
Αυτός ο υπέροχος κόσμος θα φύγει από τη θέση του και θα χρειαστεί προσπάθεια ετών και τεράστια έξοδα για να αποκατασταθεί.
Θα μου πείτε αυτό που λέω εγώ υπέροχο ο άλλος το λέει εμπόδιο.
Να το δεχτώ.
Η Θεσσαλονίκη σίγουρα πρέπει να αποκτήσει μετρό.
Και εγώ ξέρετε δεν θεωρώ πρόοδο την ακινησία, αλλά την εξέλιξη.

Τα προβλήματα ξεκινάνε από την απαιδευσία μιας κομπραδόρικης ελίτ και το μίσος που τρέφει προς την επιχειρηματικότητα.
Ο ταληροφονιάς δεν είναι καπιταλιστής!
Σε λίγα χρόνια στα κολέγια του εξωτερικού θα διδάσκεται πως ο εργολάβος του μετρό Θεσσαλονίκης έχασε την ευκαιρία να γίνει μεγάλη διεθνής εταιρεία και πως πέταξε στα σκουπίδια το τζόκερ που του κάθισε με τζάκποτ

1. Παράγοντας απαιδευσία

Τί είναι η Θεσσαλονίκη;
Από τον 3ο -4ο μΧ αιώνα η Θεσσαλονίκη γίνεται η συμπρωτεύουσα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.
Οικονομικό κέντρο, πολιτιστικό κέντρο αργότερα πρωτεύουσα σημαντικού στρατιωτικού θέματος με διοικητή καταπάνω στην πρώτη γραμμή όλων των εξελίξεων έκτοτε μέχρι σήμερα.

Αυτό το πράγμα αποκαλύπτεται μπροστά σου από την παράπλευρη δράση ενός μπουλντοζιέρη.
Εκεί ο μπαρόκ βαλκάνιος «επιχειρηματίας» καλεί καρδιολόγο από την κατατονία που τον πιάνει στη σκέψη ότι θα χάσει δυο τάλαρα.
Ο Αγγλοσάξονας καπιταλιστής, που πιθανότατα είναι μεγαλύτερο τομάρι καλεί το λογιστή του να μετρήσει πόσα φράγκα θα βγάλει.

Ο βυζαντινο-ρωμαϊκός κόσμος είναι το νούμερο 1 μοδάτο θέμα στην επιστήμη σήμερα.
Είναι η βάση του σύγχρονου κόσμου και όλοι έχουν μερίδιο.
Το βλέπετε από τα μυθιστορήματα, διεθνή best sellers, που πουλάνε εκατομμύρια αντίτυπα, και στην Ελλάδα τα πουλάνε οι εφημερίδες.

2. Μίσος στην επιχειρηματικότητα

Υπάρχουν χιλιάδες ιδρύματα σε όλο τον κόσμο που θέλουν να δώσουν ένα σκασμό λεφτά.
Ο μέσος μάγκας επιχειρηματίας θα είχε απευθυνθεί σε όλους για να χρηματοδοτήσουν μελέτες πως θα φτιαχτεί επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος κάτω από την πόλη και πάνω από το μετρό – χωρίς να κουνηθεί τίποτα. Βεριτάμπλ το μέρος που ο μάγκας ο Γαλέριος ρούφαγε τα ούζα του.
Θα είχε φτιάξει δική του αρχαιολογική υπηρεσία με καλοπληρωμένη στρατιά αρχαιολόγων μήπως και του κουνήσει κανείς ένα λιθάρι. Θα είχε και μπράβους να πυροβολούν τους trespassers.
Μετά θα εξασφάλιζε το δικαίωμα υλοποίησης του έργου και θα κατοχύρωνε τους πολιτικούς καρπούς του έργου.
Τα μεγαθήρια history channel, discovery, Netflix και του Hollywood θα προικίζανε τις κόρες του εργολάβου για να κινηματογραφούν το εγχείρημα, με αποκλειστικότητα και να στήνουν ντοκυμαντέρ για 30 έτη, ή ταινίες φρίκης και μυστηρίου, με λίγο μπουτάκι, πάνω στο original σκηνικό.
Από την έναρξη ενός τέτοιου προγράμματος και για δεκαετίες οποιοσδήποτε μηχανικός, αρχιτέκτονας, αρχαιολόγος και ιστορικός της υφηλίου θα είχε στο πλάνο του να επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη.
Τουρισμός, συνέδρια…
Αν είχε φτιάξει ξενοδοχείο ο εργολάβος θα είχε δουλειά και για τα δισέγγονά του.
Ο εργολάβος πάλι θα είχε φτιάξει τη διεθνική εταιρεία που υλοποίησε το «θαύμα».
Μόνο παρουσιάσεις πληρωμένες να έκανε και consulting σε ανάλογα έργα, θα έφτιαχνε εισηγμένες εταιρείες σε δέκα χρηματιστήρια.

Αλλά υπάρχει μια τάξη κομπραδόρικη που μισεί τον καπιταλισμό τουλάχιστον όσο μισεί το σοσιαλισμό.
***
Το ζήτημα είναι άλλο.
Κανονικά πρώτη μούρη στη διαδήλωση έπρεπε να είναι ο Άγιος Θεσσαλονίκης, με τη γνωστή παρέα του, ως πνευματικός κληρονόμος αυτού του πράγματος. Να θέτει θέματα για τους δύο κοιμητηριακούς ναούς που βρέθηκαν στο χώρο.
Δεν λέω να το κάνει για «ανώτερους σκοπούς», όπως πχ για συλλαλητήρια μίσους που κατεβάζει δύο μεραρχίες καλογέρους και παπάδες με σημαίες, σταυρούς και εικόνες σαν τηλεοράσεις high definition 87’. Για τα φράγκα να το κάνει!
Να κάνει λειτουργίες και λιτανείες όπως γίνονταν τον 3ο μΧ αιώνα και να κονομάει η μητρόπολη από το θρησκευτικό τουρισμό εκατομμύρια!

Ο πολιτισμός όταν είναι σωστά οργανωμένος είναι μεγάλη μπίζνα και έχει πολλές δουλειές.
Θα μου πεις τώρα, γιατί να ρισκάρεις να γίνεις πλούσιος όταν η παράδοση του έργου του μετρό έχει μεροκαματάκι που θα σου επιτρέψει να πας στην επόμενη δημοπρασιούλα.
Τώρα θα μου πεις δε γίνονται έτσι οι δουλειές και έτσι σκέφτονται μόνο κάτι κομμουνιστές.
Μπορεί.

Και στο κάτω της γραφής ο ξένος που θα έρθει μετά να «αποκαταστήσει» το χώρο και θα βγάλει ένα σκασμό λεφτά, κλέφτης θα γίνει;
Αλίμονο.
Οπότε τυπώστε το λεύκωμα να το έχετε στη βιβλιοθήκη, γιατί θα κάνετε πολλά χρόνια να δείτε τις αρχαιότητες.

από το «https://365335.blogspot.com/»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου