Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Πως η υπέρμετρη αστυνομική βία μετατρέπεται πολιτικά σε μπούμεραγκ

Πως η υπέρμετρη αστυνομική βία μετατρέπεται πολιτικά σε μπούμεραγκ, Βαγγέλης Σαρακινός
Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η αυξημένη αστυνομική βία των τελευταίων ημερών με αποκορύφωμα όσα συνέβησαν κατά την επιχείρηση εκκένωσης υπό κατάληψη κτιρίων στο Κουκάκι. Μια επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως καταγγέλλεται, παραβιάστηκαν τα ατομικά δικαιώματα πολιτών και το οικογενειακό άσυλο, ενώ χρησιμοποιήθηκε όπλο εκτόξευσης πλαστικών σφαιριδίων. Η όλη υπόθεση εξελίσσεται σε έναν πόλεμο ανακοινώσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ιδιαίτερα επικριτική είναι και η στάση άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Οι συνολικά εννέα συλληφθέντες στις επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ σε τρεις καταλήψεις στο Κουκάκι αναμένεται να δικαστούν την Παρασκευή ενώπιον του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, μετά την αναβολή που πήραν σήμερα. Οι κατηγορούμενοι διώκονται, κατά περίπτωση, για άσκηση βίας κατά υπαλλήλων, διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας, πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συρροή σε βάρος αστυνομικών, απείθεια, παράνομη οπλοκατοχή, εξύβριση και απόπειρα άσκησης παράνομης βίας.
Ανάμεσά τους είναι και ο γνωστός σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές με τους δύο γιους του, οι οποίοι συνελήφθησαν μέσα στο ιδιόκτητο σπίτι τους, που βρίσκεται δίπλα σε ένα από τα τρία υπό κατάληψη κτίρια που εκκενώθηκαν. Η περίπτωση αυτή είναι που προκάλεσε και τις περισσότερες αντιδράσεις από κόμματα, φορείς και προσωπικότητες, καθώς κατά την σύλληψή τους, όπως καταγγέλλεται, υπήρξε παραβίαση του οικογενειακού ασύλου και χρήση υπερβολικής βίας από πλευράς των αστυνομικών. Οι ίδιοι μάλιστα υποστηρίζουν --και γείτονες επιβεβαιώνουν-- ότι δεν είχαν απολύτως καμία σχέση με την κατάληψη της οδού Ματρόζου.

Άλλο καταληψίας άλλο γείτονας!

Το θέμα των υπό κατάληψη κτιρίων, κάποια από τα οποία σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ χρησιμοποιούνται και ως ορμητήρια για την τέλεση παραβατικών πράξεων, είναι μια ανοιχτή πληγή για το κέντρο της Αθήνας και η νέα κυβέρνηση, δια του αρμόδιου υπουργού Χρυσοχοΐδη έχει καταστήσει σαφές ότι θα λύσει το πρόβλημα. Προβλέπεται, άλλωστε, όπως και η αυξημένη αστυνόμευση σε περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος και στο μνημόνιο συνεργασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τον Δήμο Αθηναίων, το οποίο υπέγραψαν πρόσφατα οι Χρυσοχοΐδης και Μπακογιάννης.
Με την άποψη αυτή συντάσσεται και η πλειονότητα των πολιτών, η οποία όμως αντιδρά επίσης στην υπερβολική χρήση αστυνομικής βίας και φυσικά στην παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων πολιτών. Πολύ περισσότερο, όταν αυτοί οι πολίτες που υπέστησαν την βία και παραβιάστηκαν τα δικαιώματά τους δεν φαίνεται να έχουν, άμεση τουλάχιστον, σχέση με τα τελούμενα αδικήματα.
Ο Χρυσοχοΐδης είχε στείλει, από τις 20 Νοεμβρίου, τελεσίγραφο στους απανταχού καταληψίες, καλώντας τους να εγκαταλείψουν τα κτίρια οικειοθελώς, μέσα σε δύο εβδομάδες, γιατί διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με αστυνομικές επιχειρήσεις εκκένωσης. Τέτοιες επιχειρήσεις έγιναν αρκετές, αλλά δεν πήραν τόσο μεγάλη έκταση και δεν υπήρξαν οι ανάλογες καταγγελίες.

Πινγκ πονγκ οι δηλώσεις

Από προχθές, ωστόσο, με αρχή την επέμβαση σε κτίριο στο Μαρούσι, όπου εντοπίστηκαν και δύο άτομα που φέρονται να σχετίζονται με την επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, η αστυνομική βία φαίνεται πως έχει ενταθεί. Αποκορύφωμα --πάντα σύμφωνα με τις καταγγελίες-- είναι οι επιχειρήσεις στο Κουκάκι, για τις οποίες πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, εξαρχής έθεσε ερωτήματα και ο καθηγητής Αλιβιζάτος, τον οποίο ο ίδιος ο Χρυσοχοΐδης έχει ορίσει επικεφαλής της Επιτροπής για τη Διερεύνηση της Αστυνομικής Βίας.
Στην επιστολή του με την οποία ζητούσε παρέμβαση του υπουργού, ο Αλιβιζάτος έκανε λόγο για «ένα ακόμη περιστατικό αστυνομικής βίας» και υπογράμμισε ότι δεν υποβάλει για την ώρα την παραίτησή του, επειδή πιστεύει στην αναγκαιότητα της Επιτροπής. Είχαν προηγηθεί οι καταγγελίες για ξεγύμνωμα φοιτήτριας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, καθώς και ανάλογες εικόνες στην αντιμετώπιση διαδηλωτών. Απαντώντας, ο Χρυσοχοΐδης τον διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι η επιχείρηση έγινε παρουσία εισαγγελέα, ότι δεν υπήρξε αστυνομική βία και ότι όσα καταγγέλλονται θα διερευνηθούν.
Η ανακοίνωση του υπουργείου αρνείται ότι υπήρξε αστυνομική βία, παρά τις καταγγελίες και το οπτικοακουστικό υλικό που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο. Ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρει ότι για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν ευθύνονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης! Ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο καλεί «να συνέλθει». Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση επιρρίπτει εξαρχής ευθύνες στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι «είπε ψέματα και προσπάθησε να αποκρύψει τα πραγματικά περιστατικά».

Τι "Γιάννης" τι "Γιαννάκης" 

Την ώρα πάντως που γίνεται ολοένα και περισσότερο εμφανές, μέσα από μαρτυρίες, ότι τα μέλη της οικογένειας Ινδαρέ δεν είχαν σχέση με την κατάληψη της οδού Ματρόζου, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι κατά την εκκένωση της άλλης κατάληψης, στην οδό Παναιτωλίου, έγινε τελικά χρήση όπλου που εκτοξεύει πλαστικά βλήματα. Η παραδοχή ήρθε, βεβαίως, μετά τα δημοσιεύματα και την γνωστοποίηση ιατρικής γνωμάτευσης ότι μία γυναίκα τραυματίστηκε από πυροβολισμό.
Στην ανακοίνωσή της, η Ελ.ΑΣ. επέμεινε ότι δεν χρησιμοποιεί, λόγω επικινδυνότητας, πλαστικές σφαίρες, αλλά ελαστικές μπάλες (τύπου πινγκ πονγκ) «με βεληνεκές περίπου 15 μέτρα και δύναμη μικρότερη από μιας γροθιά»! Όσο για το υπουργείο επέμεινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει και πάλι ψέματα, αφού δεν ήταν «πλαστική σφαίρα», αλλά «ελαστικό σφαιρίδιο», προσθέτοντας «ότι η ΕΛ.ΑΣ. είχε και επί των ημερών του αυτά τα μέσα». Αυτό είναι μάλλον αληθές, αλλά το πολιτικά σημαντικό είναι εάν είχαν χρησιμοποιηθεί επί κυβέρνησης Τσίπρα.
Η υπέρμετρη αστυνομική βία, πέρα από το γεγονός ότι προκαλεί αντιδράσεις στην κοινωνία, φαίνεται όμως ότι προκαλεί και άλλου είδους παρενέργειες, καθώς ώρες μετά τις επιχειρήσεις στο Κουκάκι, υπήρξε μια έξαρση βιαιοτήτων. Έξαρση που περιλαμβάνει τη φαιδρότητα κάποιων να κάψουν το χριστουγεννιάτικο δένδρο στην πλατεία Εξαρχείων, αλλά και τις σημαντικές φθορές σε αυτοκίνητα και καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξακολουθούν, πάντως, να αλληλοκατηγορούνται για "γκεμπελισμό", ενώ το ΚΙΝΑΛ ζητά να δημοσιοποιηθεί το βίντεο της επιχείρησης. Το δε ΚΚΕ κάνει λόγο για «εργαστήρια δοκιμής και νομιμοποίησης πιο εξελιγμένων μηχανισμών και όπλων καταστολής». Την ίδια ώρα η Εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε κατεπείγουσα έρευνα, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης ζητά να μπουν κάμερες στις στολές των αστυνομικών και στα περιπολικά, ενώ ο βραβευμένος σκηνοθέτης προσπαθεί να αναρρώσει από τα χτυπήματα που δέχθηκε.
Με όλες τις ενδείξεις να επιβεβαιώνουν ότι πλέον αστυνομικοί ασκούν με μεγάλη ευκολία υπέρμετρη βία, παραβιάζοντας τον κανόνα της αναλογικότητας, ο ορατός δια γυμνού οφθαλμού κίνδυνος είναι η κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να μετατραπεί σε θύμα της αμετροέπειάς τους. Η προφανής έλλειψη επαγγελματισμού εκ μέρους των αστυνομικών και η πολιτική κάλυψη που τους παρέχεται με εμφανώς διάτρητους ισχυρισμούς, κινδυνεύει να τορπιλίσει την επιβεβλημένη επιχείρηση εκκαθάρισης της Αθήνας από παράνομες καταλήψεις κτηρίων. Η Αστυνομία μία δημοκρατικής Πολιτείας δεν μπορεί να λειτουργεί σαν ταύρος εν υαλοπωλείω.


 https://slpress.gr/politiki/pos-i-ypermetri-astynomiki-via-metatrepetai-politika-se-mpoymeragk/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου